2023.3.2 11:55
Olvasási idő 1:37
Kovács M. Dávid

Ámulatba ejtette a Star Wars-rajongókat a magyar mandalóri két évig készülő jelmeze

FILMEK + SOROZATOK A MANDALÓRI SOROZATOK

Kézzel varrott bőrkiegészítők, aluminimumból esztergált töltények és 3D nyomtatott technológiával készült páncéldarabok alkotják az egyetlen magyar mandalóri páncélját. Zsikla Gergely mintegy két évet töltött a rendkívül bonyolult jelmez elkészítésével.

Zsikla Gergely különleges jelmezének egyenesen csodájára jártak a rajongók A mandalóri harmadik évadának premierje alkalmából rendezett vetítésen.

Zsikla Gergely gyerekkorában látta a Csillagok háborúja első részét, azóta rajongó Forrás Disney

A Star Wars-sorozat folytatásának nem csak Hollywoodban volt különleges bemutatója, a hazai Disney+ közel 90 rajongónak szervezett egy exkluzív vetítést, akik mozivásznon láthatták, hogyan folytatódnak Mandó és Grogu kalandjai.

Az esemény előtt az 501-es légió, a Mando Mercs és a Lázadó Légió tagjai, illetve leendő tagjai teremtették meg a hamisítatlan Csillagok háborúja hangulatot: a Páncélkészítő, Pre Vizsla, Sabine Wren és az ország egyetlen hivatalos Mandója.

A premier előtt az 501-es légió, a Mando Mercs és a Lázadó Légió tagjai, illetve leendő tagjai fokozták a Csillagok háborúja-hangulatot. Forrás Disney

Zsikla Gergely gyerekkorában – moziban – látta a Csillagok háborúja első részét, azóta megrögzött Star Wars-rajongó, és már tíz éve cosplayezik. Különleges páncélján már az első évad alatt elkezdett dolgozni, annyira megtetszett neki Mandó személyisége és a beskar páncél.

Kiemelt tartalom
A könyvsorozat, amit lenyomott Rowling, pedig talán még jobb is, mint a Harry Potter – Ismerjétek meg Percy Jacksont A könyvsorozat, amit lenyomott Rowling, pedig talán még jobb is, mint a Harry Potter – Ismerjétek meg Percy Jacksont 2024.3.17 10:29

A bonyolult cosplayt a 3D-s nyomtatott elemek, a kézzel varrott bőr kiegészítők, beépített elektronika és az alumíniumból esztergált töltények teszik megszólalásig hasonlóvá az eredetivel. Bár számtalan munkaórát ölt bele, saját bevallása szerint még mindig van mit tökéletesíteni rajta: akárcsak Pedro Pascal, ő is nehezen lát a sisakban, a viselet pedig nagyon meleg.

Nagy kitartás és türelem kell, hogy egy ilyen jelmezt valóban a megfelelő színvonalon el lehessen készíteni. Az 501-es légió licence kiírása segít, pontosan meghatározza a filmhű cosplay minden apró részletét, hogy aki az alapján dolgozik, a végeredmény a legtökéletesebben hasonlítson a filmes jelmezre

– mesélte Gergely, aki kedvenc Mandó-pillanatának a beteg gyerekek látogatását tartja, hiszen ruhájával sikerült mosolyt csalni az arcukra.

De kik azok az 501-esek?

Közel 16 ezer aktív taggal 66 országban van jelen az amerikai központ által meghatározott direktívák mentén működő, lelkes rajongókból álló jelmezes önkéntes csoport, akik világszerte rengeteg jótékonysági eseményen vesznek részt – és nincs ez másképp Magyarországon sem.

Az 501-es légió magyar helyőrsége 2006-ban alakult, és évente körülbelül 100 eseményen vesz részt. Forrás Disney

Az 501-esek szoros kapcsolatot ápolnak a Lucasfilmmel és a Disneyvel: sok Star Wars-produkcióban nem statiszták, hanem ők maguk alakítják a birodalmi rohamosztagosokat és egyéb jelmezes karaktereket. A magyar helyőrség – ami 2006-ban alakult – évente körülbelül 100 eseményen vesz részt, ezek nagyobb része jótékonysági.

Hosszasan lehetne taglalni, mit jelent 501-es légiósnak lenni, de mindenkinek mást. Az alapjai: összetartás, család, önkéntesség és a Star Wars szeretete. Menő dolog a világ legnagyobb jelmezes csapatához tartozni úgy, hogy mindenhol örömmel fogadnak, és közben valami jót is csinálsz. Ez több mint egy hobbi, ez egy életérzés, rengeteg emberi érzelemmel és kapcsolattal

– mondja Mag Viktor, az 501-es Légió Magyarországi Helyőrség vezetőhelyettese. Jelmondatuk: Bad Guys Doing Good.

A mandalóri harmadik évada Din Djarin és a gyermek, Grogu történetének folytatását meséli el. A nyolc epizódból álló, Emmy-díjas sorozat első epizódja március 1-től érhető el a Disney+on.