2024.8.6 10:05
Olvasási idő 3:24
Krajnyák Petra

Félkomoly kisokos az életünket megrontó retrográd Merkúr időszakhoz

Félkomoly kisokos az életünket megrontó retrográd Merkúr időszakhoz
Forrás Getty Images
ÉLETMÓD ASZTROLÓGIA HOROSZKÓP SPIRITUALITÁS

Mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki komolyan vagy ironikusan, de hisz az asztrológiában, így évente többször is rettegve figyelmeztet a retrográd Merkúr érkezésére. De mit takar pontosan, hogy a Merkúr retrográdban van?

Amikor 19 éves koromban felköltöztem Budapestre, a tudás nemcsak az egyetemi előadásokon ragadt rám, hanem az alkoholgőzös kolis estéken. Ekkor ismertem meg az egyik legjobb barátnőmet, aki bevezetett az asztrológia világába. Bár mindig is vonzott a sokak szemében áltudományként élő csillagjóslás, kellett valaki, aki a Kiskegyed heti horoszkópjain túlmutató aspektusait feltárja. A születési képletek után hamar megismerkedtem a rettegett retrográd Merkúrral, amire azóta is nemezisemként tekintek. Ez a sötét időszak idén immár második alkalommal köszöntött be augusztus 4-én és egészen 27-ig tart, hatását azonban még szeptember első heteiben is érezhetjük.

Természetesen tudományosan nem bizonyított, hogy bármely bolygó, üstökös és egyéb égitest átkot szórna az emberiségre az év bármely szakában. Ugyanakkor tökéletesen illeszkedik a magyar vekengés-kultúrába, hogy az univerzum valamennyi alkotóelemét felelősségre vonjuk saját döntéseinkért, tetteinkért és általánosságban mindenért.

@astrogurlsofficial Mercury retrograde is known for communication issues, for those who don‘t know 😂🔮💜 #mercuryretrograde#mercury#mercuryretrogradememes#astrology#astrologymemes#astrogurlsofficial♬ original sound - Luna | Mindset & Spirituality

Mi az a retrográd?

A Naprendszer összes bolygója ugyanabban a síkban és ugyanabban az irányban kering a Nap körül. A Naphoz legközelebb eső Merkúr mindössze 88 nap alatt kerüli meg a Földet, viszont eközben a Földhöz viszonyított helyzete sokat változik – és így a rálátásunk is. Ahogy a Merkúr megkerüli a Földet, és közben elhalad a Nap mögött, a mi nézőpontunkból úgy tűnik, mintha megállna kelet-nyugati irányba tartó útján, és nyugat-keleti irányba haladna tovább. Minden bolygó képes a hátraarc illúzióját produkálni, de fizikailag egyik sem kezd el visszafelé haladni a pályáján.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Overheard LA (@overheardla)

A Naprendszer hívője szerepében a tetszelgő Merkúr évente úgy három alkalommal produkálja a hátraarc illúzióját, ezzel felkavarva az állóvizet az általa uralt területeken: kommunikáció, logika, technológia, logisztika. Legalábbis az asztrológia szerint. 

Shit hit the fan

Ugyan nem az aktuális bolygóállások alapján állítom össze a napi rutinom, de unalmas óráim eltöltésére hébe-hóba ideális a születési képletek elemzése. Az elmúlt években megfigyeltem, hogy Merkúr retrográd idején szignifikánsan megnő a kimúló elektronikus eszközök és rossz kommunikációból fakadó kínos események száma. Valamennyi társalgásra használt alkalmazás idővel megadja magát, történetesen 2023 telén szintén retrográdban állt a Merkúr, amikor valamennyi Meta által fejlesztett app összeomlott. A hetek óta felborult légi közlekedést és a bankok, egészségügyi intézmények, médiavállalatok és légitársaságok működését is hátráltató globális informatikai hibát is sokan a Merkúr számlájára írják. Ugyanis július 16-a óta a retrográd árnyék fázisában voltunk, ami tulajdonképpen a tényleges káosz előtti bemelegítést jelenti.

Amikor a Merkúr retrográdban van, előszeretettel kopogtatnak újra régi ismerősök, leginkább volt barátok, barátnők, situationshipek, tehát bárki, akihez romantikus szálak fűződtek. Nincs olyan barátom, akinek ne kúszott volna vissza legalább egy exe ezalatt a három hét alatt, de saját tapasztalatból is meg tudom erősíteni, hogy „ha nincs ló, jó  szamár is“ alapon az én ajtómon is kopogtatott a múlt minden egyes retrográd idején.

