2023.3.5 10:37
Olvasási idő 1:41
Maier Péter

Megőrülsz, mik vannak – mutatjuk 2023 legdurvább autóit

TECH-TUDOMÁNY AUTÓK

Öt kocsi, amire felhúztuk a szemöldökünket idén.

2023 még csak most kezdődött, de jó pár új autót bejelentettek már, ezek között pedig nem egy van, ami kifejezetten szokatlannak minősül. Nézzünk meg most ötöt az idei év legszokatlanabb/legfurább/legizgalmasabb kocsijai közül, aztán szavazz a végén, hogy te melyiket dörgetnéd a körúton!

Hyundai Ioniq 5

A Las Vegas-i CES-en bemutatott új Hyundai modell legdurvább jellegzetessége, hogy a kerekeit akár 90 fokban is képes elforgatni, ezáltal oldalirányú mozgást tud végezni az autó. A gyártó szerint ez nemcsak a páhuzamos parkolást könnyíti meg, de gyorsabban is képes irányt változtatni. Mindemellett a „zero-turn“ funkció miatt adott helyzetben a jármű nem tud elmozdulni se előre, se hátra. Reméljük, azért a kéziféket nem vették ki belőle.

BMW i Vision Dee

Szintén a CES-en mutatták be a BMW legújabb autóját, amely a kaméleonlétbe engedi belekóstolni a sofőröket. A német gyártó legújabb modellje színváltó technológiával rendelkezik, 32 szín között személyre szabva váltogathatunk, de nem ám úgy, hogy az egész járművet egyetlen szín borítsa.

Az E Ink technológiának köszönhetően a kocsi külsején 240 különböző szegmens található, ezek mindegyikét egyénileg vezérelhetjük. Így jöhetett ki például ez a csodás szivárványszínű külső, amivel a BMW-nek köszönhetően alkalomhoz illően mehetsz ki az idei Pride-ra, a felvonulásnak egyébként már megvan az időpontja.

BMW I Vision Dee szivárvány színekben pompázik a januári CES kiállításonBMW i Vison Dee a januári CES kiállításonBMW i Vison Dee a januári CES kiállításon
Galéria megtekintése
(3)

Rezvani Vengeance

„A világ legagresszívabb SUV-je“ – ahogy már idéztük a Rezvani közleményét a Vengeance-ről, amely lényegében egy katonai jármű, csak kicsit kényelmesebben kialakítva, civil használatra.

A kocsit egy videójáték-dizájner tervezte, akit azzal bíztak meg, hogy a városi terepjáró nézzen ki úgy, mintha egy sci-fi játékból kelt volna életre. A Vengeance visszapillantó tükrei képesek paprikaspray-t fújni magukból, de ez még nem minden, ugyanis így néz ki:

Rezvani VengeanceRezvani VengeanceA Rezvani Vengeance városi terepjáróban 8 ember is elfér
Galéria megtekintése
(3)

Nissan Kicks 327

Ez tényleg egy New Balance-os kocsi. A Nissan és a sportruházati cég együttműködéséből készült Kicks 327 egy olyan SUV, ami egy cipő alakját öltötte fel. A jármű lényegében a New Balance 327-es edzőcipőjének a kocsi változata. Nagyon mást nem lehet elmondani róla, de azért valljuk be, ennyi pont elég. Beszéljenek helyettünk a képek:

Nissan X New BalanceNissan X New BalanceNissan X New Balance
Galéria megtekintése
(3)

Afeela EV a Sony-tól és a Hondától

Ez a modell leginkább azért érdekes, mert jól mutatja azt a trendet, hogy az elektronikai- és informatikai kütyüket gyártó cégek mennyire komolyan gondolják azt, hogy beszállnak az autópiacra (lásd Apple). A Sony legelső kocsija a Hondával való együttműködésből született.

„Egy szórakoztató tér, ami mozog“ – írja róla a Dezeen, utalva arra, hogy a jármű belsejében és külsején is több szórakozási formára van lehetőség a benne lévő kijelzőknek köszönhetően: játékok, filmek, infotainment. „Szeretnénk újragondolni a járműtervezés filozófiáját“ – mondta róla Yasuhide Mizuno, a Sony Honda Mobility vezérigazgatója. Reméljük, ez alatt nem azt érti, hogy mostantól minecraftozni fognak a sofőrök vezetés helyett.

Az Afeela EV a Sony Honda Mobility-tőlA Sony és a Honda közös kocsijának bemutatója a CES-enA Sony és a Honda közös kocsijának bemutatója a CES-en
Galéria megtekintése
(3)
Felmérés:
Melyik autót fogadnád el legszívesebben?
"Oldalramenős" Hyundai
Színváltós BMW
A Rezvani (félig katonai) SUV-ja
New Balance-os "cipőkocsi"
A mozgó játékterem a Sony és a Honda jóvoltából
"Oldalramenős" Hyundai
44 %
Színváltós BMW
22 %
A Rezvani (félig katonai) SUV-ja
0 %
New Balance-os "cipőkocsi"
0 %
A mozgó játékterem a Sony és a Honda jóvoltából
33 %