2023.4.26 10:16
Olvasási idő 1:05
Maier Péter

Marihuánakereskedelem miatt végeztek ki egy férfit Szingapúrban

KÖZÉLET DROG POLITIKA

Állítólag jogi képviselő nélkül hallgatták ki angolul, úgy, hogy nem is beszéli a nyelvet.

Kivégeztek egy férfit, akit kannabiszkereskedelemmel vádoltak Szingapúrban. Tangaraju Suppiah-t hatalmas nemzetközi ellenállás ellenére akasztották fel, hiába szólította fel az államot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, hogy „sürgősen vizsgálja felül az ítéletet“.

Suppiah-t egy kilogrammnyi kannabisz árusításával vádolják, arra alapozva, hogy két telefonszám is hozzá tartozott, amelyet marihuánakereskedelem koordinálására használtak.

A nemzetközi szervezetek és aktivisták szerint többszinten problémás az ügy, ugyanis Tangaraju Suppiah semmilyen jogi védelmet nem kapott a kihallgatása során. Amellett, hogy nem kapott ügyvédet, angol nyelven, tolmács nélkül hallgatták ki úgy, hogy a férfi csak tamil nyelven beszél. 

Kedd este Tangaraju családja videós felhívást készített, amelyben arra kérte a nyilvánosságot, szólítsa fel Halimah Yacob szingapúri elnököt, hogy állítsa le a kivégzését. „Reggel 6-kor meg fogják ölni, mi pedig 5 óra 55 percig tartjuk a reményt“ – mondta a férfi unokahúga. „A nagybátyám nagyon jó ember, nem volt se iskolázottsága, se pénze, de nagyon keményen dolgozott, hogy gondoskodjon rólunk“.

Tavaly Szingapúrban 11 embert végeztek ki kábítószerrel kapcsolatos ügyek miatt. Maya Foa, a Reprieve civil szervezet igazgatója szerint ezek az emberek nem részesülnek tisztességes eljárásban, megfelelő jogi védelmet sem kapnak, mert azokat az ügyvédeket, akik az ilyen eseteket elvállalják, zaklatják és megfélemlítik.

Tangaraju esetében egyébként az is kérdéses, hogy részt vett kábítószer-kereskedelemben, a genfi székhelyű Globális Drogpolitikai Bizottság tagja szerint ugyanis köze sem volt drogokhoz, és egy ártatlan férfit akasztottak fel. Szingapúr szerint kétséget kizáróan bebizonyosodott a férfi bűnössége.

Tangaraju Suppiah, szingapúri férfi, akit szerda reggel végeztek ki kannabiszkereskedelem vádjával Forrás TRANSFORMATIVE JUSTICE COLLECTIVE