2024.9.12 15:32
Olvasási idő 0:54
Maier Péter

Több mint 340 ezer elemből építettek működő Lego-autót Lando Norrisnak

TECH-TUDOMÁNY FORMA-1 LANDO NORRIS LEGO

Merész kihívást teljesített a Lego és a McLaren, amihez Lando Norris brit-belga Forma–1-es pilóta is csatlakozott Silverstone-ban.

A Lego Csoport és a McLaren Automotive minden idők legnehezebb Lego Technic kihívásába vágott bele, amikor elhatározták, hogy megépítik a világ első Lego Technic elemekből készült, teljesen működő McLaren P1 hiperautóját.

A nem mindennapi próbatételhez a McLaren F1-csapatának pilótája, Lando Norris is csatlakozott, hogy az 1:1 méretarányú Lego Technic McLaren P1-essel teljesítsen egy kört a britek ikonikus versenypályáján, Silverstone-ban.

A McLaren P1 figyelemreméltó mérnöki megoldásokat tartalmazó élethű mása 342 817 elemből készült és körülbelül 1220 kilós. Az autó teljesen működőképes kormányrendszerének köszönhetően ez az első nagyszabású Lego-építmény, amit nem csak kormányozni lehet, de megbirkózik a versenypálya trükkös kanyarjaival is.

Az egyedülálló replika egy elektromos motorral működik, ami Lego Technic Functions elemekből és egy elektromos autó akkumulátorból épül fel. Ez lehetővé teszi, hogy minden korábbi modellnél nagyobb távolságot tudjon megtenni.

A Lego és a McLaren közösen épített Lego-autójaA Lego és a McLaren közösen épített Lego-autójaA Lego és a McLaren közösen épített Lego-autójaA Lego és a McLaren közösen épített Lego-autója
Galéria megtekintése
(6)

Az életnagyságú autó megépítésében a Lego és a McLaren 23 tervezője, mérnöke és építője dolgozott együtt. A 8344 óra fejlesztés és építés alatt 393 különböző elemet használtak fel.

Kiemelt tartalom
Emlékeztek még a Bionicle-re? A 2000-es évek felkapott játékának köszönhető, hogy nem ment csődbe a Lego Emlékeztek még a Bionicle-re? A 2000-es évek felkapott játékának köszönhető, hogy nem ment csődbe a Lego 2024.7.4 19:58

Az autó összeállítását követően már csak a végső kihívás maradt hátra, és mivel egy McLaren szuperautó másolata készült el, így ki más lehetett volna a kormány mögött, mint Norris, a McLaren csapatának pilótája.

A brit versenyzőnek nem okozott problémát a feladat, könnyedén vette az 5,891 kilométeres versenypálya kanyarjait és teljesített egy kört a pályán. Tekintettel a kihívás nagyságára, Silverstone tökéletes helyszínnek bizonyult, hiszen a McLaren története szorosan összefonódik a brit autóversenyzés otthonával.