2024.9.11 12:54
Olvasási idő 3:46
Szentgyörgyi Zénó

Az elitfoci a szomszédba látogat, úgyhogy kiváló lehetőségeid lesznek, hogy élőben láthasd a kedvenc csapataidat

Az elitfoci a szomszédba látogat, úgyhogy kiváló lehetőségeid lesznek, hogy élőben láthasd a kedvenc csapataidat
Forrás Wikimedia Commons
SPORT BAJNOKOK LIGÁJA FRADI LABDARÚGÁS UTAZÁS

Mint azt tudni lehet, a UEFA megtartotta mindhárom európai kupasorozatának a sorsolását, és ennek eredményeképp elég komoly focicsapatok érkeznek majd a környező országokba. Mi most összeszedtük a legnagyobb neveket, akik elérhető távolságban lesznek.

Az idei, 2024/25-ös fociszezontól megváltozott mindhárom európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és a Konferencia Liga lebonyolítása és a menetrendje is alaposan átalakult. A Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában megszűnt a klasszikus, oda-visszavágós párharcokból álló csoportkör, amit egy svájci rendszerként ismert tabella váltott. Ennek az a lényege, hogy nem nyolc, négyfős csoport lesz, mint a korábbiakban, hanem a kibővülő 36 csapat egy nagy, kollektív tabellán foglal helyet. A sorsolásnál négy kalapba osztották a csapatokat az erősorrend alapján (vagyis négyszer kilenc csapat van a négy kalapban), és minden csapat mindegyik ilyen kilences kalapból két ellenfelet kapott, akikkel meg fog mérkőzni, eggyel otthon, eggyel idegenben, így jön ki a korábbi hat helyetti nyolc játéknap.

Mindezt csak azért szerettük volna leírni, mert igazából ennek az új, innovatív rendszernek köszönhető az, hogy ide a kelet-közép-európai régióba is olyan csapatok érkeznek szép számban, mint eddig talán soha. Szerencsére nagyon izgalmas és diverz a paletta (Manchester City és Manchester United, Tottenham, Bayern München, Dortmund, Barcelona, AC Milan – csak így pár nevet előrevetítve) ezért mi is próbáltuk összeszedni a földrajzilag tőlünk legkisebb távolságra elérhető úticélokat. A csúcsfutball szerelmeseinek érdemes lehet megfontolni az utazást, hogy lássák kedvenc csapataikat, hiszen az utazási költség is, de pláne inkább a jegyek sokkal elérhetőbbek és megfizethetőbbek, mint az angol, spanyol, olasz vagy német nagycsapat hazai pályáin. Ha valamelyik esetleg megtetszene nektek, érdemes a régió felsorolt csapatainak az oldalait bújni, hogy időben meg tudjátok venni a jegyeiteket vagy a bérleteket.

Groupama Aréna, Fradi, Ferencváros
Groupama Aréna, FTC. Forrás: groupamaarena.com Forrás https://www.groupamaarena.com/kepek

Budapest: Ferencváros – Európa-liga

A magyar becsület megkívánja, ezért nyilvánvalóan nem is kezdhetnénk mással a sort, mint a Fradival, miután nagy nehezen csak beszenvedte magát az Európa-ligába. Ilyen selejtezőággal a BL lett volna a reális elvárás, de a mutatott játék alapján ennek is „örülni kell”. Aminek viszont tényleg lehet örülni, hogy a megváltozott lebonyolításnak köszönhetően mi is elég komoly csapatokat kaptunk, így mindenképpen érdemes bérletet váltani annak, aki szeretne sztárokat és izgalmas meccseket nézni a fővárosban. A hazai paletta úgy néz ki, hogy az első kalapból az angol bajnokság ötödik helyén végző Tottenham Hotspurrel találkozik a Fradi a Groupamában (de nincs kizárva, hogy ezt a meccset átrakják a Puskásba), majd a holland topcsapat, az Alkmaar és még a francia bajnokság egyik fekete lova, a Nizza is a magyar fővárosba látogat.

epet Arena, a Sparta Praha otthona
epet Arena, a Sparta Praha otthona Forrás prague.eu

Prága: Slavia Praha és AC Sparta Praha – Bajnokok Ligája és Európa-liga

Prága idén ősszel elég jó választásnak tűnik a futballturizmushoz, mert a két nagy rivális cseh fővárosi klub komoly látogatókat kapott. Az AC Sparta Praha 19 év után jutott be ismét a Bajnokok Ligájába, amihez egy kellően méltó sorolás is társult. Ha csak a hazai meccseket nézzük, akkor megérősnek ígérkezik egy őszi kirándulás Prágába, hiszen az Inter Milan és Atletico Madrid is tiszteletét teszi a fővárosban.

