2024.6.12 8:49
Olvasási idő 0:48
Szécsi Krisztián

Egy magyar iskolában betiltották a mobilozást, a diákok már nem klikkesednek

TÁRSADALOM MOBILTELEFON OKTATÁS TANULÁS TELEFON

Az újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola még tavaly döntött úgy, hogy heti egy telefonmentes napot vezet be, amit végül év végén teljes tilalom követett. Az igazgató szerint a lépés pozitív változásokat hozott a diákok életébe.

Az újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában megtiltották a diákoknak, hogy iskolaidőben telefonozzanak, így a készülékeket csak akkor használhatják, ha az feltétlenül szükséges egy tanórához, írja a 24.hu.

Az intézmény igazgatója, Makainé Zérczi Zsuzsa az RTL Híradójával osztotta meg tapasztalatait.

Mint kiderült, ez volt az első telefonmentes tanév az iskola történetében, és hogy a diákok a reggeli becsöngetéskor, nyolc órakor kötelesek kikapcsolni készülékeiket, amiket majd csak a nap végén, a tanórák befejeztével vehetnek elő táskáikból. A pedagógus szerint ez pozitív hatással van a gyerekekre, jobb lett köztük a kommunikáció, együtt játszanak, nem klikkesednek többé.

A tantestület a tavalyi nyári szünet végén döntött úgy, hogy próbajelleggel heti egyszer telefonmentes napot rendel el az iskolában, ám ezt év végén teljes tilalom követte. Makainé azt is hozzátette, hogy a gyerekeket nem érte meglepetésként a lépés, őket és a szülőket is tájékoztatták a döntésről, átbeszélték velük, miért hozzák meg ezt a lépést.

Kiemelt tartalom
A Harmadik Hullám: egy iskolai kísérlet a fasizmusról, ami rosszul is végződhetett volna  A Harmadik Hullám: egy iskolai kísérlet a fasizmusról, ami rosszul is végződhetett volna 2024.6.8 10:17

A magyar kormány is próbál előhozakodni egy törvénymódosítással, amely betiltaná a telefonok iskolai használatát. Kedden Panyi Miklós parlamenti és stratégiai államtitkár arról beszélt, hogy a mobiltelefonokat egyre gyakrabban használják lelki bántalmazáshoz.

Azonban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nem szükséges újabb jogalkotás, hiszen ha egy oktatási intézmény be szeretné tiltani a mobiltelefon-használatot, a házirendjében megteheti.