2023.2.21 17:41
Olvasási idő 0:40
Kovács M. Dávid

Hihetetlen méretű felhőkarcoló épülhet Rijádban, amelyben az Empire State Building hússzor is elférne

TECH-TUDOMÁNY ÉPÍTÉSZET SZAÚD-ARÁBIA

A katari focivébé után sem állnak le a megdöbbentő luxusberuházások a Közel-Keleten. Egy új gigaberuházás részeként egy kocka alakú felhőkarcolót húznának fel Szaúd-Arábiában.

The Mukaab néven egy 400 méter magas, kocka alakú felhőkarcolót tervez építeni a kormány Szaúd-Arábiában. A szaúdi koronaherceg, Mohammad bin Salman bin Abdulaziz a napokban mutatta be az épület terveit.

A Rijád új arcaként emlegetett, 400x400x400 méteres építmény a világ egyik legnagyobb épített szerkezete lehet, amelyben méreteinél fogva a New York-i Empire State Building akár hússzor is elférne.

A Mukaab nevű felhőkarcoló a tervek szerint akkora lesz, hogy akár húsz Empire State Building is elférne benne. Forrás Dezeen / New Murabba

Az Építészfórum cikke szerint a Mukaab felhőkarcoló nemcsak kívülről, hanem belülről is tartogatna némi meglepetést: az épület majdnem teljes magasságú átriumos terében egy spirális torony fog állni, amely turisztikai célokat szolgálhat.

A Mukaab kétmillió négyzetméterén üzletek, kulturális és turisztikai látványosságok működnének, valamint ún. immerzív virtuális valóságot hoznának létre, ahol például azt lehet majd megnézni, milyen a Marson élni, vagy lebegő sziklák között reggelizni.

Kiemelt tartalom
A templom, amely Istent és a természetet ötvözi: több mint 140 év után végre megépülhet a Sagrada Familía A templom, amely Istent és a természetet ötvözi: több mint 140 év után végre megépülhet a Sagrada Familía 2024.4.17 19:16

A felhőkarcolót a szaúdi koronaherceg által bejelentett Murabba negyed kiemelt látványosságának szánják. Az összesen több százezer lakos befogadására alkalmas New Murabba-projekt több mint 104 ezer lakóegységet, 9000 szállodai szobát és több mint több százezerezer négyzetméternyi kereskedelmi és irodaterületet tartalmaz majd.

A szaúd-arábiai kormány szerint a projekt 2030-ra készül el.