2023.3.20., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Társadalom
Maier Péter
2023.1.27 18:09
Olvasási idő  0:53

Egy erdélyi lányt eltiltottak a barátjától a fiú roma származása miatt – Beperelte a szüleit

A bíró a szülőknek adott igazat.

Maier Péter
2023.1.27 18:09 Olvasási idő  0:53
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Pert indított egy 16 éves Hargita megyei lány a szülei ellen, akik eltiltották barátjától a fiú roma származása miatt. A lány szülői felügyelet alóli kivonását és teljes cselekvőképességének elismerését kérte a bíróságon – erről a Transtelex számolt be pénteken.

 

A lány azt mondta, kapcsolata megromlott a szüleivel, illetve, hogy a testvérei és a szülei többször is fizikailag bántalmazták. Az otthoni légkör miatt barátja családjánál tartózkodik. 

 

A családja ellenzi a kapcsolatot roma származású barátjával, hiába él jó körülmények között a fiú családja, szerintük abban a közösségben túlságosan mások a szokások. A lány azzal is vádolja a szüleit, hogy más férfit szemeltek ki számára férjként, bezárták otthon a lakásukba, nem engedték el még iskolába se. Gimnáziumi tanulmányai helyett a szerinte erőszakkal akarták külföldre vinni dolgozni.

 

A szülők tagadták a lány vádjait, állítják, bántalmazás nem fordult elő a családban. Szerintük szerény anyagi korülményeik ellenére igyekeztek mindig támogatni négy gyermekük oktatását. A lány roma nemzetiségű, 22 éves barátjával azért nem támogatták a kapcsolatot, mert abban a közösségben „más az élet ritmusa és mások a társadalmi együttélés szabályai”.

 

A bíró a szülőknek adott igazat. A nem jogerős ítélet szerint nem igazolódtak be a lány vádjai, és az ítélet szerint „a gyermek mindenek felett álló érdeke maradna védelem nélkül, mivel a kérelmezőnek továbbra is szüksége van szülői útmutatásra és tanácsadásra, még akkor is, ha nem ért egyet a szülők véleményével”.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: transtelex.ro Thumbnail:  Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában társadalom
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra