2023.2.27 11:30
Olvasási idő 0:41
Maier Péter

A futball összeköt: plüssöket dobáltak a pályára a török csapat meccse közben

TÁRSADALOM FOCI KATASZTRÓFA TÖRÖKORSZÁG

A Besiktas szurkolói a földrengések által sújtott gyermekek számára rendeztek gyűjtést – mindezt egyedi és megható formában.

Bill Shankly, legendás fociedző egyszer (szabadon idézve) azt mondta, a futball nem élet-halál kérdése, hanem sokkal több annál. Ez is összefügg azzal, hogy bizonyos helyzetekben háttérbe kell vonuljon a sport, és más, emberi dolgok kerülnek előtérbe: ez történt a török labdarúgó-bajnokság egyik tegnapi mérkőzésén, az isztambuli Vodafone Park stadionban.

A harmadik helyezett Besiktas és a 12. Antalyaspor csapott össze, a meccs azonban nem a futball miatt vált emlékezetessé. A mérkőzés ötödik percében mindkét csapat szurkolói plüssállatokat és egyéb játékokat dobáltak a gyepre, amelyeket a törökországi és szíriai földrengések által sújtott gyerekeknek ajánlanak fel.

A Besiktas és az Antalyaspor játékosa rendezik a többezer plüsst, amit a szurkolók a földrengés által sújtott gyerekeknek dobáltak be Forrás DHA (Demiroren News Agency)/AFP/Getty Images

Mindez egész pontosan 4 perc és 17 másodperc elteltével történt – az első rengéseket ugyanis február 6-án, 4:17-kor érzékelték Törökországban.

A meccsről készült összefoglalóban is láthatók azok a pillanatok, amikor gyerekeknek szánt játékok ezrei repülnek a Besiktas stadionjának gyepére. Ezt követően maguk a játékosok gyűjtik egybe a rengeteg plüsst, amelyet a szurkolók a földrengések áldozatainak ajánlanak fel.

A meccs egyébként gólnélküli döntetlennel végződött.

A törökországi földrengésekkel kapcsolatban nemrégiben interjúztunk egy 19 éves sráccal, aki önkéntesként kutatott a katasztrófa túlélői után.