2023.4.7 12:29
Olvasási idő 4:08
Krajnyák Petra

A milliárddolláros ügyvéd, aki még Trumpot is bevállalta – ő Drew Findling, a balhés rapperek védőszentje

A milliárddolláros ügyvéd, aki még Trumpot is bevállalta – ő Drew Findling, a balhés rapperek védőszentje
Forrás Theo Wargo/Getty Images for Billboard
KÖZÉLET DONALD TRUMP

Cardi B egykori ügyvédje most Trumpot képviseli Georgia állammal szemben.

Hetek óta Donald Trumptól zeng a sajtó, elvégre nem minden nap vádolnak meg politikusokat (vagy bárkit) 34 vádpontban pornószínésznők megvesztegetésével és üzleti iratok hamisításával. A múlt hetén felgyorsult new york-i események mellett szinte már feledésbe merült, hogy Georgia államban is bíróság elé kell állnia Trumpnak a kevésbé hangzatos, de annál nagyobb jelentőségű választási csalási kísérlet miatt. A dolog pikantériáját fokozza, hogy a volt elnököt a "milliárddolláros ügyvéd", Drew Findling védi, aki nagy karriert futott be a hiphop világában: olyan előadók védőügyvédjeként remekelt, mint Cardi B, Migos, Waka Flocka Flame, DaBaby és Gucci Mane.

Findling elmondása szerint egyáltalán nem ért a zenéhez, de láthatóam szívesen lóg olyan előadók koncertjén a backstage-ben, mint például volt kliense DaBaby. Gucci Mane, akit 2013-ban tartóztattak le és ítéltek két év börtönbüntetésre töltött fegyver birtoklásáért, pedig élőben közvetített esküvőjén köszöntötte egykori ügyvédjét. De Atlanta tiszteletbeli hiphop ikonja nem rekedt meg a zenei szcénában. Olyan kosaras legendákat képviselt, mint a jogi botrányokban bővelkedő Dennis Rodman és a zaklatással vádolt Shaquille O'Neal.

Drew Findling, Gucci Mane, Pee Thomas, 2 Chainz és Yung Miami egy 2021-es eseményen Forrás Prince Williams/Wireimage

Mielőtt a sztárügyvédet a New York Times  a „boszorkánymester” és „az utcák istene” címekkel felruházta volna, kirendelt védőként kezdte pályafutását. Mindenki megnyugtatására, nem a Harward-on diplomázott, tehát elő példája annak, hogy elitegyetem nélkül is fényes karriert lehet befutni. Önmagát nemes egyszerűséggel peres ügyvédként jellemzi, a social mediában pedig a #billiondollarlawyer címkével. Drogbirtoklástól kezdve a több millió dolláros szövetségi összeesküvési sztorikig terjednek ügyei, ebbe az intervallumba pedig a Trump-féle választási csalás is bőven belefér.

Kiemelt tartalom
Az elsüllyedt tengeralattjáró, Barbenheimer, és az ellentmondásos Azahriah - Ezek voltak 2023 legfontosabb popkult pillanatai Az elsüllyedt tengeralattjáró, Barbenheimer, és az ellentmondásos Azahriah - Ezek voltak 2023 legfontosabb popkult pillanatai 2023.12.29 15:49

Findling büszkén mutatja be Instagram-profilján klienseit, bár érdekes módon Trump ebben a virtuális portfólióban még nem szerepel, ellenben Cardi B-vel, aki maga is filmbe illő képsorokat és szelfiket posztolt, amint szerény bundában drámaian vonul ügyvédi képviseletével, annak élén Findlinggel. A képek viszont nem csak milliódolláros öltönyökről, aranyláncokról és szőrmékről tanúskodnak, a jogi képviselő-képviselt kapcsolatlánál láthatóan mélyebb baráti viszonyt alakított ki a „Hiphop Hollywood” (így becézik Atlantát) szupersztárjaival. Nem véletlenül kapott meghívást Gucci Mane ominózius esküvőjére, ahol 2 Chainz úgy mutatta be feleségének, mint az ember, akinek soha nem akarnak az irodájába kerülni.

És hát valljuk be, nem minden ügyvéd megy Tom Ford shopping-körútra védencével, történetesen Offsettel, miután bulizott egyet a koncertjén. Nem mellesleg, élete első választására is elkísérte a rappert a 2020-as elnökválasztáson. A Migos tagja a New York Times-nak úgy nyilatkozott:

Ő a legnagyobb ügyvéd a játékban, ember.

Progresszív szemlélete és társadalmi érzékenységének is köszönhetően minden ügyfele egyenlő számára, faji, etnikai, szexuális orientáció, nem, politikai meggyőződés vagy éppen a bűncselekmény érdemi kérdésétől függetlenül. Sokszor dalszövegeik alapján emelnek vádat repperek ellen, ilyen Young Thug esete is, aki az „I killed his man in front of his momma” sorért került bíróság elé. Egy interjúban az eljárást „k*rvára teljesen rasszistának” nevezte, hiszen Tarantino-t nem sem ítélték el a Kill Bill címért. Ahogy SZA-t sem az azonos című slágere miatt, ahol konkrétan az exe megölése a dal záróakkordja. Ha jobban belegondolunk elég sok előadót felelősségre vonhatnánk „gyilkos” tendenciáikért, és akkor lehet megszűnne az egész szórakoztató ipar.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Drew Findling (@drewfindling) által megosztott bejegyzés

DaBaby Findlinget egyenesen mentorának nevezte, aki kvázi szabadlábon tartja őt békében és biztonságban, törvény útját járva  Ezért a jótéteményért pedig all-access beléptető kártyával, pezsgővel és alighanem a koncertjeire életre szóló ingyenes részvétellel fejezi ki háláját. A diszkriminációt elszenvedő fekete zenészek számára, akik sok esetben az utcán nevelkedtek és korán kapcsolatba kerültek a fegyverek és drogok világával, igenis mérföldkövet jelenthet, hogy alighanem a legprivilegizáltabb társadalmi osztályból találtak egyfajta apafigurára. 

