2023.3.8 13:43
Olvasási idő 1:05
Szécsi Krisztián

A Barbie 7 női vezető babájával ünnepli 2023-ban a nőnapot

DESIGN BARBIE DIVAT FEMINIZMUS TUDOMÁNY

Barbie eddig több mint 200 karriert vonultatott fel a brandjében. Most újabb héttel bővült a lista!

A Barbie idén is igen brand-azonos módon igyekezett megünnepelni a nemzetközi nőnapot: piacra dobott hét, globális jelentőséggel bíró női vezető Barbie-méretű mását.

A sokáig csak az exkluzivitásáról, társadalmilag konvencionális testképéről híres cég pár évvel ezelőtt állt bele jobban a woke-izmusba. Például Barbie YouTube-os vlogjában többször kiállt már az LMBTQ+ közösség mellett és nem egyszer elítélte a rasszizmust. Így a mai kisgyerekek számára már nem annyira különleges, hogy polcokon molettebb, netán színes bőrű babákkal is találkozhatnak, azonban az idősebb generációk pontosan tudják, hogy ez évtizedekkel ezelőtt egyáltalában nem volt elképzelhető.

A 2023-as nőnapi kollekció keretén belül megalkotott játékbabák mind a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai területek kiválóságainak számítanak, így mindenféleképpen pozitív példával járnak elő a legkisebb korosztályoknak. Amerikai adatok kimutatták, hogy a természettudományokban dolgozóknak még mindig kevesebb, mint a harmada nő, de más országokban sem sokkal rózsásabb a helyzet – a Mattel játékóriás ezzel kvázi népszerűsíteni is szeretné ezeket a munkákat női példaképein keresztül. A jelenség alapvető oka: már az iskolában lebeszélik a kislányokat ezekről a hagyományosan férfiak számára fenntartott, sőt, kialakított karrierlehetőségekről.

Barbie eddig 1959 óta több mint 200 foglalkozást vitt el világszerte minden otthonba. Volt már asztronauta, sebész, rapper, paleontológus, UNICEF nagykövet, de pilóta, tűzoltó, újságíró, feltaláló és környezetvédelmi aktivista is.

Forrás Mattel

A Mattel az új Barbie-kollekcióval az alábbi zseniális nők előtt tiszteleg:

  • Susan Wojcicki (USA): 2014 és 2023 között a YouTube vezérigazgatója
  • Anne Wojcicki (USA): a 23andME biotechnológiai vállalat társalapítója és vezérigazgatója
  • Janet Wojcicki (USA): a gyermekgyógyászat és a járványtan professzora a Kaliforniai Egyetemen
  • Katya Echazarreta (Mexikó): villamosmérnök, a NASA állandó munkatársa
  • Dr Maggie Aderin-Pocock (UK): űrtudós és oktató
  • Prof Dr Antje Boetius (Németország): oceanológus és mikrobiológus
  • Yinuo Li (Kína): az ETU Education társalapítója