2023.4.6 17:18
Olvasási idő 3:18
Kovács M. Dávid

Hová menjünk, miket nézzünk áprilisban? – ezekkel a kiállításokkal könnyebb lesz berúgni a tavaszt

Hová menjünk, miket nézzünk áprilisban? – ezekkel a kiállításokkal könnyebb lesz berúgni a tavaszt
Forrás Legát Franciska: Más mégis ugyanaz (Budapest Photo Festival)
KULTÚRA KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS PROGRAMAJÁNLÓ

Jan Saudek, Vékony Dorottya, Stark Attila, Csontváry Kosztka Tivadar és Gulácsy Lajos – ezeket a kiállításokat ajánljuk áprilisra.

Kiállításokra járni mindig feltöltődést jelent, ezért erre a hónapra is összegyűjtöttünk nektek egy csokornyi kulturális eseményt – kapaszkodjatok, kimondottan erős az áprilisi felhozatal!

Vékony Dorottya arról beszél, amiről sokan nem mernek

„Milyen a meddőség  társadalmi megítélése? Hogyan hat egy gyermek elvesztése az önértékelésre, a párkapcsolatra, a későbbi gyerekvállalásra?“ – fogalmazott költői kérdéseket Vékony Dorottya új kiállítása kapcsán a 24.hu interjújában. Az alkotó hosszú évek óta foglalkozik a termékenység és a reproduktív jogok kérdéskörével, figyelme azonban azon helyzetek felé irányul, ahol ezzel kapcsolatban valamilyen elakadás – például meddőség, vetélés vagy abortusz – történt.

Vékony Dorottya Forrás Mohos Márton / 24.hu

Vékony Dorottya érdeklődésének fókuszában az áll, hogy milyen módon dolgozzák fel ezeket a válsághelyzeteket az általa megismert nők, és hogyan hoznak létre új, segítő közösségeket, ahol az empátia és az elfogadás a meghatározó. Személyes érintettsége révén ő maga is különböző workshopokon, közösségi rítusokon, beszélgetéseken vesz részt, annak érdekében, hogy feltérképezze a különféle megküzdési mechanizmusokat.  Az elengedés rítusai című kiállítás április 23-ig látogatható a Budapest Galériában.

Vékony Dorottya: Az elengedés rítusai
Budapest Galéria; 1036 Budapest, Lajos utca 158. (emelet)
2023. február 24. – április 23.

Rengeteg programot tartogat a Budapest Fotófesztivál

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest Fotófesztivál egy különleges és provokatív kiállítással nyitotta meg idei programdömpingjét, amelynek keretében mintegy 50 kiállítással, beszélgetésekkel, szakmai programokkal várják a közönséget. A cseh Jan Saudek a kortárs fotográfia rebellis alakja, akit a szélesebb közönség barokkosan fülledt, kézzel színezett érzéki aktjairól és látványgazdag jeleneteiről ismer. Az ő munkáiból nyílt kiállítás Jan Saudek provokatív világa címmel az előző hét végén a Műcsarnokban.

Érdeklődők a Jan Saudek provokatív világa című kiállításon a Műcsarnokban 2023 április 2-án. A Budapest FotóFesztivál nyitókiállítása május 28-ig tekinthető meg. Forrás Koszticsák Szilárd / MTI

A Budapest Fotófesztivál másik kiemelt tárlata "Itt van a város, vagyunk lakói" címmel nyílik április 13-án a Kiscelli Múzeumban: a kiállításon 30 kortárs magyar fotográfus olyan alkotásai lesznek láthatók, amelyek központi témája a főváros. Ezen túl ülön bemutatkozási lehetőséget kapnak a 35 év alatti fotográfusok, az ő tárlatuk a K6 Galériában nyílik Fresh Meat címmel. A Budapest Fotófesztivál május 14-ig várja programokkal a közönséget, a többi kiállításról és a kísérőeseményekről a rendezvénysorozat honlapján lehet tájékozódni.

 Egyesüljünk a kilátástalanságban!