Kiemelt tartalom
Drag queenbe öltözteti a homofób politikusokat ez az Instafiók – Netán van közöttük ismerős arc?... Drag queenbe öltözteti a homofób politikusokat ez az Instafiók – Netán van közöttük ismerős arc?... 2023.4.12 15:41

Úttörő munkát végezett a bántalmazott nők védelmezésében. Ő volt az első ügyvéd, aki sikeresen alkalmazta a kizárólag verbális bántalmazásra alapuló érvelést. Emellett aktívan fellép a rasszizmus ellen, kiállt a Black Lives Matter tüntetők mellett, ellenben a Trump által buzdított White Live Matter a csoportot „a gyűlölet szimbólumának” nevezte. Colin Kaepernick, amerikai futballista, több alkalommal térdre ereszkedett az amerikai himnusz lejátszásakor, így tiltakozva a rendőri brutalitás és a faji igazságtalanság ellen. Természetesen a „tiszteletlenségért” kitették az NFL-ből. Findling pedig a mai Amerika legnagyobb hazafijaként dicsérte. A sors iróniája, hogy épp leendő pártfogoltja, Trump heves beszédben nevezte rohadéknak a Kaepernick-et, aki tönkretette a játékot, és még a stadionból is kidobatta volna. Findling korábban közvetlenül bírálta Trumpot 2018-ban, miután az akkori elnök Twitteren a kosárlabda-bajnok LeBron James intelligenciájára tett megjegyzést. Findling erre úgy reagált, hogy elég szánalmas pont „a Trump Egyetem” rasszista architektúrájának kritizálnia Lebron-t, aki a gyerekek ingyenes oktatásának nagy támogatója.

Nem hallgatott a Roe kontra Wade ítéletet érvénytelenítésekor sem, amikor milliók veszítették el az abortuszhoz való jogukat. Instagram-posztjában elkötelezte magát a nők önrendelkezési és választáshoz való jogaik támogatása mellett, és ingyenes védelmet ajánlott azoknak a georgiai nőknek, akiket az új abortuszellenes törvény alapján vád alá helyeznek.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Drew Findling (@drewfindling) által megosztott bejegyzés

Trump botrányaival lassan nehezebb lépést tartani, mint a COVID-hullámok számával, tény, hogy nem tétlenkedik felejthetetlenné tenni karrierjét. Az FBI-igazgató kirúgása 2017-ben, volt felesége „adókedvezményes” sírja a golf pályán, meggondolatlan tweetek, családon belüli erőszak, sikkasztás, legújabban megvesztegetés. Bátran kijelenthetjük, hogy már biztosan történelmet írt, bár nem valószínű, hogy az amerikai történelem első letartóztatott és vád alá helyezett volt elnökeként tervezte beírni magát a kollektív emlékezetbe. Tehát felmerülhet a kérdés, miért vállalta egy emberi jogok iránt elkötelezett ügyvéd az általa többször kritizált üzletemberből lett politikust, egyik jogi képviselője egy „kibaszott hazudozónak” nevezett.

Kiemelt tartalom
Úgy néz ki, Donald Trump megy a böribe Úgy néz ki, Donald Trump megy a böribe 2023.3.22 17:16

A 2020-as választások elvesztése után a „140-es karakteres Hemingway”, ahogy a volt elnök úr hivatkozott magára, 2021 januárjában telefonon próbált meg „elég” szavazatot szerezni Georgia államban, ahol Biden 11 779 szavazattal győzött. A másfél órás felvételen elhangzik: „Csak ennyit akarok. Csak azt akarom, hogy találjunk 11 780 szavazatot, ami több a mostaninál, mert mi megnyertük az államot.”

Donald Trump a bíróságon április 4-én Forrás Michael M. Santiago/Getty Images

A bizonyítékok és rasszista tendenciái fényében Findling lenne az utolsó ember, aki védelmébe venné Trumpot. De „Jézus stílusú Robin Hood” lévén – ahogy Mike Epps humorista jellemezte – nem tűri a diszkriminációt saját munkájában sem, büntetőügyvédeknek bárkit képvisel, aki rászorul.

"Nem mondhatok olyat, hogy 'Ó, te egy rapsztár vagy? Nem képvisellek téged. Az NBA-ben játszottál? Nem képvisellek.

Republikánus vagy? Nem képvisellek. Te vagy a volt elnök? Nem képvisellek.

Én ezt csinálom." – nyilatkozat a VICE magazinnak. - "35 éve foglalkozom vitákkal, ember. Az első ügy, amit tárgyaltam, amelyben vezető ügyvéd voltam, egy nő volt, aki lefejezte a hatéves fiát. 25 éves korom óta foglalkozom joggal. Ezt nem most fogom abbahagyni. Ez a munkánk büntetőjogi ügyvédként. Vagy szereted, vagy ingatlanügyekkel foglalkozol."