2023.3.25 10:35
Olvasási idő 2:53
Kremmer Magdi

Elmondjuk, mi a gondunk a Granola Aesthetic trenddel, és azt is, hogy adja el neked (sok pénzért) a TikTok a természet szeretetét

Elmondjuk, mi a gondunk a Granola Aesthetic trenddel, és azt is, hogy adja el neked (sok pénzért) a TikTok a természet szeretetét
Forrás pinterest
ÉLETMÓD DIVAT TIKTOK TREND

Túrázás gyönyörű hegyek és völgyek között, szörfözés a tengerparton, mesés éjszakák a csillagok alatt egy luxusmódra felszerelt lakókocsiban. A Granola Aesthetic bár csodás trendnek tűnik, lenne hozzá egy-két szavunk.

Néha még mindig meglepődök a végtelen tiktokozások közepette, hogy mennyire jól működik az app algoritmusa. Szinte soha nem kell olyan videókkal találkoznom, amik egyáltalán nem érdekelnek, ha mégis, gyorsan tovább görgetek és 3-4 ilyen alkalom után már meg is jegyezte a program, hogy mi az, ami nem érdekel. Túrázásról, főzésről és divatról szóló rövid klipek sokaságát nézhetem végig napról napra, zavartalanul. Az elmúlt hónapokban igencsak mélyen belekerültem a Granola TikTok bugyraiba és annak ellenére, hogy imádom a gyönyörű hegyekről, sziklamászásról vagy szörfözésről szóló anyagokat, egyáltalán nem vagyok kibékülve ezzel a trenddel.

Mi is az a Granola Aesthetic?

@courtandnate 60 second DIY van tour🌿🚐💭 we feel so lucky that we get to live here. Although we loved our old van, this new one has just about everything we’ll need to be comfortable for years to come. After 8 months of living in a parking lot and pulling 12 hour build days, she’s finally done✨ #vantour#vanlife#vanbuildseries♬ Darling - Trees and Lucy

Ha még nem találkoztál a Granola Aesthetic-el, legkönnyebben TikTokon keresztül tudod megérteni ennek az (élet)stílusnak a lényegét. A #granola hashtaget használva rengeteg videót találhatsz, amikben közös, hogy a természetről, túrázásról, utazásról és outdoorsy divatról szólnak. A granola lányok és fiúk a szabadidejüket legszívesebben kültéren töltik, messze a város zajától. Nekik a szórakozás a hétvégi bulik helyett a vadkempingezést, a sziklamászást vagy a szörfözést jelenti. Az ilyen tartalmat gyártó influenszerek a természethez való visszatérést népszerűsítik.

A hegyekben járni és kirándulni amúgy csodás dolog. Forrás Patrik László / Unsplash

A granola életmód kéz a kézben jár a környezetvédelemmel, az egészséges étkezéssel és a mókuskerékből való kilépéssel. A granolák gyakran “modernkori hippik”, akik átalakított kocsijukban élik a mindennapjaikat. Nincsenek röghöz kötve, nem kell reggel suliba vagy munkába menniük és másoknak is ezt a fajta szabadságot akarják átadni. Irigylésre méltó helyeken járnak, egyedül utaznak és még úgy is divatosak, hogy nincs a közelükben fürdőszoba.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 3 órája

Court és Nate, a talán a legtöbbek által követett van life tiktokkerpáros, akik jó példái a granola életstílusnak. Egy átalakított kisbuszban élnek, amivel körbeutazták Észak-Amerikát, az idejük nagy részét a tengerparton vagy a hegyekben töltik és még a ruhatárukban a földszínek dominálnak.

Az egyik újonnan felkapott granola ruhadarab a Bedrock bőrklumpája. A szandál kényelmes, strapabíró és túrázni, biciklizni is lehet benne. A granola gardrób kötelező darabja.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Bedrock Sandals (@bedrocksandals) által megosztott bejegyzés

Örültem neki, amikor a TikTok feedemet elöntötték a granola videók. Úgy éreztem, ez végre egy olyan trend, amivel én is tudok azonosulni, ami a természet szeretetére tanít és motivál arra, hogy kimenjek a szabadba. Egy idő után viszont rájöttem, hogy van egy nagy probléma a granola stílussal is: ugyanúgy, mint az összes trend a fogyasztásról szól, és el akar adni nekem valamit – ez esetben pont azt az életstílust, ami elvileg a fogyasztás ellen megy.

@the_happihippi I will in fact be wearing these forever 🐻 #seasonalwork#granolagirl#outdoorsy#unboxing#naturevibes♬ Amber - 311

Annak ellenére, hogy a granola életstílus lényege az lenne, hogy egy, a fogyasztói társadalomtól távolabbi, és a természethez közelebbi életet éljünk, a granola aesthetichez tartozó márkás ruhadarabok aranyáron kaphatók. A @the_happyhippi videójában látott bőrklumpa például 175 dollárba, nagyjából 61 ezer forintba kerül.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

The North Face (@thenorthface) által megosztott bejegyzés

De akkor is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha a granolák kedvenc márkáitól szeretnénk egy pulcsit vagy felsőt venni. A Patagonia, a The North Face vagy épp a Carhartt mind minőségi sportruházatot gyártanak, viszont az átlagember számára megfizethetetlen, ha ezekről a helyekről akarja összeállítani a ruhatárát. A North Face klasszikus gyapjú pulcsija például 50 ezer forint körül lehet a tiéd.

@caitlynmuholland there might be a bit of a pattern here idea credit: @rachelpu1 ♬ Ophelia - The Lumineers

De nemcsak a granolák ruhatára az, ami sok pénzbe kerül. Az életstílus, ami számukra a mókuskerékből való kiszakadást jelenti, valójában kevesek kiváltsága. Aki járt már túraboltban tudja jól, hogy egy sátor vagy túrahátizsák ára szinte egy kisebb vagyon, nem beszélve a sziklamászó felszerelésről vagy szörfcuccokról. Egy tengerparti nyaralás vagy több hetes túrázás sem olcsó mulatság, hiába tűnhet úgy TikTokon, hogy mindenki ilyen helyeken tölti a mindennapjait.

Kiemelt tartalom
A 2024-es Coachella ruhákban: jetik, cserkészek, punkok és Jézus A 2024-es Coachella ruhákban: jetik, cserkészek, punkok és Jézus tegnap 18:21 -kor

A Granola Aesthetic kellemes színt hoz a megszokott TikTok stílusok közé, de ahogy minden trend ez is szeretne nekünk eladni valamit. Nem kellenek méregdrága ruhák és esztétikusan összerakott szettek ahhoz, hogy időt töltsünk a természetben és nem szabad rosszul éreznünk magunkat, ha nem jutunk el minden hónapban egy újabb izgalmas helyre. Ha Magyarországon nincsenek is nagy hegyek, a Börzsönyben is túrázhatunk jókat.

Granola Aesthetic Forrás Tyler Nix / Unsplash