2023.2.21 14:26
Olvasási idő 1:01
Kovács M. Dávid

Egy teljes hétig Fellini filmjeit vetítik az egyik budapesti művészmoziban

FILMEK + SOROZATOK BUDAPEST FILMEK MOZI

Harminc éve halt meg Federico Fellini, Az édes élet és a 8 és fél rendezője, aminek apropóján vetítéssorozattal emlékeznek a legendás olasz filmesre.

A budapesti Art+ Cinema mozi február 23-tól március elsejéig – csütörtöktől jövő szerdáig – tartó esti vetítéssorozattal emlékezik a harminc éve elhunyt olasz mesterre, Federico Fellinire. Egy hétig moziban ritkán látható alkotások lesznek műsoron.

Anita Ekberg 1960-ban bemutatott, Az édes élet (La Dolce Vita) című film egyik jelenetében Forrás American International Pictures / Getty Images


A programsorozat első filmje az 1953-as Országúton lesz február 23-án. A 110 perces klasszikus főszereplője egy fiatal lány, akit anyja elad az Anthony Quinn által alakított férfinak, és vele együtt útnak indul. A forgatókönyvért Fellinit két írótársával Oscar-díjra jelölték, végül a legjobb az idegennyelvű film díját kapta az akadémiai díjátadón.
    

Február 24-én Fellini 1960-ban bemutatott, Az édes élet (La Dolce Vita) című klasszikusát tűzik műsorra. Az epizodikusan felépített szatíra egy bulvárújságíró mindennapjaiba nyújt betekintést, miközben az elit lét árnyékában a boldogságát keresi. A filmet négy kategóriában jelölték az Oscarra, Fellini ekkor kapta első rendezői jelölését, ám az alkotást végül a jelmezeiért díjazták.


Február 25-én a 8 és fél lesz látható. Az 1963-as, 132 perces szürrealista dramedy két Oscar-díjat nyert. Főhőse sikeres, de alkotói válságban lévő filmrendező, aki egy epikus sci-fit szeretne tető alá hozni.


Február 26-án a fiatal Donald Sutherland lesz látható Casanova szerepében. Az 1976-os adaptáció a legjobb jelmezért kapta meg az aranyszobrot. Másnap, február 27-én A nők városa című film lesz látható, február 28-án az 1957-es Cabiria éjszakái című, 110 perces drámát vetítik.


A program záró eseménye március elsején a Különleges történetek című film lesz. Az 1968-as, 116 perces olasz-francia koprodukció három rendező (Fellini mellett Louis Malle, Roger Vadim) három szegmensét tartalmazza: Fellini a film utolsó harmadáért felelt, az epizódok Edgar Allan Poe novelláit adaptálják.


Érdemes tudni: a vetítéssorozat filmjei szinkronizáltan kerülnek műsorra.