2024.8.4 10:04
Olvasási idő 4:43
Masszi-Rigó Csilla

A csaj, aki csirkés gyorséttermekben randizik világsztárokkal – Ki Amelia Dimoldenberg, és hogyan váltotta valóra tinikori álmát?

A csaj, aki csirkés gyorséttermekben randizik világsztárokkal – Ki Amelia Dimoldenberg, és hogyan váltotta valóra tinikori álmát?
Forrás Dave Benett, Getty Images
ARCOK AMELIA DIMOLDENBERG HOLLYWOOD MŰSORVEZETŐ PORTRÉ YOUTUBE YOUTUBER

Randizott Billie Eilish-sal, Cherrel, SZA-val, Jennifer Lawrence-szel és Jack Harlow-val is, Amelia Dimoldenbergről mégis keveset tudunk. Ki ez a lány, aki kínos humorával és sütőolaj szagú interjúival épp beszippantja a YouTube-ot és Hollywoodot?

Ed Sheeran, Paul Mescal, Cher, Jennifer Lawrence, Billie Eilish, Phoebe Bridgers, Rosalía, Lando Norris – ez csak néhány név, akivel Amelia Dimoldenberg randizott az elmúlt években. A harmincéves lány szinte a nulláról építette fel karrierjét, a kitartó munka azonban meghozta gyümölcsét, ő lett a kínos interjúk koronázatlan királynője Chicken Shop Date című YouTube-sorozatával. Amelia már egészen fiatalon tudta, milyen célokat akar elérni, ezeket pedig akkor sem adta fel, mikor videóin csupán ezres nagyságrendű megtekintések voltak. Éppen tíz éve kezdett el csirkesütödékben alternatív zenészekkel interjúzni, 2024-ben viszont már az Oscar-díjátadó hivatalos social media nagyköveteként beszélgetett korunk leghíresebb színészeivel. 

Anglia egyik népszerű tévés dokumentumfilmese, a TikTok-rapjéről ismert (erre még visszatérünk) Louis Theroux szerint Amelia Dimoldenberg titka az, hogy egyszerre tud szellemes, kedves, intelligens és egy kicsit lökött is lenni, kiapadhatatlan a munkamorálja, interjúi pedig kölcsönös megegyezésen alapulva, „biztonságosan kínosak”. Na de nézzük meg, ki ez a lány, aki felborított mindent, amit sztárokkal készült felszínes és sokszor kellemetlen interjúkban valaha láttunk? 

Az újságírószakkörtől a TikTokig

Amelia Beth Dimoldenberg 1994. január 30-án látta meg napvilágot Londonban, édesanyja könyvtáros, édesapja a westminsteri városi tanács munkáspárti képviselője és író. Amelia egész gyerekkorát London egyik legsikkesebb részén, Marylebone-ban töltötte, a helyi gimnázium után pedig divatkommunikáció, azon belül is divatújságírás szakra vették fel a Central Saint Martinsba. Hiába a patinás családi háttér és a jó tanulmányi eredmények, állítása szerint egyáltalán nem érezte úgy, hogy a híres divatiskola belső köreibe tartozna, inkább kívülállóként figyelte a jövő művészeinek előretörését.

Az egyetem első évében készült el az első Chicken Shop Date, amelyben a brit rapperrel, Ghetts-szel beszélgetett. Az ötlet már középiskolában megfogant Amelia fejében, akkoriban viszont még csak a helyi ifjúsági klub Cut névre keresztelt magazinjába írt. A YouTube-on debütált első epizód akkor, 2014-ben alig érte el az ezres megtekintést, Amelia viszont nem adta fel: sorra kereste fel a brit rap és underground szcéna arcait, idővel pedig egyre több és egyre híresebb zenészek is igent mondtak arra, hogy egy csirkesütődében randizzanak a huszonéves lánnyal. Az első, magyarok körében is ismertebb név talán Sean Paul volt, később jött hozzá Daniel Kaluuya, Slowthai, Finneas és Jack Harlow is, aztán elment hozzá a brit-amerikai tévés riporter, Louis Theroux, akinek bár lehet, hogy a nevét nem ismered, ha a covid idején letöltötted a TikTokot, ezzel a videóval majdnem biztos, hogy találkozál:

@its.justfooty#louistheroux#louistherouxrap#fyp#song#foryou#foryoupage#viral#rap♬ My money don't jiggle jiggle - Lokomatussi

Akkor most humorista vagy riporter? 

Túlzás lenne azt állítani, hogy a TikTok lendítette be Amelia Dimoldenberg karrierjét, műsorvezetőként ugyanis már 2018-ban debütált a Channel 4-on a  Meet The Markles című műsorral, ahol Amerikába utazva felkutatta Meghan Markle rokonait, valamint arról kérdezte az embereket, mit gondolnak a királyi család – akkor – legújabb tagjáról. Az egyik epizódban a Donald Trump újraválasztása mellett kampányoló amerikaiakkal beszélgetett, a fiatal riportert viszont még akkor sem lehetett kizökkenteni, mikor egy Trump-rajongó azt mondta, a liberalizmus egy mentális betegség, Anglia pedig a Saría törvény miatt fog romba dőlni. 

Kiemelt tartalom
Özönlenek a fillérekből készült horrorfilmek a mozikba, de meddig lesz ez jó nekünk? Özönlenek a fillérekből készült horrorfilmek a mozikba, de meddig lesz ez jó nekünk? 2024.8.22 10:54

Oké, talán a riport ezen pillanatában láthatjuk először és utoljára zavarban őt a képernyőn, mindez pedig csak még inkább ráerősít arra a megállapításra, hogy ha létezne best resting bitch face kategória a BAFTA-díjátadón, azt egyértelműen Amelia Dimoldenberg nyerné meg.

