2024.8.31 9:19
Olvasási idő 0:49
Masszi-Rigó Csilla

Betiltották az X-et Brazíliában

TÁRSADALOM BRAZÍLIA ELON MUSK KÖZÖSSÉGI MÉDIA TWITTER

Az Apple és a Google is 5 napot kapott arra, hogy letöröljék az applikációt az appvásárlási felületeikről, valamint tiltsák az alkalmazás használatát eszközeiken.

Betiltották az X-et Brazíliában, mert a cég nem nevezett ki új jogi képviselőt a Legfelsőbb Bíróság általt megadott határidőig – derül ki a Telex cikkéből. Alexandre de Moraies bíró azonnali és teljes felgüggesztését rendelte el az egykori Twitternek egészen addig, amíg az eleget nem tesz a bírósági végzésnek, valamint nem fizeti ki a meglévő bírságait. 

Idén áprilisban a bíró elrendelte több tucat fiók felfüggesztését, amiért azok megállapítása szerint álhíreket terjesztettek az oldalon. A döntésre maga az X tulajdonosa Elon Musk reagált, aki azt nyilatkozta, a szólásszabadság a demokrácia alapköve, amit Brazíliában egy meg nem nevezett álbíró politikai célok miatt rombol le. 

Betiltották Brazíliában az X-et
Forrás Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Az oldal a döntéstől számított 24 órán belül nem lesz elérhető, Moraes pedig határidőt szabott az Apple-nek is a Google-nek is, a cégeknek 5 napjuk van arra, hogy vásárlási felületeikről eltávolítsák az X-et, valamint rendszereiken korlátozzák annak használatát. Azok, akik VPN-el használják a programot, akár 50 ezer reálra, azaz közel 3,2 millió forintnak megfelelő összegre büntethetők. 

Kiemelt tartalom
7 vad testközpontú Insta-fiók, ami keveri a szexualitást a művészettel 7 vad testközpontú Insta-fiók, ami keveri a szexualitást a művészettel 2024.9.5 18:00

Az X korábban arról írt, nem fog eleget tenni a követeléseknek, szerintük ugyanis Moraes így akarja cenzúrázni politikai ellenfeleit, a bíró pedig technikailag azt követeli a cégtől, hogy szegjék meg a brazil törvényeket. A helyi Legfelsőbb Bíróság nemrég Musk egy másik cégének működését is korlátozta, az egyik végzés a Starlink bankszámláinak befagyasztásáról döntött.