2024.8.13 11:34
Olvasási idő 1:40
Szécsi Krisztián

Céline Dion közleményt adott ki, Isaac Hayes családja perelné Donald Trumpot, aki már megint engedély nélkül kampányol dalokkal

ZENE CÉLINE DION DONALD TRUMP TITANIC

Donald Trump korábban már több világsztárnál is kihúzta a gyufát. Ezúttal Céline Dion kérte közleményben számon, Isaac Hayes családja pedig hárommillió dollárra perelné a volt amerikai elnököt és csapatát.

Donald Trump nem először használ engedély nélkül dalokat a nagygyűlésein, korábban többek között Adele, az Aerosmith, a Rolling Stones és Rihanna is szóvá tette, hogy a volt amerikai elnök előzetes megkeresés nélkül kampányolt a szerzeményeikkel.

Ezúttal Céline Dion határolódott el közleményében Trumptól, aki a My Heart Will Go On című slágerét és az énekesnő egyik videóját használta egy Montanában tartott, hétvégi republikánus nagygyűlésen.

„A mai napon Celine Dion menedzsmentje és lemezkiadója, a Sony Music Entertainment Canada Inc. tudomására jutott, hogy a Donald Trump / JD Vance kampányrendezvényen, Montanában engedély nélkül felhasználták a My Heart Will Go On című dalt éneklő Celine Dion videóját, felvételét, zenei előadását és képmását. Ez a felhasználás semmilyen módon nem engedélyezett, és Celine Dion nem támogatja ezt vagy bármely hasonló felhasználást“ – olvashatjuk az énekesnő Instagram-oldalán megjelent közleményt.

Kiemelt tartalom
Mi az a Fálun Gong, a Trumpot támogató kínai vallási irányzat, amelybe a Parlament előtt is belefuthatsz? Mi az a Fálun Gong, a Trumpot támogató kínai vallási irányzat, amelybe a Parlament előtt is belefuthatsz? 2024.9.23 13:51

A szöveg végén Dion és csapata szarkasztikusan felteszi a kérdést, hogy vajon egy kampány sikeressége szempontjából mennyire jó ómen egy olyan dalt választani, ami egy hajó elsüllyedésének állít emléket. „És most komolyan pont AZT a dalt?“ – írják.

Dion után a néhai Isaac Hayes családja is felszólalt, és azonnal bírósági eljárással fenyegette meg Trumpot, aki 2022 és 2024 között többször is engedély nélkül használta a Hold On, I'm Coming című dalt. Az 1966-os számot Isaac Hayes és David Porter szerezte, majd a Sam & Dave amerikai soulduó tette ismertté.

A Trumpnak és csapatának küldött levelet a 2008-ban elhunyt amerikai énekes fia a közösségi médiában is megosztotta. Ebben az áll, többször is kérték Trump csapatát, hogy ne használják a számot, ennek ellenére mintegy 134 olyan alkalomról tudnak, amikor a politikus kampánya alatt elhangzott a dal. A Hold On, I'm Comingot egyébként Obama 2008-as kampánya alatt is felhasználták, ami ellen akkor maga a dal egyik előadója, Sam Moore tiltakozott.

A család ügyvédje, James Walker szerint Trump „szándékosan és arcátlanul“ vett részt a szerzői jogok megsértésében. A BBC cikke szerint Hayesék 3 millió dollárra – azaz több mint egymilliárd forintra – perlik a volt elnököt.

A levélben az is szerepel, hogy ha nem sikerül megoldást találni, a Hayes család 150 ezer dollár kártérítést követel minden alkalom után, amikor felhasználták a szerzeményt – ez így megközelítőleg 20 millió dollárt, vagyis több mint 7,2 milliárd forintot jelent.

Egyébként nemcsak az engedély nélküli használat, hanem a sajátos dalválasztás is jellemző Trumpra: 2020-ban például a Linkin Park depresszív, In The End című szerzeményét használta, de ugyanabban az évben a Rolling Stones You Can't Always Get What You Wantja is elhangzott egy gyűlésen.