ma 2024.9.22 13:01
Olvasási idő 0:53
Masszi-Rigó Csilla

Újra divat a kilencvenes évek japán játéka, hivatalos tamagocsi bolt nyílt az Egyesült Királyságban

TECH-TUDOMÁNY JAPÁN JÁTÉK TAMAGOCSI

Az 1990-es években mindenki tamagocsit akart, a kulcstartó méretű játékon kisállatot lehetett nevelni, etetni és trükkökre tanítani, azonban ha gazdája nem vigyázott rá, elpusztult. A játék most újra divat lett, még hivatalos tamagocsi volt is nyílt.

Aki a kilencvenes években született, még halványan emlékezhet a tamagocsira. Ez az apró, kijelzővel ellátott játék a gyerekek kedvence volt, mindenki saját állatot nevelhetett rajta, akit etetni, tanítani és altatni kellett. Ha nem vigyázott rá a gazdája, a tamagocsi elpusztult, Dunaszekcsőn pedig még külön tamagocsitemető is volt az elhunyt kisállatok számára. 

A kilencvenes évek divatjának és trendjeinek visszatérésével 2019-ben újra megjelent a piacon a tamagocsi, ekkor azonban még csak a nosztalgiázni vágyó felnőttek vásárolták meg a kulcstartónyi játékot, amely egyre több újítást kapott. Ma már wifi és új gombok is vannak rajta, a játékosok összehozhatják kisállataikat és különböző verziókat, kiegészítőket is letölthetnek a kisállatokhoz, tehát az eredeti koncepciót már csak nyomokban tartalmazzák az új eszközök. Mindezek mellett a tamagocsi olyannyira divatos lett, hogy az Egyesült Királyságban megnyílt az első hivatalos tamagocsi bolt. 

tamagocsi jatek kilencvenes evek bolt divat
Egy régebbi típusú tamagocsi. Forrás GETTY IMAGES

A BBC cikke szerint 2022 és 2023 között megduplázódtak a játék eladási számai, a játék pedig már a fiatalok számára is kedvelt időtöltés. Torontoban aktív tamagocsi-klub is működik, de a Youtube-on is találunk olyan videós bloggereket, akik előszeretettel mesélnek a tamagocsikról, egy Emmalution nevű youtuber pedig meg is fogalmazta, mi lehet a titka annak, hogy újra divat a tamagocsi: 

Kiemelt tartalom
Horror, cyberpunk és jakuzák frigye, avagy milyen animéket nézzünk szeptemberben? Horror, cyberpunk és jakuzák frigye, avagy milyen animéket nézzünk szeptemberben? 2024.9.9 10:48

„A világ jelenlegi és az elmúlt néhány évben tapasztalt állapotában jó, ha néha-néha lenézel a kis pixelállatodra, megeteted egy kis rágcsáal vagy játszol vele, és egy pillanatra elfelejtesz, és visszaemlékezel egy sokkal egyszerűbb időre.”