2023.3.29 12:21
Olvasási idő 1:17
Szécsi Krisztián

A Balaton Sound még soha nem volt ennyire biztonságos

KULTÚRA BALATON BALATON SOUND FESZTIVÁL MAGYARORSZÁG

Idén egy igazi elit csapat vigyázza az elektronikus zene szerelmeseinek minden lépését.

Először öt éve hívták életre a Balaton Sound szervezői – az azóta is jól működő és folyamatosan fejlődő - Safety First programot, mely egy szakértői csapat segítségével, illetve a fesztiválozók bevonásával tesz konkrét lépéseket annak érdekében, hogy minél tudatosabban és biztonságosabban szórakozzunk, s hogy fesztiválozás közben is figyeljünk egymásra, felelősségteljesen cselekedjünk, ha szükséges.

A kezdeményezés keretében fesztiválszervezők és külsős szakértők gyűjtötték össze az általuk leggyakrabban tapasztalt fesztiválproblémákat, illetve azt, hogy miként is előzhetjük meg ezeket. A szakértői csapat, valamint az őket segítő önkéntesek a fesztiválon is jelen vannak, hogy helyszíni jelenléttel és segítségnyújtással is hozzájáruljanak a biztonságos fesztiválozáshoz.

A Safety First program fontos, innovatív eleme továbbá a rendezvény alatt a SOUND applikáción belül működő „pánikgomb”, amely lehetővé teszi, hogy a fesztiválozók könnyedén jelezhessék a fesztivál szervezőinek, ha segítségre szorulnak, vagy ha problémás esetet észleltek. A Safety First program újszerűségét és hatékonyságát is mutatta, hogy a Sound szervezői korábban elnyerték Hollandia vezető fesztivál-weboldala, a Festileaks.com - nemzetközi fesztiválokat értékelő - versenyében a Legjobb Logisztika díját.

Kiemelt tartalom
A 2024-es Coachella ruhákban: jetik, cserkészek, punkok és Jézus A 2024-es Coachella ruhákban: jetik, cserkészek, punkok és Jézus 2024.4.23 18:21

A nagykövet szakértői csapatához, így Dr. Zacher Gáborhoz, aki toxikológus szakemberként a hozzá tartozó kérdésekben nyújthat segítséget és Dr. Hevesi Krisztához, mint szexuálpszichológushoz, aki a felelős szexualitás témájában tud tanácsokat adni, most csatlakozott dr. Molnár István Jenő , a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanársegédje, jogász, bűnmegelőzési szakértő, korábbi rendőr.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Balaton Sound Official (@balatonsound) által megosztott bejegyzés

Szintén a nagyköveti csapat új tagja DJ Yamina, aki Metzker Vikivel közösen segíti a Safety First törekvéseit. Mint mondják: „Oszlopos tagjai vagyunk évek óta az éjszakai életnek, melynek során rengeteg fiatallal találkozunk, és a generációkon keresztül vizsgálhatjuk és szemlélhetjük kívülről (de közelről) a buli-kultúrájukat. Óriási felelősség van rajtunk, egyrészt a nagy követőtábor miatt a social térben, másrészt mivel a buli ívét, menetét és hangulatát is mi alakítjuk. Rengeteg fiatal követi mindennapjainkat, cselekedeteinket, köztük sok lány példaképként tekint ránk. Ezért is fontos számunkra a Safety First projekt.“

A Safety First kezdeményezés keretében önkéntesek bevonására és edukációjára is nagy figyelmet fordítanak a szervezők. Az önkéntesek jelentkezését az alábbi felületen várják a szervezők: www.fesztivalonkentes.hu.