2024.7.4 15:00
Olvasási idő 1:07
Masszi-Rigó Csilla

Videós bizonyíték került elő arról, hogyan erőszakolják és verik meg a tálibok az afgán nőket a börtönökben

TÁRSADALOM AFGANISZTÁN NŐJOG SZEXUÁLIS ERŐSZAK TÁLIB REZSIM

Több tucatnyi jelentés született már arról, hogyan erőszakolják és félemlítik meg az afgán nőket a tálib börtönökben, a Guradiannak viszont sikerült megszerezni az első videós bizonyítékot arról, hogyan szolgál az afgán rendvédelem.

Az elmúlt években több beszámoló is készült arról, hogyan bántalmazzák az afgán nőket a tálib börtönökben. Az erőszak, a verés és a megfélemlítés mindennapos ezeken a helyeken, a 2021-es tálib hatalomátvétel óta folyamatosan csonkítják a nők jogait az országban: a szigorú öltözködési szabályok mellett a nők sem középiskolába, sem egyetemre nem járhatnak, a fizetett munka szinte minden formájától el vannak tiltva, tilos szépségszalonba vagy edzőterembe járniuk, nem sétálhatnak közparkokban, a házasságtörésért pedig kövezés és korbácsolás jár.

Afganisztán, Kabul Forrás Haroon Sabawoon/Anadolu Agency via Getty Images

A tálib rendvédelmi szervek túlkapásairól eddig aligha lehetett bizonyítékot szerezni, a Guardian azonban most hozzájutott egy olyan videóhoz, amely teljes egészében mutatja be, hogyan követnek el fegyveresek szexuális erőszakot egy afgán női emberi jogi aktivista ellen. A videó az első közvetlen bizonyíték lehet a hasonló bűncselekményekre.

A Guardianhez eljutott felvételen hallható, ahogy a fegyveres férfiak azt követelik a nőtől, vetkőzzön le, ezt követően pedig két férfi többször is megerőszakolja a fiatal aktivistát. Az egyik fegyveres arca többször is látható, az aktust végigkamerázva azt mondja a nőnek: „Az amerikaiak dugtak benneteket ennyi éven át, most mi jövünk.”

A nő elmondása szerint azért csukták le, mert részt vett egy tálibok elleni nyilvános tüntetésen, majd miután kiszabadult a börtönből, elmenekült az országból. Ezt követően többször is felszólalt a tálib rezsim ellen, mire elküldték neki a börtönben készült videót, és azzal fenyegették, hogy ha tovább kritizálja a tálibokat, továbbítják a videót a családjának, illetve feltöltik az internetre is.

A Guardian nemrég több olyan afgán nővel és fiatal lánnyal is interjúzott, akik arról beszéltek, hogy a tálib rendvédelmisek szexuálisan bántalmazták és megverték őket azután, hogy őrizetbe kerültek a hidzsábtörvények megszegése miatt. Olyan is előfordult, amely egy nőt több héttel a letartóztatása után holtan találtak egy csatornában, halála előtt szexuálisan bántalmazták.