2023.2.24 17:11
Olvasási idő 2:05
Szécsi Krisztián

Mutatunk 5+1 okot, hogy miért kezdd el nézni A Mandalórit, még akkor is, ha nem vagy Star Wars-fan

FILMEK + SOROZATOK DISNEY STAR WARS

Kevesebb mint egy hét múlva, március 1-jén debütál A Mandalóri harmadik évadja. Az előző szezon fináléjától leesett a rajongók álla, nem csoda, hogy tűkön ülve várják, hogy alakul majd Mandó és Baby Yoda sorsa.

Sok filmrajongót elgondolkodtat, hogy az első élőszereplős Star Wars tévésorozat körüli izgalom, valamint a bezsebelt Emmy díjak miatt valóban érdemes-e megnézni A mandalórit akkor is, ha nem Star Wars-fanok? A Disney-sorozat elképesztő látványvilágától kezdve, a történetmesélésen át az igazán parádés színészgárdáig több tényező is biztosíthat minden kételkedőt arról, hogy A mandalóri nem csupán egy lézerkardos Star Wars spin-off. Mindenesetre most mégis összegyűjtöttünk nektek 5+1 okot, amiért megéri még most felvenni a történet fonalát.

1. Független a korábbi filmektől és sorozatoktól

Ugyan A mandalóri a Star Wars-univerzumban játszódik, mégsem kell a franchise rajongójának lennie a nézőnek, anélkül is kifejezetten szórakoztató. Jon Favreau, a sorozat showrunnerének nem titkolt küldetése volt, hogy a tartalom a franchise hardcore rajongói mellett az újonnan érkezőket is megszólítsa. Épp azokat, akik korábban egy epizódot sem láttak a „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban” zajló eseményekből.

Forrás Disney

2. Se fénykard, se Skywalker

Ha valakit vonz ez a világ, mégsem kíváncsi a jedik és a sithek viszályára, vagy ezek a szavak semmit nem mondanak neki, akkor ez egy remek belépő lehet a Star Wars univerzumba. A sorozat a peremvilágokban játszódik, az itt élő emberek és különféle lények nem sokat foglalkoznak Darth Vader és Luke Skywalker viszályával. A Mandalóriban nincsenek klasszikus fénykardok és jedik, nyoma sincs olcsó CGI trükköknek, mégis érezzük Mandó – vagyis a főszereplő – ruhájának súlyát, ami kihat a mozgására is. A lézerpisztolyok hangja és a pörgős cselekmény pedig a képernyők előtt tartja a nézőket.

Forrás Lucasfilm

3. Akcióban és humorban sincs hiány

A Mandalóri nem untat a klasszikus, 50 perces részekkel és a hosszas történetmeséléssel. Az átlagosan 29, de legfeljebb 46 perces epizódokban Mandó kalandjait sallangmentesen kapják a nézők.  Az epizódok nagy részében a főhős elmegy A pontból B pontba, a kettő közt harcol és beszélget. Sok mellékszereplővel sem kell bajlódni, a fejvadász közelébe csak az események szempontjából fontos figurák kerülnek. A Star Wars sosem volt híres a viccekről és a poénos beszólásokról, azonban ennek a sorozatnak néha kifejezetten jól is áll a humor, miközben megtartja az egyébként komoly hangnemét.

Forrás Lucasfilm

4. Mandó

A Pedro Pascal alakította mandalóri szinte Clint Eastwood féle, névtelen karakterként indul, de lassan megismerhetjük személyiségének rétegeit. Nem a hagyományos értelemben vett jófiú, többnyire csak magára figyel és nem rest bepiszkolni a kezét. Láthatjuk azonban lágyabb oldalát is, amikor Baby Yoda (Grogu) karaktere képbe kerül. Egy halandó hős, aki kalandjai során megsérül, kudarcot vall, veszít és ha kell, akkor új képességeket fejleszt ki.

Forrás ANNIE LEIBOVITZ

5. Baby Yoda, vagyis A Gyermek

Már csak azért is érdemes megnézni A Mandalórit, mert szerepel benne ez az abszurdan szőrös és ráncos, de hihetetlenül imádnivaló kis lény. Az internet szinte azonnal felkapta és el is nevezte Baby Yodának, így őt még az is ismeri, aki soha egy percet sem látott a sorozatból. Történetszála a mandalórié mellett kellően izgalmas és érdekes, és a két főhős között kialakuló viszony az egyik legjobb apa-fiú kapcsolat a sci-fi történetében.

Forrás LUCASFILM

+1 Elég idő van még ledarálni a 3. évad premierjéig

A két évad összesen 16 fejezetből áll, könnyen be lehet hozni a lemaradást a március 1-jén érkező újabb évadig. Mivel szinte biztos, hogy senki nem fog napi egynél megállni, bónuszként érdemes bepillantani a Book of Boba Fett sorozatba, ahol Mandó és Baby Yoda is feltűnnek.