2023.3.22 16:21
Olvasási idő 4:06
Szécsi Krisztián

Íme 5 ázsiai város, amire fullon rácsavarodtak idén a magyarok

UTAZÁS ÁZSIA KIRÁNDULÁS REPÜLŐJEGY UTAZÁS

A Kiwi.com foglalási és keresési adatai alapján az ázsiai desztinációk népszerűsége nőtt leginkább tavalyhoz képest a magyarok körében.

Ha a Kiwi.com idei eddigi kereséseit összevetjük a tavalyival, akkor a legnagyobb emelkedést a keresések számában ázsiai városok/országok adják. A városok listáját kiugróan Dzsidda, Szaúd-Arábia második legnépesebb városa vezeti, amelyre több mint 14-szer annyian kerestek rá a honlapon, mint egy évvel korábban. Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur a második ezen a listán, amire 7-szer többen kattintottak, míg az Egyesült-Arab Emírségek fővárosa, Abu Dhabi a harmadik helyen áll; erre a közel-keleti városra több mint ötször annyiszor kerestek rá a magyarok idén, mint 2022-ben. Közel az ötszörösére nőtt az érdeklődés Denpasar (Indonézia, Bali sziget) és a törpeállam, Szingapúr iránt is.

Abu-Dzabi az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városa. Forrás Warren Little / Staff

„Az árak a szezonalitást is tükrözik, ennek ellenére most is lehet akciós repülőjegyeket találni. Aki idén ázsiai utazásra vágyik, annak érdemes minél előbb és kevésbé forgalmas napokra foglalnia. Spórolhat továbbá az útiköltségén az is, aki az induló és a tényleges úti céljához közel eső repülőtereket is feltérképezi“ – nyilatkoztaEliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója.

Dzsidda (Jeddah), a Vörös-tenger hídja

Dzsidda Szaúd-Arábia második legnépesebb városa, az ország turisztikai és gazdasági központja, innen is ered a városhoz köthető Vörös-tenger hídja elnevezés. A tengerparti városban a hipermodern felhőkarcolók és a tradicionális építészeti remekművek együttesen határozzák meg a dzsiddai életérzést, az autentikus kávézókról és a helyi éttermekről nem is beszélve, ahol a Vörös-tenger friss herkentyűit is megkóstolhatjuk.

Kiemelt tartalom
Tíz éve nem sikerült megválaszolni a nyomasztó kérdést: mi történt a Malajziából Kínába tartó repülővel? Tíz éve nem sikerült megválaszolni a nyomasztó kérdést: mi történt a Malajziából Kínába tartó repülővel? 2024.3.30 11:07

Ha Dzsiddában járunk, mindenképpen érdemes ellátogatni az óvárosba, amelyet az UNESCO kulturális világörökségi helyszínnek nyilvánított. A város egyik fő látványosságának számít továbbá az oszlopokra épült „Úszó mecset”, amit 2016 óta már a turisták is látogathatnak (eredetileg csak a muszlimok léphettek be ide).

Dzsiddában számos pláza és butik található, amelyben a helyi tervezők munkáit megcsodálhatják a divatot kedvelő turisták. Ha pedig egy kis nyugalomra vágyunk, a tengerpart folyamatosan hívogat egy kellemes sétára a város mentén. A látogatást októbertől áprilisig javasolják, ilyenkor ugyanis inkább a kellemes, semmint a későbbiekben perzselő melegben fedezhetjük fel a várost.
Áprilisra még 21 ezer Ft-os repülőjegyet is találhatunk ide a Kiwi.com-on.

A szaúd-arábiai Dzsidda a Vörös-tenger partvidékén fekszik. Forrás Kiwi.com

Kuala Lumpur, a multikulturalizmus ékszerdoboza

Kuala Lumpur Malajzia fővárosa, amely egész évben trópusi időjárással várja a látogatókat. A városra abszolút jellemző a multikulturalizmus, ami az egykori gyarmatosításnak és az ázsiai hatásoknak köszönhető.

Ha Kuala Lumpurra gondolunk, fő látványosságként a 88 emeletes Petronas ikertorony juthat az eszünkbe. Amellett, hogy a hatalmas épület turisztikai látványosság, irodák, múzeumok, bevásárlóközpontok és koncerttermek is helyet kapnak benne. Kuala Lumpur azonban a természet, azon belül a madárvilág szerelmeseinek is kedvez, ugyanis a Kuala Lumpur Bird Park 200 fajhoz tartozó, több mint 3000 madárnak ad otthont, akiket nem ritkán természetes élőhelyüknek megfelelő környezetben láthatunk.

Kiemelt tartalom
5 filléres repjegy, ha megpattannál néhány napra a főszezon előtt 5 filléres repjegy, ha megpattannál néhány napra a főszezon előtt 2024.3.1 18:00

Örökmozgó olvasóinknak a 11 kilométerre elhelyezkedő Batu barlangokat is szeretettel ajánljuk. Az idevezető lépcsőkön nem ritkán pajkos kismajmokkal lehet találkozni, akikkel azonban nem árt vigyázni, az élelmiszereket is érdemes jóval a túra előtt elcsomagolni. 
A nyári hónapokra 110 és 120 ezer Ft között it találunk repülőjegyeket ide.

Kuala Lumpurban találkozik a 21. századi modernitás az őserdő vadságával. Forrás Kiwi.com

Abu Dhabi, ahol a Ferrarik és a tevék elférnek egymás mellett

Abu Dhabi állandóan pezsgő metropolisz, az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, ahol a történelmi városrészek és épületek együttesen vannak jelen a modern építészet óriásaival. A szinte minden sarkon megtalálható piacok mellett a régmúltban épített mecsetek és paloták jelentik részben a város kulturális örökségét.

