2023.4.14 14:05
Olvasási idő 1:09
Szöllősi Anna

A ragasztópisztoly nemcsak barkácsolásra jó, de a sminkünket is elkészíthetjük vele

A ragasztópisztoly nemcsak barkácsolásra jó, de a sminkünket is elkészíthetjük vele
Forrás Vanessa Funes
DIVAT SMINK SMINKTREND TIKTOK TREND

A ragasztópisztoly a barkácsolás és bármilyen DIY-cucc (például az utolsó utáni pillanatban összetákolt halloweeni jelmez) egyik alapeszközének számít, és a sminkipar is meglátta benne a fantáziát és felkapta, hogy 3D-sminkekhez használja fel.

Bár az egész arcos smink újnak számít, maga a technika nem: az Eufória-sorozat ihlette, szintén ragasztópisztollyal készült háromdimenziós könnycseppek már néhány éve is nagyot futottak. Most a TikTok felkapta ennek a továbbfejlesztett változatát, az eredmény pedig leginkább a gyerekkorunkból ismerős púposmatricára hajaz. 

Hogyan csináld?

Az egyedi szem- és arcdekorációhoz a formák forró ragasztópisztollyal készülnek, egy rozsdamentes fémpalettán vagy pergamenpapíron. Formázhatunk félholdat, csillagot, vagy amit csak szeretnénk, és utána ezerféleképpen csicsázhatjuk, miután megszáradt (ez szuperfontos lépés, mert durva égési sérülést okozhat!). A szemhéjfestéktől a csillámokig bármivel felpimpelhetjük, és mivel a ragasztó maga átlátszó, érdemes krómos árnyalatú anyaggal befesteni. A kivágás után egy szempillaragasztóval rögzíthetjük az arcunkra. 

@blondetaki Hot glue + silver pigment = cutie space angel 🫧🐇🛸 saw @stella [they/them] do a look similar to this also! #experimentalmakeup#chromemakeup♬ Kerosene - Crystal Castles

Vanessa Funes úttörőnek számított a műfajban, akinek a ragasztópisztollyal készített sminkjeit az Eufória mellett A Mandalóri sorozat is inspirálta. Funes a TikTokon egy-két praktikát is megosztott, ha a szimmetriára törekednénk: csinálj meg egy alakzatot, húzd le a fémpalettáról, rajzold körbe, és ezt a sablont lekövetheted a ragasztópisztollyal. Nem könnyű egyenletes, természetesnek tűnő vonalakat húzni, de ha vékonyabb formákat akarunk, érdemes kevésbé nyomni a ragasztópisztolyt, ha pedig vastagabb eredményt szeretnénk elérni, fejtsünk ki valamivel nagyobb erőt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

vanessa (@cutcreaser) által megosztott bejegyzés

Nem a legegyszerűbb műfaj, és nagyon kell vigyázni vele! 

Fontos szem előtt tartani, hogy a gyakorlás a tudás atyja, és még a legprofibb sminkeseknek is bele kell rázódnia a dologba. Mivel ez a fajta smink egy nagyon forró anyagból készül, ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy maga a pisztoly vagy a ragasztó olvadós, meleg állapotban semmiképp ne érintkezzen bőrfelülettel! A kezdeti hibákba egyszerű beleesni, de ha elővigyázatosak vagyunk, és mondjuk még egy kesztyűt is felhúzunk, könnyebben elkerülhetjük az égési sérüléseket. 

Forrás Vanessa Funes