ma 2024.10.28 13:16
Olvasási idő 0:49
Maier Péter

Kirúgták Erik ten Hagot a Manchester United vezetőedzői pozíciójából

SPORT EGYESÜLT KIRÁLYSÁG ERIK TEN HAG FOCI LABDARÚGÁS MANCHESTER UNITED

A 2022 áprilisában kinevezett Erik ten Hag nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért távozni kényszerül. Átmenetileg a másodedző, Ruud van Nistelrooy veszi át a vezetőedzői posztot.

Nem fejezi be harmadik szezonját Erik ten Hag a Manchester United élén, a klub vezetése ugyanis megvált a holland vezetőedzőtől – erről a United oldalán jelent meg hétfőn egy közlemény. Ten Hagot 2022 áprilisában nevezték ki, két teljes szezont vitt végig, amelyek során egy Ligakupa- és egy FA-kupa-győzelmet ünnepelhetett.

A trófeák ellenére ugyanakkor végig kritikák övezték munkásságát, miután a Manchester United – korábbi és közben érkező új – tulajdonosi köre és vezetése is igyekezett nagy játékosigazolásokkal támogatni a holland tréner munkáját. Egy-két jobb időszakot leszámítva újra és újra szakmai kritikák jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy Ten Hag alatt nagyon könnyen enged helyzeteket az ellenfeleknek a csapat, illetve a támadójáték is döcögött.

Ten Hag az október 27-i West Ham elleni vesztes mérkőzésen a London Stadiumban
Ten Hag az október 27-i West Ham elleni vesztes mérkőzésen a London Stadiumban Forrás Justin Setterfield/Getty Images

Ebben a szezonban kilenc forduló után a 14. helyen állt a Manchester United, amely a liga egyik legmagasabb fizetési keretével rendelkezik, a költségvetése és a brandértéke alapján is az élmezőnyben lenne a helye. A játék minőségét talán legpontosabban mutató adat, a várható gólkülönbség (xG-differencia) alapján sem állnak sokkal jobban: ebben a mutatóban tizenkettedik a Manchester United.

Kiemelt tartalom
A Barcelona 17 éves sztárja olyan magasra juthat el, amiről azt hinnénk, lehetetlen: mit kell tudni Lamine Yamalról? A Barcelona 17 éves sztárja olyan magasra juthat el, amiről azt hinnénk, lehetetlen: mit kell tudni Lamine Yamalról? 2024.10.1 15:39

A közvéleményt tehát nem éri meglepetésként a hír, hogy a klub megválik Ten Hagtól, akihez éppen ezen a nyáron szerződtettek új másodedzőt, a klub egyik korábbi csatárlegendáját, Ruud van Nistelrooyt. A klub közleménye szerint ő fogja átvenni Ten Hag helyét átmeneti vezetőedzőként, egyelőre határozatlan ideig.