2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Zene
Szöllősi Anna
2023.1.13 18:08
Olvasási idő  1:06

Csak férfiakat jelöltek az év előadója kategóriában a „szuper PC“ Brit Awardson

Úgy tűnik, az elmúlt 12 hónapban egyetlen nő vagy nembináris személy sem csinált jó zenét.

Szöllősi Anna
2023.1.13 18:08 Olvasási idő  1:06
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

A Brit Hanglemezgyártók Szövetségének éves díjátadója, a Brit Awards 2021-ben jelentette be, hogy a 2022-es évre eltörlik a legjobb előadó és legjobb nemzetközi előadó kategóriákban a nemek szerinti felosztást. A lépésre azután került sor, hogy Sam Smith-t, az Egyesült Királyság egyik legkeresettebb előadóját kizárták a díjátadóról, mert nembinárisként aposztrofálta magát. 

 

A Brits honlapján olvasható közlemény szerint a gendersemleges verseny célja az volt, hogy a művészeket „kizárólag a zenéjükért és a munkájukért ünnepeljük, nem pedig azért, hogyan azonosítják magukat.“ Azt is hozzátették: elkötelezettek aziránt, hogy a show a lehető legbefogadóbb legyen.

 

Ez papíron jól hangzik, de szinte már előre tudni lehetett, hogy gyakorlatban rosszul fog elsülni. És még mielőtt azt gondolnánk, hogy megint egy maréknyi fehér, heteró férfi akarja megmondani a tutit, érdemes tisztázni, hogy a több mint 1200 szakértőből álló, nagyon vegyes szavazóbizottság a média és a művészeti szféra szereplőiből, valamint kiadókból, promóterekből és kiskereskedőkből állt – ennek fényében talán még szomorúbb, hogy a nők és a nembináris művészek ennyire alulmaradtak. 

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

The BRIT Awards (@brits) által megosztott bejegyzés

 

A 2022-es Brit Awards legjobb előadó kategória jelöltjei Stormzy, Harry Styles, George Ezra, Fred Again és Central Cee lettek, a szavazóbizottság minden bizonnyal nem hallott Charli XCX-ről vagy Rina Sawayamáról. Az év albumja kategóriában is a férfiak dominálnak, a Wet Leg az egyetlen női előadó az esélyesek között, ami szintén elég lesújtó, tekintve, hogy a Florence and The Machine tavaly adta ki az egyik legjobb albumját.

A gendersemleges megmérettetés jól működhet, ha a zsűri emlékezteti magát a döntéshozatal közben arra, hogy nők és nembináris emberek is léteznek. Addig pedig úgy tűnik, ha nem férfi művész vagy, kétszer olyan keményen kell dolgoznod a feleannyi elismerésért, még 2023-ban is. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: dazeddigital.com Thumbnail:  Instagram / Harry Styles
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában zene
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra