2023.1.30., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Szöllősi Anna
2023.1.19 15:44
Olvasási idő  0:56

Kolbász úr és Csoda néni? Furábbnál furább keresztneveket kérelmezett 2022-ben a magyar

A hagyományos keresztnevek kezdenek feledésbe merülni, a szülők minél különlegesebb és kacifántosabb választást szeretnének a gyerekeiknek.

Szöllősi Anna
2023.1.19 15:44 Olvasási idő  0:56
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

2022-ben rekordszámú, 625 darab keresztnévkérelem érkezett a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, és egyre több felnőtt is szeretett volna olyan nevet felvenni, ami nincs a listán. A 24.hu érdeklődésére Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs elmondta: ők összesen 47 férfi és 73 női nevet javasoltak bejegyzésre. Tavaly az elfogadott, illetve a kérelmezett nevek több mint 90 százaléka idegen eredetű (angol, német, szláv, héber, görög, arab, indiai, francia, ír, stb.) volt. 

Taroltak a kettős, a mitológiai és a török keresztnevek 

Divatszámba ment a kettős keresztnevek (ilyen például a régóta használt Zsuzsanna vagy Marianna) megalkotása és kérelmezése: az Annalina, a Hannaléna és a Pannaróza felkerülhetett a listára, de az egészen furcsa Miramilla, Marimária, Zarahanna, vagy férfinevek esetében a Vidmór és a Mikafélix neveket visszadobták. 

 

Egyre több szülő kérelmezte mitológiai alakok neveit, ilyen volt például a Heimdall, a Belona, emellett - az előző évek tendenciájához illeszkedve - a török nevek is nagy számban voltak jelen, a török sorozatok népszerűsége miatt. Ezekből egyébként hetet jóvá is hagytak, köztük az Ajszel és a Szeniz női, valamint a Kadir, az Onur és a Vedát férfineveket.

???

Volt olyan, aki japán mangáról (Deter, Napapa, Reira) nevezte volna el a gyerekét, és akadtak egészen WTF esetek is: a fiúknál a Kolbász, a Felhő, a Zé, a Zéka, a Tasi és a  Hubadúr, a lányoknál pedig a Mese, a Csoda, a Csodálka és a Tisza is kérvényezve lett, de ezeket visszadobták, így senkit nem kell Kolbász úrnak vagy Csoda néninek szólítanunk. 

 

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: 24.hu Thumbnail:  GettyImages / Emma Kim
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra