2024.6.16 10:23
Olvasási idő 1:50
Masszi-Rigó Csilla

Két doboz Xanaxot ajánlott TikTokon a Megafon győri influenszere az ALS-ben szenvedő Karsai Dánielnek

TÁRSADALOM KARSAI DÁNIEL MEGAFON

Szakács Istán egy TikTok élő videóban tett meggondolatlan megjegyzést, azóta több platformon is bocsánatot kért az ALS-ben szenvedő Karsai Dánieltől.

Két doboz Xanaxot ajánlott Szakács István, a Megafon influenszere Karsai Dániel ügyvédnek, akinél 2022. nyarán diagnosztizáltak amiotrófiás laterálszklerózist, röviden ALS-t. Az ügyvéd egy évvel később vállalta fel a média előtt betegségét, azóta pedig minden követ megmozgatott azért, hogy betegsége hatásainak bemutatásával elérje az aktív eutanázia legalizálást Magyarországon. 

Az ügyvéd állapotáról osztott meg személyes véleményt pénteken TikTok-live-jávban Szakács István, a Megafon influenszere. Szakácsot arról kérdezték (a részletet ide kattintva lehet megnézni), mit szól ahhoz, hogy elutasították Karsai Dániel eutanáziával kapcsolatos kérelmét Strasbourgban, mire az influenszer így válaszolt: 

„A Karsai Dániel kapja be… Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira, annyira izél, tehát hogyha olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, azt viszontlátásra.”

Szakács pénteken egy Facebook-videóban kért elnézést Karsai Dánieltől, és helytelennek nevezte a TikTokon tett megjegyzéseit. Azt mondta, hogy az élő videójában megjelentek a baloldaliak, akik folyamatosan provokálták Karsai Dániel történetével, miközben ő próbálta elkerülni a témát. Szerinte egészen addig hergelték, míg egy ponton nyersen fogalmazott, állítását azonban még az élő adás közben visszavonta.

Megjelent egy tiktok élő videómból kivágott részlet, amiben meggondolatlanul, egy vita hevében, durva kijelentést tettem! Végtelenül sajnálom ezt! Szégyellem magam miatta és ez úton szeretnék Karsai Dánieltől és azoktól akiket ez megbántott Bocsánatot kérni! A kijelentésem után az élőben azonnal korrigáltam magam.

Karsai betegsége felvállalása óta személyesen találkozott az azóta köztársasági elnöki címéről lemondott Novák Katalinnal (tőle kegyelmet kért azok számára, akik olyan embereknek segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek), egyeztetett Sulyok Tamás köztársasági elnökkel, és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is pert indított. A magyar kormány ellenkéremelmben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai eutanáziára vonatkozó kérelmét, erre az ügyvéd benyújtotta válaszát, az emberi jogok bírósága azonban csütörtökön elutasította Karsai beadványát, ugyanakkor a döntés még nem végleges, és van helye az újratárgyalásnak. 

Szakács szombati Facebook-posztjában arról beszélt, az eset után hosszabb időre leáll a közéleti TikTokozással:

„Az intenzív TikTok élőzés rosszat hozott ki belőlem, nem jó a mentális egészségemre. Ezért most egy jó darabig (talán örökre) visszavonulok a közéleti kommentártól!”

Az influenszer véleménynyilvánítására Karsai Dániel is reagált vasárnap, melyben azt írja: 

„Én vallásos vagyok. Hiszek abban, hogy egy felsőbb entitás teremtett minket. Ugyanakkor a teremtés nem lenne teljes a szabad akarat nélkül. Ha nem tudunk elkövetni jót és rosszat egyaránt, nem lenne értelme a létezésnek.
Tegyük fel, hogy az életvégi döntés meghozatala “rossz”. Evilági, azaz jogi eszközökkel megtiltani akkor sem lehet. Az Isten által adott szabad akaratot nem lehet korlátozni.
Sokan most az asztalra csaphattak. Micsoda? Ezen az alapon akkor engedélyezzük a gyilkosságot, gyerekek abuzálását, a korrupciót? Természetesen nem. A mások sérelmére elkövetett “rosszat” nem szabad hagyni. Sok esetben jogi eszközökkel is fel kell ellene lépni. De ha más nem sérül, mint az életvégi döntések meghozatala esetében, úgy a szabad akarat nem akadályozható.”