2024.6.8 13:20
Olvasási idő 0:33
Maier Péter

90 éves korában, repülőgép-balesetben meghalt Bill Anders, az űrhajós, aki az egyik leghíresebb fotót készítette a Földről

TECH-TUDOMÁNY NASA ŰRKUTATÁS

"Earthrise" című fotója hatással volt az egész társadalomra.

Repülőgépbalesetben meghalt Bill Anders űrhajós, aki az Apollo 8 legénységének tagjaként az egyik leghíresebb fotót készítette a Földről. Anders 90 éves volt, a hatóságok szerint az általa vezetett kisrepülőgép Washington államnál a tengerbe zuhant. Fia, Greg megerősítette, hogy péntek délután apja holttestét találták meg – írja a BBC.

A Holdat elsőként megkerülő Apollo 8 pilótájeként készítette az ikonikus Earthrise (Földfelkelte) című fotót, amely az egyik legemlékezetesebb és legfontosabb kép a Földről az űrből. Az 1968-as küldetés során, karácsony este készült képen az látható, ahogy a bolygó a kopár holdfelszínről a horizont fölé emelkedik. Anders később úgy nyilatkozott a fotóról, hogy ez volt a legjelentősebb hozzájárulása az űrkutatáshoz.

Earthrise (Földfelkelte)
Earthrise (Földfelkelte) Forrás NASA

A képnek jelentőséget tulajdonítanak a globális környezetvédelmi mozgalom elindításában, és a Föld napjának megszületésében is.

„Azért jöttünk idáig, hogy felfedezzük a Holdat, és a legfontosabb dolog, amit felfedeztünk, a Föld volt”

– fogalmazott Anders a fotóval kapcsolatban.