2023.5.12 10:52
Olvasási idő 0:38
Masszi-Rigó Csilla

Betiltanák a túlsúlyosok diszkriminációját a világ egyik legismertebb városában

ÉLETMÓD ELHÍZÁS TÚLSÚLY

New York városában már el is fogadták azt a törvényjavaslatot, amely betiltaná a testsúlyon alapuló diszkriminációt.

Elfogadta New York városa azt a törvényjavaslatot, amely betiltaná a súlyon alapuló diszkriminációt – derül ki a BBC-cikkéből. Az Egyesült Államokban egyre népszerűbbek azok a mozgalmak, amelyek arra törekszenek, hogy senkit se érhessen negatív értelemben vett megkülönböztetett bánásmód a testmérete miatt. 

Forrás GETTY IMAGES

A legfrissebb kutatások szerint az Egyesült Államok lakosságának mintegy negyven százaléka túlsúlyos, globális szinten pedig mintegy 2,2 milliárd embert érint az elhízás veszélye. A törvényjavaslat mellett érvelők azt mondják, az elhízás főként nők esetében járhat negatív értelemben vett megkülönböztetéssel, például alacsonyabb bérekkel. A javaslat elfogadását megelőzően úgynevezett közmeghallgatások során arról számoltak be az érintettek, hogy nehezen boldogulnak az éttermek vagy éppen a színházak ülőhely-lehetőségei között, valamint például az albérletek kivételénél is problémába ütköznek. 

Shaun Abreu, a New York-i városi tanács tagja is egyetért a döntéssel, állítása szerint pedig akkor jött rá, hogy a túlsúlyos emberek elleni diszkrimináció létező probléma, amikor a karantén során 20 kilogrammot hízott, az emberek pedig elkezdtek rá máshogy tekinteni. A javaslatot még ebben a hónapban aláírhatja New York polgármestere.