„Üdvözöljük a káoszban otthonosan mozgókat, a világégés nézőit, a nem szépítőket és a nem csodálkozókat, a fáradtakat, a káromkodókat és ironizálókat“ – írja manifesztumában az It’s fine művészeti csoport és mozgalom. A fiatalokból álló kollektíva első kiállítása statementként mutatja be a nyolc művész és a kurátor ironikus világnézetét.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

It's fine Movement (@its_fine_movement) által megosztott bejegyzés

Az ország legnagyobb független magángalériája, a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében, ám a nyolcadik kerületi Bunker Galéria kiterjedt, földalatti tereiben megvalósuló tárlat célja, hogy a szókimondóan kritikus gondolkodás és párbeszéd az itthoni képzőművészeti életben is újra teret kapjon.

It's fine
Bunker Galéria; 1085 Budapest, Mária u. 1.)
2023. március 24. - április 23.

Csontváry Kosztka Tivadar, a megalomán géniusz

Csontváry Kosztka Tivadar: Római híd Mosztarban, 1903 Forrás Wikipedia



„Csontváryval minden, ami a világban eddig volt, túl van szárnyalva“ – írta a hangok által megszólított magyar festőművészről a kor népszerű kritikusa, Pierre Vebel. Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170 éves évfordulóján kiállítással tisztelegnek a magyar festészet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt a Szépművészeti Múzeumban, ahol utoljára hatvan évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás a műveiből. A Csontváry 170 című kiállítás anyaga ezután augusztusban Pécsre utazik, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba.

Csontváry 170
Szépművészeti Múzeum; 1146 Budapest, Dózsa György út 41.
2023. április 14. - július 16.

A Kulo City alkotója az erdőinket félti

Stark Attila Plants From Here című kiállítása a Resident Art galériában. Forrás Resident Art / Facebook

Stark Attila mintegy tízéves természetjáró szenvedélye nyomán az erdők és azok lakói idővel a vásznain is megjelentek – igaz, ezekkel a művekkel gyakran éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyi rongálás éri a környezetünket.

Nemcsak a város, de a természet is tele van typo-val (tipográfiával), arról nem beszélve, hogy milyen kevés érintetlen hely van itthon. Nincs egy négyzetméter, amibe ne avatkoztak volna bele, sem egy letermelést megúszó erdő

– nyilatkozta nemrég a Népszavának.

A Kulo City alkotójának legfrissebb, teljesen új tematikájú képeiből Plants From Here címmel nyílt nagyszabású kiállítás a Resident Art galériában, amely Stark Attila eddigi legnagyobb volumenű kiállítása is egyben.

Stark Attila: Plants.From.Here
Resident Art; 1085 Budapest, Horánszky utca 5.
2023. március 23. - április 22.

Gulácsy Lajos: pesti polgárfiúból Na’Conxypan hercege

„Én csak félig álmodva élem a világot. Egyik szememmel a hazug, édes álomképek káprázatába bámulok, a másik szemem mindig a valóságot figyeli“ – írta magáról Gulácsy Lajos, a magyar századforduló és a korai modernizmus egyik legeredetibb művésze. A festő Magyar Nemzeti Galériában nyíló életmű-kiállítása mintegy kétszáz művet, azon belül 84 festményt sorakoztat fel. 

Gulácsy Lajos: Zarándokok hazatérése (1908) Forrás Wikipedia

A Gulácsy - Na’Conxypan hercege című tárlaton a jól ismert remekműveken kívül a festőművész több újabban azonosított alkotása, valamint olyan művek is láthatóak, amelyek korábban még soha nem szerepeltek kiállításon. A tárlat újdonsága, hogy most először láthatja a közönség külön kiállítási egységként, egybefüggő műcsoportként kezelve a művész Na’Conxypan-képeit.

GULÁCSY. Na’Conxypan hercege. Gulácsy Lajos életmű-kiállítása
Magyar Nemzeti Galéria; 1014 Budapest, Szent György tér 2. (C épület)
2023. április 7. – augusztus 27.

A párizsi miliő a magyar festészetben

Kemény Gyula festőművész és restaurátor magángyűjteményének válogatott darabjaiból nyílt kiállítás a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben. A kollekció a modern francia áramlatok újító hatását mutatja be a 20. század progresszív magyar festészetében, méghozzá olyan művészek munkáin keresztül, mint Czóbel Béla, Kmetty János, Berény Róbert, Barcsay Jenő, Czigány Dezső, Farkas István vagy Márffy Ödön.

Magyar mesterek francia nyomvonalakon - Válogatás Kemény Gyula magángyűjteményéből
Bozsó Gyűjtemény; 6000 Kecskemét, Klapka utca 34.
2023. március 22. - május 7.