2023.3.23 15:48
Olvasási idő 2:06
Masszi-Rigó Csilla

Latin-Amerikát hozza be az otthonodba a legújabb IKEA-kollekció

DESIGN IKEA

Áprilisban érkezik az IKEA új kollekciója: az ÖMSESIDIG a latin-amerikai életérzést ünnepli

Az IKEA kilenc latin-amerikai alkotóval együttműködésben mutatja be az ünneplés hagyományait Latin-Amerikában. A kollaboráció eredményeként létrejött ÖMSESIDIG limitált kollekció harminc terméke segít megalapozni az ünnepi összejövetelek hangulatát. A kollekcióhoz tartozó üvegáruk, asztalterítékek, dekorációk és textíliák áprilistól lesznek kaphatók az IKEA áruházakban. 

IKEA ÖMSESIDIG Forrás IKEA ÖMSESIDIG

Az ünneplés jegyében létrejött új kollekció a hamisítatlan latin-amerikai hangulatot, kultúrát és hagyományokat mutatja be mexikói, chilei és kolumbiai alkotók közreműködésével, akik mindannyian saját kifejezésmódjukkal gazdagítják a termékcsaládot. 

Az IKEA folyamatosan kutatja, hogyan élnek az emberek a világ különböző területein. Az IKEA 2022-es chilei piacra lépésével a dizájn új kifejezésmódjait és nézőpontjait ismerte meg. Az ÖMSESIDIG kollekció megalkotásához az IKEA a dizájn, a divat, a művészet, a gasztronómia és az építészet területén dolgozó helyi alkotókkal működött együtt. A vállalat ezen törekvése jelenik meg a kollekció elnevezésében is: az ÖMSESIDIG szó svédül azt jelenti, „kölcsönös”, és az egymás iránti kölcsönös kíváncsiságra utal, a tervezés során az IKEA és a művészek egymástól tanultak és közösen alkottak.

„Kíváncsiak voltunk mi történik, ha a kulturális és kézműves hagyományokat a divat, a gasztronómia, az építészet és a művészet avantgárd alkotóival hozzuk egy platformra. Az így létrejött izgalmas kollekció a közreműködő alkotók sokszínű tehetségét ünnepli, amelyben minden dizájn az alkotójának sajátosan gazdag kifejezésmódját tükrözi”

– mondja Friso Wiersma, az IKEA of Sweden tervezője. 

IKEA ÖMSESIDIG Forrás IKEA ÖMSESIDIG

A harminc termékből álló kollekció az ünnepi pillanatok, közös étkezések és zenés összejövetelek ösztönzője. Termékkínálata garantáltan jó hangulatot teremt – a rendelkezésre álló hely méretétől vagy a ráfordítás mértékétől függetlenül. Az üvegárukat, terítékeket, dekorációkat, gyertyatartókat, ülőkéket, textíliákat, párnahuzatokat és hűtőtáskákat magába foglaló kollekciót a FRAKTA táska két különleges változata, illetve a SYMFONISK wifi hangszórós képkeret háromféle előlapja teszi teljessé. 

Kiemelt tartalom
Egy 17 éves fiúnak köszönhetjük a világ legszerethetőbb bútoráruházát – A 80 éves IKEA szuperszínes kollekcióval ünnepel Egy 17 éves fiúnak köszönhetjük a világ legszerethetőbb bútoráruházát – A 80 éves IKEA szuperszínes kollekcióval ünnepel 2023.8.4 12:27

Az ÖMSESIDIG kollekció Latin-Amerika gazdag kulturális, kézműves és művészeti hagyományainak egy-egy szeletét mutatja meg, miközben rávilágít a régió népességének sokszínűségére és az egységet alkotó hasonlóságokra is. A tárgyak mindegyike alkotójuk művészi megközelítését és kifejezésmódját tükrözi. Abel Cárcamo Segovia konyhai eszközeinek ívelt formáit és szabadon áramló, organikus vonalvezetését például Chile nemzeti tánca, a cueca inspirálta. 

„Sokat töprengtem azon, hogy mit is szeretnék megmutatni, végül úgy döntöttem, hogy a tánc Chile kultúrájában betöltött szerepére hívom fel a figyelmet. Érdekes kihívás volt rátalálni arra, hogy miként tudnám a hagyományos cueca mozdulatait és ritmusát a formatervezés nyelvén kifejezésre juttatni”

– meséli Abel Cárcamo Segovia, chilei terméktervező.  

A Nicolás Rivero által tervezett ÖMSESIDIG terítő hűvösebb tónusú, visszafogottabb, komorabb látványvilága az Andok hegyeit idézi. Trini Guzmán és Diana Ordóñez gazdag színvilágú textíliáit és dekorációit élénk, vidám minták díszítik, amelyekhez a gyerekjátékok és az izgalmas karneváli hangulat szolgált inspirációként. 

„Szeretem és gyakran használom az erőteljes színeket, hogy az emberek úgy érezzék, mintha velem együtt egy karnevál résztvevői lennének. A szín az az energia, amivel mindenki hozzájárulhat a bulihoz” – mondja Diana Ordoñez, kolumbiai művész.

IKEA ÖMSESIDIG Forrás IKEA ÖMSESIDIG

Liliana Ovalle a kollekcióhoz stílusos ülőkét, lime formájú szervírozótálat, kancsót és színes üvegpoharakat tervezett, amelyek vidám megjelenése feldobja az összejövetelek és partik hangulatát.

Kiemelt tartalom
Hatalmas rebarbarák és a végtelen finn nyár ihlette az IKEA és a Marimekko új kollekcióját Hatalmas rebarbarák és a végtelen finn nyár ihlette az IKEA és a Marimekko új kollekcióját 2023.2.10 15:56

„A családi ünnepek gyermekkori emlékeiből merítettem inspirációt, az előkészületek, a zene, a dekorációk mélyen a mexikói kultúrában gyökereztek, és különlegesen egyedivé varázsoltak minden alkalmat. Az együttműködésnek köszönhetően lehetőségem volt rá, hogy feltárjam ezt a kapcsolatot, és olyan játékos mintákat tervezzek, amelyek felidézik ezeket a vidám pillanatokat: a lime gyümölccsel teli asztaloktól kezdve a bulik végén földön heverő színpompás pinata darabokig” – meséli Liliana Ovalle, mexikói terméktervező.