2023.3.7 14:01
Olvasási idő 0:45
Kovács M. Dávid

Bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet, akik közül valaki közel egy hónapot tölt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén

TECH-TUDOMÁNY ŰRKUTATÁS

Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát: a négy kiválasztott jelölt legfiatalabbja egy 31 éves űripari fejlesztőmérnök.

A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – számolt be kedden a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András (balról jobbra) űrhajósjelöltek a HUNOR - Magyar Űrhajós Program sajtótájékoztatóján 2023. március 7-én. Forrás KKM / MTI

Egy keddi sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozták a négy jelölt személyét is: Cserényi Gyula 33 éves erősáramú villamosmérnök; Kapu Tibor 31 éves űripari fejlesztőmérnök; Schlégl Ádám klinikai ortopédsebész és Szakály András 40 éves repülőipari-tervezőmérnök alkotják azt a magot, akik közül valaki közel egy hónapos tudományos küldetésen vesz majd részt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Magyari Gábor, a HUNOR Program űrhajósválogatásáért és kiképzéséért felelős szakmai vezetője közölte: a beérkezett 240 érvényes jelentkezést az Európai Űrügynökség, a NASA, a Nemzetközi Űrállomás és a program magánipari partnerének, az Axiom Spacenek követelményeivel összhangban szűkítették a bemutatott négy kiképzendő űrhajósra.

A csaknem egyéves válogatási folyamaton tesztelték a versenyben lévők szellemi teljesítőképességét, a testük teherbírását, a személyiségük stabilitását, tudományos munkaszínvonalát és hogy képesek-e csapatban ugyanúgy együttműködni, mint ahogyan vezetni is, amikor kell.

A HUNOR Magyar Űrhajós Program célja egy magyar kutatóűrhajós feljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra, ahol csaknem egy hónapon át döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket fog végrehajtani. A keddi sajtóeseményen Farkas Bertalan is részt vett, akinek 1980-ban nyílt lehetősége első magyarként a világűrbe jutni.