2024.8.21 16:36
Olvasási idő 1:03
Szécsi Krisztián

Egyetlen hónap alatt több mint 15 millió forintot hajtott be a bliccelőkön a MÁV

UTAZÁS BÜNTETÉS MÁV TÖMEGKÖZLEKEDÉS

Rekordösszeget szedett be a bliccelőktől a MÁV a múlt hónapban, amivel együtt idén már közel 80 millió forint folyt be a kasszába. Az összeget a követelésbehajtók hatékonyságával és a pótdíjak növekedésével magyarázzák.

Idén júliusban összesen 15,2 millió forintot fizettek be a bliccelők a MÁV számlájára, ami rekordnak számít, hiszen ekkora bevétel még soha nem érkezett a vasúttársasághoz, derül ki egy szerdai közleményéből

Januártól júliusig közel 80 millió forint folyt be a MÁV kasszájába, amely mintegy 40 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszak értékeit. A bliccelésből származó második legmagasabb havi bevétel 13,3 millió forint volt még 2020 márciusában, vagyis a több mint 15 millió forintos júliusi befizetéssel egy négyéves rekord dőlt meg. Mint írják, az idén júliusban beszedett rekordösszeg jelentős mennyiségű késedelmi díjat és kamatot is tartalmaz, a legmagasabb egyösszegű befizetés 148 ezer forint volt.

A MÁV szerint a kimagasló összeg hátterében az áll, hogy a követelésbehajtási csoportjuk „jelentős mértékben fokozta teljesítményét és a behajtás hatékonyságát“. Az idei év első felében például levélkampányokkal és kimenő hívások segítségével már több mint 1500  fizetési megállapodást kötöttek azokkal, akik adósok voltak a társaságnak. Továbbá az is fontos tényező, hogy tavaly a menetrendváltás miatt 8 ezer helyett már 25 ezer forintot kell annak fizetnie, aki nem rendezi a vonaton tartozását – ha valaki nem tesz 30 napon belül eleget fizetési kötelezettségének, akkor 50 ezer forintja bánja.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Te a 4-es, 6-os villamos melyik ikonikus utasa vagy? REFRESHER-TESZT: Te a 4-es, 6-os villamos melyik ikonikus utasa vagy? 2024.2.24 9:32

„Minél később rendezi egy bliccelő az adósságát, annál többet kell fizetnie. Sőt, ha jogi úton érvényesítik a vasút felé fennálló tartozást, úgy a kamarai és végrehajtói díjak is a renitens utast terhelik. Immáron komoly szankciókkal, jogi eljárással, sőt akár ingatlanja elvesztésével néz szembe az, aki a vasút felé fennálló adósságát nem rendezi. Ezek miatt többszörösen nem éri meg bliccelni!“ – figyelmeztet a MÁV. A bliccelők igény esetén egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést és fizetési halasztást is kaphatnak.