2023.3.9 11:28
Olvasási idő 1:11
Masszi-Rigó Csilla

Elhunyt Hajim Topol, a világ egyik legismertebb musicaljének színésze

ARCOK SZÍNHÁZ

A hegedűs a háztetőn Tevjéje 87 éves volt.

87 éves korában elhunyt Hajim Topol, izraeli színész, a Hegedűs a háztetőn című musical Tevjéje. A művész szerda este hunyt el tel-avivi otthonában, családja körében.

Hajim Topol Tevje, a tejesember szerepében. Forrás IMDB/MGM

Színészi és énekesi munkája mellett költő és festő is volt. Társadalmi szerepvállalását és érzékenységét jelzi, hogy alapítványt hozott létre és vezetett beteg és fogyatékossággal élő gyerekek és családjaik táboroztatására. Színpadi és filmes munkásságával elnyerte Izrael legnagyobb elismerését, az Izrael-díjat, s emellett a világhírű színészt jelölték Oscar- és Tony-díjra is, és kétszer is megkapta a Golden Globe-díjat.


Legismertebb alakítása a Hegedűs a háztetőn című amerikai musicalben Tevje – Tóbiás, a tejesember szerepe volt, s emellett az Efrájim Kishont rendezte Szalah Sabbati című film főszerepe is az izraeli és a zsidó kultúra meghatározó alakjává tette.


Topol 1935 szeptemberében Tel-Aviv Florentin nevű, déli, szegényebb negyedében született. Tehetségét először a katonai színjátszás világában ismerték meg, sorköteles szolgálatát a katonai zenekarban töltötte, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Galiával. 1960-ban a Haifa Színház egyik alapítója volt, majd vezető színésze lett. Első filmszerepét Peter Frey I Like Mike című alkotásában játszotta 1960-ban, majd 1963-ban részt vett Menachem Golan Eldorado című produkciójában.


Izrael másik legendás művészével, Uri Zohárral megalakította a Bacal Jarok – Újhagyma - nevű szórakoztató zenekart és színtársulatot, melynek számos jelenetét Efrájim Kishont írta, s amellyel a hatvanas évek elején az országot járták. Ekkor született meg a csetlő-botló új bevándorló, Szalah Sabbati Izraelben különösen ismertté lett karaktere, melyből Kishonttal 1964-ben rendkívül sikeres játékfilmet formáltak. 

Hegedűs a Háztetőn Forrás IMDB

1967-ben Topol Londonba költözött, hogy eljátssza világszerte legismertebb szerepét, Tevjét, a tejesembert a Hegedűs a háztetőn című, a West Enden bemutatott musicalben. Öt évvel később az amerikai Norman Jewison rendezte filmváltozatban is ő alakította Tevjét, s ezért a szerepért is elnyerte 1971 -ben a Golden Globe-ot a musical vígjáték kategóriában, és még abban az évben jelölték a legjobb színésznek járó Oscar-díjra is. Tevjét több mint 3500 alkalommal játszotta el színpadon.