2023.2.24 16:36
Olvasási idő 2:55
Szöllősi Anna

Több tucat ember volt a gyanúsítottak listáján, köztük a szülők is – Minden, amit Madeleine McCann rejtélyes eltűnéséről tudunk

Több tucat ember volt a gyanúsítottak listáján, köztük a szülők is – Minden, amit Madeleine McCann rejtélyes eltűnéséről tudunk
Forrás GettyImages / Matthew Lewis
KÖZÉLET KRIMI MADELEINE MCCANN REJTÉLY

Madeleine McCann neve a mai napig felbukkan a hírekben; most éppen azért, mert egy Lengyelországban élő nő azt állítja: ő maga a 15 évvel ezelőtt eltűnt lány.

Évente többezer gyerek tűnik el, akikről semmit sem tudni, a brit orvosszülők gyermekének eltűnése mégis akkora médiafigyelmet kapott világszerte, mint talán bűnügy a 21. században még soha. Most összefoglaltuk, mit kell tudni a rejtélyes Madeleine McCann-ügyről dióhéjban! 

Madeleine McCann kámforrá vált

A hároméves Madeleine McCannek 15 évvel ezelőtt, 2007. május 3-án veszett nyoma egy portugáliai nyaraláson. A brit kislány és a családja a halászfaluból üdülőközponttá vált Praia da Luzban szállt meg az Ocean Club nevű panzióban, amikor megtörtént a baj. A szülők egy baráti társasággal indultak vacsorázni az esti órákban, egy, az apartmantól körülbelül 100 méterre lévő tapas bárba, Madeleine pedig öccsével és húgával a házban maradtak. A szülők és barátaik felváltva, félóránként ellenőrizték a gyerekeket, de mire az anyára, Kate McCannre került a sor, Madeleine eltűnt.

Madeleine a portugáliai nyaralóból, az Ocean Clubból tűnt el. Forrás GettyImages / Steve Parsons - PA Images

A komplexum személyzete és vendégei hajnalig keresték a kislányt, a hatóságok  készültségbe helyezték a határőrséget és a repülőtér személyzetét, és önkéntesek százai csatlakoztak a következő napokban, hogy felkutassák Madeleinet. Az ominózus eset éjjelén végig csak Madeleine neve zengett a faluban, de a keresőcsoport nem járt sikerrel. 

A portugál hatóságok eleinte azt közölték, hogy a kislányt elrabolhatták, de még életben lehet, és szerintük Portugáliában tartózkodik. Május 26-án a rendőrség személyleírást adott ki egy férfiról, akit Madeleine eltűnésének éjszakáján láttak, egy gyermekkel a kezében, de ez a nyom is vakvágányra futott. 

A hatóságok is hibáztak: júniusban a portugál rendőrfőnök elismerte, hogy a helyszínt nem megfelelően védték, és létfontosságú nyomok semmisülhettek meg. Augusztusban a nyomozók nyilvánosságra hozták álláspontjukat, miszerint  a kislányt nem biztos, hogy élve találják meg.

A szülőket is gyanúsítottként nevezték meg

Júliusban a brit rendőrség kutyák segítségével vizsgálta át McCannék lakását és bérelt autóját, ahol bizonyítékokat találtak arra, hogy a szülők keze is benne lehet a dologban. 2007. szeptember 6-án a portugál rendőrség tanúként hallgatta ki Kate McCannt, és egy nappal később a nyomozók gyanúsítottnak nyilvánították a házaspárt. 2008. júliusában a portugál rendőrség bejelentette, hogy felfüggesztik a nyomozást és ejtik a vádakat a  McCann család ellen, mert a bizonyítékok csak figyelemelterelésnek bizonyultak. 

Kate and Gerry McCann Forrás GettyImages / Miguel Villagran

A szülők könyvet adtak ki, majd újraindult a nyomozás 

A McCann házaspár könyvet írt a kislány eltűnéséről, Madeleine: Our Daughter's Disappearance and the Continuing címmel, ami 2011. májusában jelent meg. A szülők még ugyanebben az évben nyílt levélben fordultak David Cameron miniszterelnökhöz,  és felkérték, hogy rendeljen el felülvizsgálatot. A Scotland Yard bejelentette, hogy „új bizonyítékokat és tanúkat“ tudnak felmutatni az ügyben, és hivatalos vizsgálatot indítanak, októberre pedig 41 lehetséges gyanúsítottat azonosítottak. A portugál rendőrség a Scotland Yard nyomozásával párhuzamosan, 2013-ban szintén felelevenítette az ügyet, „új nyomozási irányokra“ hivatkozva.

A brit nyomozók júniusban házkutatásokat tartottak a Praia da Luzban, beleértve az Ocean Club komplexumtól délnyugatra fekvő bozótos terület átvizsgálását is, de semmi jelentőset nem találtak. Egy hónappal később, júliusban négy gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség, de új fejleményekre akkor sem derült fény. A 2013-ban újraindult nyomozás brit oldalról azóta több mint 11 millió fontot (kb. 4,2 milliárd forintot) emésztett fel.

Egy német férfi az elsőszámú gyanúsított

2020 júniusában a rendőrség azonosított egy 43 éves, német férfit, akit Christian B.-ként (Christian Brueckner) neveztek meg, majd 2022 áprilisában a férfit Portugáliában hivatalosan is emberrablással gyanúsították meg, azonban bizonyítékok hiányában a mai napig nem emeltek ellene vádat. Kiderült, hogy a férfi pedofil szexuális ragadozó, akit kislányok elleni bűncselekmények miatt ítéltek el korábban, és jelenleg is börtönben ül. 

A rendőrség nyomoz a gyanúsított, Christian Brueckner házánál, 2020. július 29-én. Forrás GettyImages / Alexander Koerner

Fordulat jöhet az ügyben?

A 21 éves Julia Faustyna néhány héttel ezelőtt azzal állt elő, hogy ő a 15 évvel ezelőtt eltűnt lány, és még egy külön Instagram-oldalt is szentelt ennek, @iammadeleinemccann (én vagyok Madeleine Mccann) néven - így próbálva elültetni a nyilvánosság fejében is, hogy ő Madeleine.

A nő azt állítja, gyerekkora nagy részére és családjára sem igazán emlékszik, csupán néhány emlékképe van, amikor teknősöket simogat a tengerparton. Faustyna elmondása szerint egy pedofil áldozata volt, a gyanúsított Christian B. a rendőrségi fotók alapján pedig hasonlít a gyerekkori zaklatójára. A fiatal nő akkor kezdett el gyanakodni, hogy ő lehet az eltűnt Madeleine, amikor ráeszmélt, hogy a rokonai nem beszélnek vele őszintén a gyerekkoráról. 

Hasonlóak a szemeim, az arcformám, a fülem, az ajkaim, a szememben látható folt, és nekem is volt hézag a fogaim között. Tudnom kell az igazságot; DNS-tesztre van szükségem, és beszélnem kell Madeleine szüleivel!

– írta.

Úgy tűnik, hogy Madeleine családja belement abba, hogy Faustyna DNS-teszt alá vesse magát, bár elég csekély a valószínűsége annak, hogy valóban a lengyel nő lenne Madeleine McCann.