2023.4.18 10:41
Olvasási idő 0:42
Szécsi Krisztián

Elhunyt Török Ádám, a magyar zene megkerülhetetlen alakja

ZENE BUDAPEST MAGYAR ZENE MAGYARORSZÁG TÖRÖK ÁDÁM

75 éves volt.

Meghalt Török Ádám, énekes, dalszerző, fuvolista, a magyar progresszív rock és jazzrock kiemelkedő alakja – írja a Blikk. A lap értesülései szerint a 75 éves zenészt álmában érte a halál. 

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. A zenével gimnáziumi évei alatt kezdett el ismerkedni s 1968-ban már a Dogs együttes énekese volt. Ugyanabban az évben megalapította a hazai progresszív rock és jazz-rock ikonikus zenekarát, a Minit, amellyel május 8-án a budapesti Erkel Színházban lépett volna fel Török egy 50 éves, jubileumi koncert keretein belül. A nyolcvanas években megalapította a Tátrai Török Tandemet, 1987-től pedig szólóban is fellépett a világ számtalan pontján: Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában is. Závodi Jánossal 1991-ben közösen alapították meg a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) zenekart.

A zenész 23 nagylemezt hagy örökség gyanánt a magyar művészetnek. Életművét 2017-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével, 2019-ben Máté Péter-díjjal, Fonogram Életműdíjjal jutalmazták.

Kompromisszummentes zenét csinálok, soha nem követem a trendeket, hanem mindig a saját zenémet csináltam

– nyilatkozta Török Ádám egy tavalyi tévéinterjúban, melyben többek között arról beszélt, hogy még 50 év elteltével is miért kíváncsiak oly sokan a Minire.