Rezzenéstelen arccal kérdez rá arra, a szőkék vagy a barnák jönnek-e be neked jobban, tudsz-e olvasni egyáltalán, milyen kinkjeid vannak, hogyan ölnél meg egy embert, vagy például ha egy fagyi lennél, annak örülnél jobban, ha harapnának vagy annak, ha nyalnának? A lehető leghiggadtabb módon kóstolta fel a Forma1-es Lando Norrist azzal, hogy tudja, mennyire meleg van a versenyautókban, de már csak akkor lenne forróbb a hangulat, ha ő is beülne hozzá a kocsiba, a 21. század egyik legnagyobb dívájának, Chernek pedig simán nekiszegezte a kérdést: Do you believe in love after love? 

Amelia flörtöl, de úgy, ahogy csak kevesen mernek, és még laikus szemmel is jól látható, ki az, aki rezisztens marad pikírt bókjaival szemben, és ki az, aki maga is belepirul a lány megnyilvánulásaiba. Számomra kifejezetten meglepő volt látni a Billie Eilish-sal készült epizódot, ahol érezhetően (és nem csak szerintem, a kommentelők szerint is) olyan jól működött a kémia a két lány között, hogy nem lett volna nehéz elképzelni egy következő és egyben valódi randit.

Kiemelt tartalom
Színházi díszlettervőznek indult, végül a Sárkányok háza sikersorozat arca lett belőle – Bemutatjuk Emma D'Arcyt Színházi díszlettervőznek indult, végül a Sárkányok háza sikersorozat arca lett belőle – Bemutatjuk Emma D'Arcyt 2024.8.5 13:22

Persze ne higgyük egy pillanatra sem, hogy egy ilyen műsorhoz csak viccesnek kell lenni. Dimoldenberg állítása szerint rengeteget készül egy-egy interjúra (végül is minden első randi egy interjú is, nem?), a Chicken Shop Date pedig az elmúlt években csak tökéletesítette az amúgy is jó receptet, és ma már dekára méri ki, a műsor melyik pontján hagyja meg hosszabbra a már ismerős kínos csendet, hol mutatja egy képkocka erejéig a gyorsétterem egyik dolgozóját, vagy mikor kényezteti fülünket és szemünket a fritőzben rotyogó sült krumpli látványával. Ezek az elemek csak erősítik bennünk a már tapasztalt, feszengős randiélményeket, sőt úgy érezzük, mi magunk is az asztalnál ülünk amolyan gyertyatartóként figyelve a beszélgetést, ami ha nem is mindkét oldalról, de a kérdező oldaláról mindenképpen előre be van készítve.

Dimoldenberg egyszerre üzemel izzadtságszagmentes humoristaként és jól felkészült riporterként, akinek bár valószínűleg ott van a fejében, mikor milyen poénokat dob be, az kicsit sem lesz erőltetett. A Chicken Shop Date-et (vagy a korábban Channel 4-on futó, csak néhány epizódot megélt Celebrity Rebrandet) talán azért is lehet szeretni, amiért a generációnk imádja az Office című sorozatot: nézőként csöppensz bele egy valódinak tűnő helyzetbe, amelynek kínos, enyhén abszurd pillanatait a lehető legtermészetesebb módon reagálod le: nevetsz rajta.

Hollywood is érti

Amelia Dimoldenberg tavaly műsorvezető Barbie-ként debütált a Barbie londoni premierjén, ez azonban még csak a kezdet volt, az idei Oscar-díjátadót megelőzően ő beszélgetett a díj esélyeseivel, és ő fogadta a vörös szőnyegen felvonuló színészeket is.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Amelia Dimoldenberg (@ameliadimz) által megosztott bejegyzés

Ő készített interjúkat a Dűne 2 New York-i premierjén is, most pedig a Deadpool és Rozsomák bemutatója kapcsán ült le randizni Ryan Reynoldsszal és Hugh Jackmannel. Amelia ezeken az eseményeken is viszi magával szingli, párkeresős perszónáját, randizási tippeket kér Margot Robbie-tól, a tökéletes pasiról elmélkedik Florence Pugh-val és kiosztja Mark Ruffalot, hogy a Hirtelen 30 a legjobb romkom, ami valaha született. Úgy tűnik, a szórakoztatóiparnak szüksége van egy olyan bennfentesre, aki egyszerre kérdez és szórakoztat, a cukormázas dicséretek és sallangok mellett/helyett pedig mer egy kicsit szurkálódni és viccet csinálni saját magából élőben, díszleten kívül, a kamera előtt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Amelia Dimoldenberg (@ameliadimz) által megosztott bejegyzés

Amelia Dimoldenberg még csak 30 éves (vízöntő), a brit Vogue-nak pedig elmesélte, 2018-ban azért alapított saját produkciós céget Dimz Inc. néven, mert rohadtul megunta, hogy mindenki azt kérdezgeti a youtuberektől, van-e rendes munkájuk. A cég azóta is köszöni, jól van, és folyamatosan gyártja az új tartalmakat, valamint építi Dimoldenberg brandjét. Hogy mennyire megérte kitartani saját ötlete mellett, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy idén a Central Saint Martins tiszteletbeli tagjává avatták, a végzős hallgatók diplomaosztóján pedig beszédében elmondta, diákévei alatt szinte senki nem hitt az ötletében, az iskola azonban megtanította arra, hogy mindig hűnek kell maradnod önmagadhoz, és ki kell tartani abban, amiben hiszel, mert a kreativitás mindenkor utat tör magának.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!