Abu Dhabira jellemző az állandó lüktetés, azonban számos zöldövezetben és parkban van lehetőség relaxálni. Ha pedig nagyobb kiruccanásra vágyunk, a homoksivatag dűnéin tevehátra is pattanhatunk. Abu Dhabi a fényűzés városa, azonban nem a legdrágább hely. A helyi étkezdékben például már igazán barátságos áron ehetünk. A város egyik kihagyhatatlan látnivalója a Zájed sejk mecset. A hatalmas alapterületű, hófehér épületet nem is olyan régen, 1996-ban kezdték el építeni, még európai tervezőket is bevontak, és csak 2005-ben adták át. Azóta pedig rendkívül népszerű úticéllá vált. Ha az építészeti gyöngyszemek , pl. káprázatos csempék és mozaikok, fényvisszaverő medencék mellett valaki kíváncsi a világ legnagyobb csillárjára, illetve szőnyegére, az is jó helyen jár a Zájed sejk mecsetben.

Kiemelt tartalom
Homokból várat: így vált Dubaj a világ egyik legfelkapottabb turistacélpontjává Homokból várat: így vált Dubaj a világ egyik legfelkapottabb turistacélpontjává 2024.2.22 19:04

Abu Dhabiban minden is van, még Ferrari-tematikájú vidámpark is, a Ferrari World, ami egyben otthona a világ leggyorsabb hullámvasútjának is. Aki viszont valami kedvesebbre, netán púposabbra vágyna a metropolisz kertvárosában megtalálja az ország legnagyobb tevepiacát, Al Ain Camel Market néven.
Májusra 20 ezer Ft körüli repülőjegyeket is találhatunk ide a Kiwi.com-on.

Fun fact: a Zájed sejk mecset a nyolcadik legnagyobb mecset a világon. Forrás Kiwi.com

Denpasar, Bali kapuja

Denpasar a mesékbe illő Bali szigetének a fővárosa. Mondhatni, hogy az első szippantás Bali levegőjéből, hiszen a várostól pár kilométerre érkeznek a nemzetközi repülőgépek.

Denpasar könnyedén bejárható és megismerhető az olcsó taxifuvarok által.

A többségében hindu vallású szigeten számos szentély található, amiben Denpasar sem szenved hiányt. Ezek közül az egyik a Pura Agung Jagatnatha, ami egyénként a sziget történetét bemutató Bali Múzeum mellett található. Denpasarban természetesen számos bevásárlóközpont is található, de miért ne intézhetnénk egy hagyományos piacon a bevásárlást, ami hozzátartozik a balinéz kultúra mindennapjaihoz? A város legnagyobb tradicionális piaca a 4 emeletes épületben elhelyezkedő, vibráló Badung Market, ahol megismerkedhetünk a helyi gasztronómiával, és számos ajándéktárgyat is beszerezhetünk.

Denpasarból körülbelül két óra alatt eljuthatunk Ubudba, ahol Bali legszebb rizsföldjei nyugszanak a zöld lankákon.

Ha már áprilisban utaznánk, akkor 150 ezer Ft alatti repülőjegyet is találhatunk a világ túlfelére.

Ha megfelelőképpen kipihennéd a rohanó mindennapokat, Balit neked találták ki. Forrás Kiwi.com

Szingapúr, ahol már az utcán sétálni is élmény

Szingapúr virágkorát éli, hiszen a városállam a világ legversenyképesebb államává nőtte ki magát. Szingapúrra alapvetően jellemző a társadalmi jólét és a lakosság magasszintű állami támogatása, mindemellett az emberek rendkívül kedvesek és udvariasak. Igazi kozmopolita város, ahol az európai és a délkelet-ázsiai kultúra és életérzés ötvöződik.

Kiemelt tartalom
Fejleszt, erősít és boldoggá tesz: tégy magadnak szívességet, ezért menj ki télen, hidegben is a szabadba Fejleszt, erősít és boldoggá tesz: tégy magadnak szívességet, ezért menj ki télen, hidegben is a szabadba 2024.1.27 9:26

Szingapúr a lehetőségek, a látnivalók és az élvezetek központja is, amellyel már rögtön a repülőtéren találkozunk. Szingapúr Changi repülőtere ugyanis már évek óta a világ legszebb repülőtereként van nyilvántartva, ami botanikuskertjével garantáltan lenyűgöz minden oda- és átutazót.

Már akkor is rengeteg benyomás érheti a turistákat, ha csak az utcán sétálnak, hiszen a modern felhőkarcolók alatt pezsgő piacok és  zöldövezetek bújnak meg. A város leghíresebb utcája az Orchard Road bevásárlóutca, amely soha nem alszik. Az éttermek szintén rendkívüli népszerűségnek örvendenek a városban, hiszen Szingapúr szeret enni. Átlagosan minden másnap új étterem nyílik a méretét tekintve nem is olyan nagy városban.

Szingapúrba márciusra és májusra 100 ezer Ft alatti repülőjegyet is találunk a Kiwi.com-on, de ha rugalmasak vagyunk az indulási napot illetően, akkor a többi hónapban is foglalhatunk akár 120 ezer Ft alatt.

Az utazás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a célország kulturális szokásairól, ideértve például az öltözködést, a kísérővel történő utazást, vagy a belépési feltételeket például, hogy elkerüljük a kellemetlen szituációkat

Még egy fun fact: Szingapúrban már évekkel ezelőtt betiltották a rágózást. Forrás Kiwi.com