2024.8.19 13:05
Olvasási idő 1:01
Krajnyák Petra

A brit kormány a szélsőségesség egyik formájának nyilvánítja a nőgyűlöletet

KÖZÉLET FEMINIZMUS NŐJOG POLITIKA SZEXUÁLIS ERŐSZAK

A Munkáspárt a választási kampányában már ígéretet tett egy új szélsőségesség-ellenes stratégiára.

A brit kormány tervei szerint a szélsőséges nőgyűlöletet a szélsőségesség egyik formájaként kezeli majd, jelentett be a brit belügyminisztérium. Ahogy arról a BBC beszámolt, Yvette Cooper belügyminiszter rendelte el az Egyesült Királyság szélsőségesség elleni stratégiájának felülvizsgálatát, annak érdekében, hogy megtalálják a legjobb módját az ártalmas, veszélyes ideológiák jelentette fenyegetésekkel szembeni fellépésnek.

A nőgyűlöletet, mint az új népszerű ideológiák egyikét fogják megvizsgálni. Cooper szerint mind online, mind az utcákon teret nyert az extrémizmus, mely a társadalmat és a demokráciát is bomlasztja. A felülvizsgálat az iszlamizmust, az egyre népszerűbb szélsőjobboldali mozgalmat, az erőszakot és a szélsőséges nőgyűlöletet is górcső alá veszi. Ugyancsak szemügyre veszik miként radikalizálódnak egyre nagyobb arányban a brit fiatalok.

„Együtt a szexista elnyomás és a kapitalista kizsákmányolás ellen“ - tüntetők Hollandiában. Forrás Ana Fernandez/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Feltérképezik és monitorozzák majd a szélsőségeket, annak érdekében, hogy rájöjjenek, hogyan tudják azoktól eltéríteni és távol tartani az embereket. Továbbá felmérik a jelenlegi irányelvben tátongó hiányosságokat, azok pótlásával pedig megkísérlik felszámolni a káros és gyűlölettel teli eszméket és az erőszakot.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Mutatjuk, minek kéne öltöznöd idén halloweenkor a személyiséged alapján! REFRESHER-TESZT: Mutatjuk, minek kéne öltöznöd idén halloweenkor a személyiséged alapján! 2 nappal ezelőtt

A felülvizsgálat a tervek szerint októberig tart majd, de ez csupán egyike azoknak a szakpolitikai vizsgálatoknak, amelyeket a Munkáspárt júliusban történt hatalomra kerülése óta bejelentett. A Munkáspárt rámutatott, hogy 2015 óta nem született új stratégia a szélsőségek ellen, és hogy az újonnan megjelenő ideológiai fenyegetések értékelése már régóta esedékes.

A kormány nem először tekinti a nőgyűlöletet is a szélsőségesség egyik formájának. Már évek óta nagy figyelmet kapott az egyre népszerűbb „Incel-kultúra”, a főként fiatal férfiakból álló online mozgalom, mely a nőket és az „alfahímeket” okolja problémáikért.
Ugyancsak ezen ideológiát képviselte a 22 éves Jake Davison, aki 2021-ben Plymouthban öt embert ölt meg egy lövöldözés során, mielőtt magával is végzett volna.