2023.3.22., szerda

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Arcok
Masszi-Rigó Csilla
2023.3.9 11:28
Olvasási idő  1:11

Elhunyt Hajim Topol, a világ egyik legismertebb musicaljének színésze

A hegedűs a háztetőn Tevjéje 87 éves volt.

Masszi-Rigó Csilla
2023.3.9 11:28 Olvasási idő  1:11
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

87 éves korában elhunyt Hajim Topol, izraeli színész, a Hegedűs a háztetőn című musical Tevjéje. A művész szerda este hunyt el tel-avivi otthonában, családja körében.

 

Hajim Topol Tevje, a tejesember szerepében. Forrás: IMDB/MGM

 

Színészi és énekesi munkája mellett költő és festő is volt. Társadalmi szerepvállalását és érzékenységét jelzi, hogy alapítványt hozott létre és vezetett beteg és fogyatékossággal élő gyerekek és családjaik táboroztatására. Színpadi és filmes munkásságával elnyerte Izrael legnagyobb elismerését, az Izrael-díjat, s emellett a világhírű színészt jelölték Oscar- és Tony-díjra is, és kétszer is megkapta a Golden Globe-díjat.


Legismertebb alakítása a Hegedűs a háztetőn című amerikai musicalben Tevje – Tóbiás, a tejesember szerepe volt, s emellett az Efrájim Kishont rendezte Szalah Sabbati című film főszerepe is az izraeli és a zsidó kultúra meghatározó alakjává tette.


Topol 1935 szeptemberében Tel-Aviv Florentin nevű, déli, szegényebb negyedében született. Tehetségét először a katonai színjátszás világában ismerték meg, sorköteles szolgálatát a katonai zenekarban töltötte, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Galiával. 1960-ban a Haifa Színház egyik alapítója volt, majd vezető színésze lett. Első filmszerepét Peter Frey I Like Mike című alkotásában játszotta 1960-ban, majd 1963-ban részt vett Menachem Golan Eldorado című produkciójában.


Izrael másik legendás művészével, Uri Zohárral megalakította a Bacal Jarok – Újhagyma - nevű szórakoztató zenekart és színtársulatot, melynek számos jelenetét Efrájim Kishont írta, s amellyel a hatvanas évek elején az országot járták. Ekkor született meg a csetlő-botló új bevándorló, Szalah Sabbati Izraelben különösen ismertté lett karaktere, melyből Kishonttal 1964-ben rendkívül sikeres játékfilmet formáltak. 

 

Hegedűs a Háztetőn Forrás: IMDB

 

1967-ben Topol Londonba költözött, hogy eljátssza világszerte legismertebb szerepét, Tevjét, a tejesembert a Hegedűs a háztetőn című, a West Enden bemutatott musicalben. Öt évvel később az amerikai Norman Jewison rendezte filmváltozatban is ő alakította Tevjét, s ezért a szerepért is elnyerte 1971 -ben a Golden Globe-ot a musical vígjáték kategóriában, és még abban az évben jelölték a legjobb színésznek járó Oscar-díjra is. Tevjét több mint 3500 alkalommal játszotta el színpadon.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  IMDB
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában arcok
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra