2023.5.9 18:07
Olvasási idő 2:47
Masszi-Rigó Csilla

Olcsóbb lesz a kaja a Szigeten, de más szuper újítás is jön még a fesztiválra

ZENE FESZTIVÁL SZIGET

Kevesebb por, több és látványosabb díszlet, elérhető áron kapható ételek – az idei Sziget más lesz, mint az utóbbi években.

Megújul a Sziget, idén ugyanis még kevesebb porral, még több dekorációval és árban is kedvezőbb ételkínálattal várja vendégeit az év legnagyobb fesztiválja. Kádár Tamás főszervező, Csiszár Virág booking menedzser és Kardos József programigazgató kedden, a fesztivál hivatalos sajtótájékoztatóján jelentették be, milyen újdonságok várhatóak a Hajógyárin. 

Forrás Sziget Festival Official / Facebook

Az idei év célja visszahozni a Sziget régi patináját, egyben kényelmesebbé tenni a fesztiválélményt a vendégek számára. Ahogy a szervezők már korábban bejelentették, idén toitoivécék helyett konténeres angolvécék kerülnek betelepítésre, a tavalyi hatalmas porprobléma megoldására pedig olyan technológiát használnak majd megoldásként, melynek köszönhetően már nem kell attól félned, hogy a szórakozás közben felgyülemlett por miatt két hétig köhögni és tüsszögni fogsz. 

A kempingezés is könnyebb és egyben fenntarthatóbb is lesz, ugyanis a szervezők kész sátrakat kínálnak majd a fesztiválozóknak, ezzel visszaszorítva a buli után kidobott sátrak számának mennyiségét. 

Kiemelt tartalom
10 nap, 10 külön fesztivál: minden nap más élményt kaphatsz a Művészetek Völgyén 10 nap, 10 külön fesztivál: minden nap más élményt kaphatsz a Művészetek Völgyén 2024.7.8 16:06

Ahogy az a sajtótájékoztatón kiderült, a tisztaság mellett új dekoráció és megújult fény- valamint hangtechnika is várható majd a Szigeten, amely még tökéletesebbé teszi a buliélményt. Látványos térinstallációival és szemet kápráztató alkotásaival visszatér a nemzetközi szinten is egyedi és rendkívül népszerű Art Of Freedom, a tavalyi felújítási munkák után pedig idén remélhetőleg újra teljes díszében ragyog majd a belépésre szolgáló K-híd. 

Forrás Sziget Festival Official / Facebook

A vendéglátás is nagy változások előtt áll, ahogy Kádár Tamás elmondta, az új food courtokban nagy hangsúlyt fektetnek majd a kényelmi szolgáltatásokra is: a gazdag magyaros kínálat mellett bővül a nemzetközi ételfelhozatal is, több ismert étterem és büfé is kitelepül, valamint a speciális étrendek követői is széles kínálatból válogathatnak, 

sokak számára talán a legjobb hír pedig, hogy a fesztiválon kapható ételek nem lehetnek drágábbak a fővárosban megtalálható hasonló kínálatnál. 

A Sziget minden vendéglátóhelyének kínálatában kell lennie legalább egy „budget food”-nak, amelynek értéke nem haladhatja meg a 2500 forintot. 

Na és a zene! 

 Csiszár Virág booking menedzser elöljáróban elmondta, hogy az előadók, zenekarok meghívásánál idén is a hagyományos elvet követték, tehát a fellépők között megtalálunk nagy világsztárokat, befutott neveket, itthon még nem látott előadókat, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségeket is. A hat nap alatt hét headliner szintű fellépőt is sikerült idén meghívni: Ők a Florence + the Machine az első napon, majd sorban az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons.

Forrás Sziget Festival Official / Facebook

Hétfőre két „főfellépő” is jut, név szerint Lorde és Macklemore, majd a Sziget zárónapján korunk egyik legnagyobb sztárja, az Oscar-, Golden Globe-, és sokszoros Grammy-díjas Billie Eilish lép fel – először Magyarországon.

Kiemelt tartalom
Farmer, csípőszoknya és country core – ezek 2024 legmenőbb fesztiváltrendjei Farmer, csípőszoknya és country core – ezek 2024 legmenőbb fesztiváltrendjei 2024.7.6 9:23

Tovább sorolva a Nagyszínpad programját, a Sziget első napján itt lép fel Sam Fender, a Foals, Son Mieux. Másnap a nemzetközi sorban jön Yungblud, Easy Life. Szombatra érkezik Niall Horan és Mimi Webb. Vasárnap lép fel Arlo Parks és az AJR. Hétfőn a headlinerek előtt lesz Caroline Polachek és Lazza. A Sziget utolsó napján pedig jön girl In red és Yung Lean.

Forrás Sziget Festival Official / Facebook

Csiszár Virág már tavaly jelezte, hogy a Nagyszínpadon olyan hazai fellépőknek adnak helyet, melyek egyedi, máshol nem látható produkciókkal készülnek a Szigetre, akár lökést adva ezzel a zenészek nemzetközi karrierjének is. Ennek jegyében idén a Nagyszínpadon lép fel a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsudló. A hazai zenei fellépők természetesen nagy számban ott lesznek a Sziget több helyszínén is. Csak az úgynevezett „nagy” helyszíneken – a Nagyszínpad mellett az Arénában, a Colosseumban, a Freedome-ban – majd’ félszáz hazai zenei formációnak biztosít a Sziget fellépési lehetőséget, nem beszélve a további helyszíneinkről.  

A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan idén is kiállnak az ukrán nép mellett és szeretnék őket támogatásukról és együttérzésükről biztosítani. Ennek kifejezéseképpen a Nagyszínpad egyik Love Revolution Special programja is őket helyezi előtérbe, de szinte minden színpadon találhatnak a látogatók ukrán fellépőket a fesztivál ideje alatt.

Forrás Sziget Festival Official / Facebook

A Cirque du Sziget helyszínen a prágai Cirk La Putyka társulat Boom Vol. 2. című előadása lesz látható a fesztivál minden napján, amelyben cseh és ukrán fiatalok közösen lépnek színpadra, szakmai tudásuk bemutatása mellett pedig személyes történeteiket, tapasztalataikat is megosztják a nézőkkel. A Kommuna Lux klezmer és gengszterfolk dalaival, míg a Balaklava Blues a hagyományos és elektronikus műfajokat keverve lép fel a Global Village színpadán. A dropYard színpadán Alyona Alyona és PVNCH képviseli a hip-hop és rap stílust. Cepasa hangszeres és világzenei elemeket is tartalmazó elektronikus zenéivel varázsolja el a közönséget. A Music Box helyszínen Promsonya-val ismerkedhetnek meg a látogatók, míg az ukrán Pride alapítója és vezetője, Sofiia Lapina az idei Magic Mirror Talks egyik résztvevője lesz.