2023.3.24 16:14
Olvasási idő 1:28
Maier Péter

PREMIER: Hazautazások nosztalgikus élménye sejlik fel a New Fossils új dalában

PREMIER: Hazautazások nosztalgikus élménye sejlik fel a New Fossils új dalában
Forrás Gaál Dániel
ZENE JAZZ MAGYAR ZENE PREMIER

A MÖRK, a Deep Glaze, a MORDÁI és a LAIHO zenekarok tagjaiból összeállt jazzbanda új zenéje nem csak azoknak a lelkébe fog betalálni, akik rajonganak a műfajért. A szupergroup "Outland" című dala nálunk hallható először.

Az utóbbi években egyre többen kóstolnak bele a jazz világába a budapesti könnyűzenei színtér arcai közül. Az olyan produkciók, mint a Jazzbois, inkább a műfaj modernebb, hiphoppal fúzionált változatát képviselik, így a jóval klasszikusabb irányból érkező, nemrégiben alakult New Fossils erősíteni tudja a hazai színtér sokszínűségét. Hozzá kell tenni, hogy a tradicionálisabb hangzás ellenére szó sincs róla, hogy itt hiány lenne kísérletezésből.

A MÖRK, a Deep Glaze, a MORDÁI és a LAIHO zenekarok tagjaiból összeállt szupergroup a harmadik dalával érkezik, az eddig megjelentek közül mindegyik más és más zenei világot, illetve hangulatot idéz meg. The River Can Not Go Back című, Fekete-Kovács Kornél közreműködésével készült első számuk hófedte tájak világába kalauzoló, közel 10 perces alkotás, míg a második Idris egy jóval táncolhatóbb dal a maga fesztelen lüktetésével. A most érkező Outland talán még az előzőnél is könnyedebb zene, amely a csapat gitárosának, Tóth Istvánnak az ötletéből formálódott – ehhez Szabó Dániel Ferenc (dob) írt további két témát. A zenekar saját bevallása szerint szerint a cél az volt, hogy „a három dallam egyikből a másikba átúszva hömpölyögjön végig egészen a végéig, ahol a dal megérkezik, és feloldódik valami láthatatlan szabadságban“. 

New Fossils Forrás Gaál Dániel

„Ahogy zeneileg, úgy mondanivalóban is valami ilyesmit szerettünk volna megfogni: egy olyan érzést ami leírja az utazást és a hazautazást, miközben benne van a pusztaság és valami nagyobb tér látványa.

Mintha hazafele tartanál, és az autóból az ablakon át nézve látnád az elhaladó búzamezőket és erdőket, miközben pedig tele vagy mindenféle gondolattal.

– mondja a dalról Szabó Dániel Ferenc. 

Ez az érzés, amit mind ismerünk, és amivel mind azonosulni tudunk: kinézni a vonat ablakán, ahogy közeledünk hazaféle, a mellettünk elhaladó tájak pedig elkezdenek egyre ismerősebbé válni. Az Outlander ennek az élménynek a nosztalgiáját teremti meg a hallgatóban, vegyítve az elszakítottság melankóliáját a honvágy feloldásának örömével. Persze, ahhoz, hogy a hazai vidék tájain érezzük magunkat, nagyban hozzájárul, hogy – habár nincs az arcunkba tolva – a dallamvilág helyenként megidézi az autentikus magyar népzenei hagyományokat – különösen a tenorszaxofonos Varga Dániel játéka miatt, aki a népzenéből táplálkozó MORDÁI rockzenekar tagja. Hazai pálya ugyan, de nem rutinjáték. 

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Dua Lipa, Blahalouisiana és Margaret Island a hét megjelenései között Playback Péntek: Dua Lipa, Blahalouisiana és Margaret Island a hét megjelenései között 2024.4.12 18:43

Az Outlander egyébként – ahogy az előző két single – egy album előhírnöke: április 14-én érkezik a New Fossils self-titled debütalbuma. A lemez költségeinek finanszírozásába crowdfunding keretében bárki beszállhat, aki támogatni szeretné egy DIY-jazzlemez elkészültét.