Kiemelt tartalom
Horoszkóp: tippek a csillagjegyed szerint, hogy jól induljon a tanév Horoszkóp: tippek a csillagjegyed szerint, hogy jól induljon a tanév 2024.9.2 14:53

Valamennyi félreértésből fakadó konfliktus ebben az időszakban tör a mentális egészségemre és lelki békémre, az MÁV önmagát túlszárnyalva duplikálja a meghatározatlan ideig várakozó vonatok számát, az autósok úgy közlekednek, mintha a KRESZ nem létezne, és a szokásosnál is rosszabbak a tájékozódási képességeim.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Cogey (@cogey) által megosztott bejegyzés

Persze az sem kizárható, hogy mivel tisztában vagyok a „visszafele“ mozgó Merkúr érkezésével, akarva-akaratlanul keresem a számlájára írható eseményeket.  

A káosz hosszútávra rendezkedik be

Ha már saját bőrödön tapasztaltad a Merkúr (vagy balsors) okozta sorscsapásokat, és szeretnéd megelőzni a bajt, akkor érdemes felütnöd az asztrológusok szájhagyomány úján terjedő túlélési kézikönyvét, melyet reflektálás, megújulás, átértékelés, regeneráció kulcsszavak határoznak meg. Ilyenkor nem érdemes új dolgokba kezdni, sokkal inkább a már meglévő dolgokat érdemes tüzetesen kielemezni és következtetéseket levonni. Így olyan aspektusokra is rámutathatunk, melyek korábban elkerülték a figyelmünket.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Co – Star (@costarastrology)

Tabunak számít valamennyi hosszútávú elköteleződés, így a szerződéskötés is. Hiszen a jogi döntésekben minden részlet számít, és a retrográd Merkúr által veszélyeztetett kommunikáció kardinális eszköz a fair jogi megállapodásokban. A félrekommunikálás esélye hatványozottan megnő, így ilyenkor érdemes átgondolni jövőbeli terveinket. 

Kiemelt tartalom
Heti horoszkóp: randik, kapcsolati bonyodalmak és izgalmas lehetőségek várnak rád Heti horoszkóp: randik, kapcsolati bonyodalmak és izgalmas lehetőségek várnak rád 2024.8.26 13:05

Ugyanez vonatkozik a kapcsolatokra. A Merkúr retrográd egyik leghírhedtebb következménye az exek váratlan felbukkanása, akiken több red flag díszeleg, mint egy kínai állami rendezvényen. Az elmúlt szerelem újjáélesztése helyett azonban jobban jársz, ha jövőbeli kapcsolataid érdekében levonod a tanulságokat, és összegezed, mit is vársz el egy párkapcsolattól.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Cogey (@cogey) által megosztott bejegyzés

Az ekkor kötött új kapcsolatok rövid távon kielégítők lehetnek, de megérzéseink és percepciós képességeink cserben hagyhatnak, így másnak tűnhet az adott személy, mint amilyen valójában.

A romantikus katasztrófákon kívül technológiai anomáliák nehezíthetik meg az életünket. Az asztrológusok így óva intenek attól, hogy szélsőségesen a technológiára támaszkodjunk, mert többek között elveszhetnek fontos fájlok, feltörhetik profiljainkat, és meghibásodhatnak eszközeink. Valljuk be, elég nehezen megvalósítható jelen internetcentrikus társadalmunkban a IT-szektor ignorálása. Nem túl reális elképzelés, hogy Messenger helyett morze-, és füstjelekkel kommunikálj és munkavégzéséhez, tanuláshoz írógépet használj. 

Szintén óva intenek az asztrológusok a hosszú utazásoktól, hiszen ilyenkor komoly fennakadások várhatóak, ami a Ferihegyen uralkodó káosz fényében aligha szorul magyarázatra. Az utolsó pillanatban törölt foglalásoktól a taxis átverésekig bármi megtörténhet, a pesszimistábbak pedig egyenesen közúti balesetekre figyelmeztetnek.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Cogey (@cogey) által megosztott bejegyzés

Akár szkeptikusan, akár megingathatatlan hittel tekintesz a bolygók erejére, legyen ez a cikk emlékeztető arra, hogy talán ideje beütemezni a telefonod memóriátárat, a fél éve halogatott jelszóváltoztatást és nagyobb körültekintéssel kommunikáljuk nem online és offline is.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!