2024.6.26 15:15
Olvasási idő 0:41
Szécsi Krisztián

Egy új német törvénytervezet értelmében kitoloncolják azokat, akik a terrort támogatják a közösségi médiában

KÖZÉLET ANTISZEMITIZMUS IZRAEL PALESZTINA TERRORIZMUS

Akár egy bejegyzés vagy lájk is elegendő lehet ahhoz, hogy a német határ túloldalán találja valaki magát.

A német kormány szerdán elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megkönnyítené azoknak a kitolonclását, akik „terrorista bűncselekményeket“ dicsőítik vagy támogatják – írja a Reuters a német belügyminiszter közleménye alapján.


A törvénytervezet értelmében, már a közösségi médiában tett egyetlen terrorcselekményt dicsőítő vagy elnéző megjegyzés bármilyen külföldit az országhatáron kívül helyezhet. Nancy Fraeser német belügyminiszter még a felterjesztés előtt azt mondta, „akinek nincs német útlevele, és itt terrorcselekményeket dicsőít, azt ahol csak lehet, ki kell utasítani és ki kell toloncolni“. A döntés mögött egyértelműen a mannheimi iszlamista indíttatású támadás áll, ahol egy afgán férfi egy iszlámellenes aktivistát, több más civilt és egy rendőrt is késsel sebesített meg. A járőr bele is halt a sérüléseibe. 

A törvényjavaslattal kapcsolatban azonban felmerül kérdésként, hogy mi is minősül terrorcselekményt dicsőítő közösségimédiás viselkedésnek, és hogy ez mennyire elkülöníthető attól, hogy többen a Hámasz tevékenységét egybe kívánják mosni a független Palesztina mellett kiálló aktivistacsoportok működésével.