2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Filmek és sorozatok
Kovács M. Dávid
2023.3.3 14:42
Olvasási idő  1:04

Tíz napig ingyen nézheted fiatal magyar alkotók díjnyertes animációs és rövidfilmjeit

Borbély Alexandra, Jordán Adél, Pindroch Csaba, Hegyi Barbara és a 2021-ben elhunyt Venczel Vera is szerepel a Metuscope filmjei között, amelyek többségét a fesztiválszereplések után most először láthatja a szélesebb közönség.

Kovács M. Dávid
2023.3.3 14:42 Olvasási idő  1:04
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Tíz napig ingyen nézheted fiatal magyar alkotók díjnyertes animációs és rövidfilmjeit
Forrás: Budapesti Metropolitan Egyetem ;

Metuscope néven online filmszemlét hív életre a Budapesti Metropolitan Egyetem, amely során tíz napig ingyen tekinthetjük meg az intézmény végzett hallgatóinak több mint ötven rövid-, illetve és animációs filmjét.

 

Az animáció és mozgókép szakok hallgatói által készített legjobb munkákat az egyetem oktatói – többek közt Enyedi Ildikó (Testről és lélekről), Pacskovszky József (Esti Kornél csodálatos utazása) és Gauder Áron (Nyócker) – ajánlják a nézőknek.

 

A péntektől jövő vasárnapig elérhető filmek között nemzetközi díjnyertes alkotásokat is láthatunk, amelyek sikerrel szerepeltek például a cannes-i filmfesztiválon, a Mediawave-en, a Euroshortson, a krakkói és a szarajevói filmfesztiválon, a miskolci Cinefesten, a Verzió emberi jogi filmfesztiválon, illetve a Friss Hús és a BUSHO rövidfilmfesztiválokon.

 

A filmek többségét a fesztiválszereplések után most először láthatja a szélesebb közönség. Az Ahogy eddig című alkotásban az azóta elhunyt Venczel Verát egyik utolsó filmszerepében csodálhatjuk meg. A többi filmben több ismert színész – többek közt Borbély Alexandra, Jordán Adél, Pindroch Csaba és Hegyi Barbara – is szerepet kapott.

 

Az alkotások között láthatunk animációs dokumentumfilmet a nyolcvanas évektől kezdve taxizó Forgó Bettiről (Betti), súlyos titkokkal terhelt kamaszszerelmi történetet a Ceausescu utáni Erdélyből (Tabula rasa), izgalmas krimit a lakótelepet megszálló sötét erőkkel szembenálló kislányról (A telep) és sci-fi-drámát a zenét betiltó hatalommal szembenálló harmonikásról (Frekvencia).

 

Csoma Sándor: Tabula rasa Forrás: Budapesti Metropolitan Egyetem

 

Megnézhetjük a Gryllus Dorka főszereplésével készült, többszörös díjnyertes Agapét a tizenéves filmőrült és egy negyvenes nő valószínűtlen viszonyáról, az apa-fiú kapcsolatot próbára tévő cipekedés történetét (Figyelj már oda!), amelyben Lovas Rozi mellett Bán János és fia, Bán Bálint játszik, valamint egy megfilmesített Tar Sándor-novellát két hajléktalanról (Medence).

A filmek megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ezen a linken lehet megtenni. A válogatás megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában filmek és sorozatok
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra