2023.5.3 12:56
Olvasási idő 0:48
Szécsi Krisztián

Egy dél-koreai diák megevett egy 120 ezer dolláros művészeti alkotást, mert aznap kihagyta a reggelit

DESIGN KÉPZŐMŰVÉSZET MŰVÉSZET

Az esetről videó is készült.

Napi meg nem értett kortárs művészeti update a nagyvilágból. Biztosan megvan nektek az a mára már ikonikussá vált banán, amit egy ragasztószalaggal falra tapasztottak s rámondták, hogy akkor ez most csillió összeget ér. Na, hát ezt most így megették. Az elkövető nyilván egy rendbontó s, olybá tűnik, nagyon éhes diák volt. 

A Comedian névre keresztelt installációró, ami gyakorlatilag tényleg egy falra ragasztott, még anno a miami Art Baselen kelt el anno 120 ezer dollárért, vagyis körülbelül 36 millió forintért. banán. A most bemutatott egzotikus gyümölcsöt a WE című kiállítás keretein belül volt megtekinthető a szöuli Leeum Művészeti Múzeumban.

Forrás China News Service / Contributor

Miután a rebellis diák, aki egyébként művészeti tanulmányokat folytat, nyugodtan elfogyasztotta a banánt a héját azért visszaragasztotta a múzeum falára. Amúgy tettét azzal indokolta, hogy aznap kihagyta a reggelit. Az esetről videó is készült, mutatjuk:

A Leeum Művészeti Múzeum a BBC megkeresésére elárulta, hogy nem indít kártérítési pert a fiú ellen, de már kihelyeztek egy új banánt, amit amúgy is 2-3 naponta cserélnek. Azt azonban közölte a médiával, hogy nem fog kártérítést követelni a diákkal szemben.

A kiállított banánt állítólag két-háromnaponta cserélik.

Amúgy nem egyedi eset, hogy támadás éri a művészeti installációt. 2019-ben például egy David Datuna nevezetű performanszművész húzta be a trópusi gyümölcsöt.