Fortuna Arena, a Slavia Praha otthona
Fortuna Arena, a Slavia Praha otthona Forrás prague.eu

Ami pedig az Európa-liga főtáblás Slavia Prahát illeti, Prágában az Ajax és a Fenerbahçe S.K. is a klub ellenfele lesz.

Doosan Arena, a cseh Viktoria Plzeň stadionja
Doosan Arena, a cseh Viktoria Plzeň stadionja Forrás Wikimedia Commons

Plzeň: FC Viktoria Plzeň – Európa-liga

Maradva Csehországban, Plzeň városában is beköszönt ismét a futballünnep, mert most ugyan „csak” az Európa-ligában szerepelnek a nemzetközi porondon egyébként elég jól teljesítő plzeňiek, nézői szemmel elég izgalmas sorolást kaptak, így aki szeretné idén ősszel élőben látni a Manchester Unitedet és esetleg a Real Sociedadot is, tudja hol találja őket. (Illetve itt szúrnánk közbe, hogy bár Bukarest annyira nincs közel, de az FCSB is hazai pályán játszik majd a United ellen, esetleg arrafelé is lehet venni az irányt.)

Tehelné pole
Tehelné pole Forrás skslovan.com

Pozsony: Slovan Bratislava – Bajnokok Ligája

A pozsonyi klub és a magyar szurkolók viszonya hát minden, csak nem túl fényes, és biztosan sokan emlékeznek arra, hogy a Ferencvárossal szembeni európai derbik mekkora port kavartak, akárcsak az elmúlt években is. Ennek ellenére minden tisztelet maximálisan az övék lehet, mert a mindössze 20 millió eurós keretükkel megverték azt a Midtjyllandot, amit a Fradinak nagyon is illett volna, és történetük során először bejutottak a Bajnokok Ligájába is. Pozsony tényleg közel van, így aki olyan csapatokat szeretne látni, mint a Manchester City, az AC Milan vagy a VfB Stuttgart, érdemes elkezdeni harcolni a jegyekért.

Maksimir Stadion
Maksimir Stadion Forrás gnkdinamo.hr

Zágráb: Dinamo Zagreb – Bajnokok Ligája

Az AC Milan azonban nemcsak Pozsonyba látogat, hanem Zágrábba is, a kelet-európai régió talán egyik legerősebb csapatához, a GNK Dinamo Zagrebhez, akik rendszeres és visszatérő szereplők az európai kupaporondon. Az idei szezonban az új sorsolás miatt olyan borzasztóan nehéz ellenfeleket kaptak, mint az Arsenal vagy a Bayern München, de ezek sajnos idegenbeli meccsek. De nem kell aggódni, a hazai terepen is elég komoly a felhozatal, ugyanis olyan csapatok ellen fognak majd játszani a horvát fővárosban, mint a már említett AC Milan, a tavalyi BL-döntős Borussia Dortmund vagy éppen az AS Monaco. Bérletért kiált ez a felhozatal is.

Rajko Mitić Stadion
Rajko Mitić Stadion Forrás Crvena Zvezda

Belgrád: FK Crvena zvezda (Red Star) – Bajnokok Ligája

A legerősebb kelet-európai csapatok felsorolásánál a Crvena Zvezdát sem szabad kihagyni a felsorolásból, hiszen Belgrád vörös csillagos felében a Bajnokok Ligája csoportkör nem bravúr, meg meglepetés, hanem túlzás nélkül elvárás, hogy minden évben ott legyenek és pontokat szerezzenek. Most nem biztos, hogy erre olyan rettentően sok esélyük lesz, hiszen egy brutálisan erős nyolcast kaptak ki maguknak. Ha valaki esetleg közel lakik a szerb határhoz (szegediek előnyben), tényleg érdemes elgondolkodni egy bérleten, hiszen a következő csapatok játszanak majd a Crvena otthonában: FC Barcelona, SL Benfica, VfB Stuttgart és a PSV. Nem rossz névsor.

Graz: Sturm Graz – Bajnokok Ligája

Az igazán ínyenceknek pedig a Sturm Graz is érdekes lehet, hiszen olyan csapatok érkeznek az osztrák városba, mint a Gulácsival és Wili Orbánnal felálló RB Lepizig, a Sporting és a Girona, így aki kíváncsi ezekre, érdemes lesz böngészni a csapat oldalát. Főleg a dunántúliak van most előnyben, hiszen Graz onnan körülbelül másfél órányi autókázást jelent és cserébe nem a Fradit kell nézni.

A Sturm Graz stadionja
A Sturm Graz stadionja Forrás laola1.at
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!