2024.6.4 17:12
Olvasási idő 1:42
Masszi-Rigó Csilla

Őket hallgatják leginkább a magyarok: jobban pörög Azahriah, Manuel, Ekhoe és Dzsúdló, mint Taylor Swift

ZENE AZAHRIAH DZSÚDLÓ MAGYAR ZENE MANUEL

Az NMHH országos toplistáján Azahriah magabiztosan előzi a mezőnyt, és csak két külföldi előadó – Miley Cyrus és Eminem – jutott be a magyarok húsz kedvenc előadója közé.

Miley Cyrus és Taylor Swift slágerei Magyarországon is az élen álltak 2023-ban, a magyarok azonban mégsem a világsztárok, hanem egyre inkább magyar énekesek dalait hallgatják online – többek között ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss, zenehallgatási szokásokat és a legnépszerűbb szerzemények dalszövegeit elemző kutatása, amely a YouTube és a Spotify tavalyi toplistáit vizsgálta és vetette össze a hazai rádiók toplistáival.


Azahriah mintegy nyolcvanmillió lejátszással az országos előadói toplista első helyére jutott a Spotifyon, Deshsel közös formációja pedig mintegy ötvenhatmillió lejátszással a második helyet is megszerezte. Őket az élen közel holtversenyben Ekhoe, Dzsúdló, majd Manuel követte, mintegy húszmillió lejátszással.

Ezeket a magyar előadókat hallgatták a legtöbbet
Forrás Facebook/ Dzsudlo, Manuel, Azahriah

Azahriah a YouTube éves hazai toplistáján is közönségkedvenc lett összesen 311 millió megtekintéssel, míg itt Desh 121 milliós nézettséggel a második, T. Danny pedig 90 milliós lejátszással a harmadik helyre jutott fel. Azahriah Introvertált dala az ország legnépszerűbb slágere lett a Spotifyon, míg a 3korty című slágere a YouTube-on nyerte el az első helyet.


2021-ben a Spotify országos listáján még csak két magyar szám szerepelt a top 20-ban, ez az arány azonban 2023-ra megfordult: már csak kettő sláger volt, amely nem a hazai kínálatból származott, de a legnépszerűbb húsz előadó közé is csupán kettő külföldi jutott be: Miley Cyrus és Eminem. Érdekesség, hogy Taylor Swift nem jutott be a magyarok húsz kedvenc előadója közé a Spotifyon, de a külföldi előadók közül is csupán a hatodik legnépszerűbb lett – Miley Cyrus azonban a legnépszerűbb külföldi előadó lett.

Márciusban érkezik a teljes album! Forrás Instagram / Miley Cyrus

Öngyilkosság, halál és drogok a magyar dalszövegekben

A hazai Spotify-toplista húsz legnépszerűbb számából hat kérdőjelezte meg az élet értelmét vagy utalt öngyilkosságra, halálra. Mind a hat előadója Azahriah volt, néha Deshsel közösen. Drogok tizennégy dalszövegben szerepeltek, alkohol pedig tízben. A hazai előadók leginkább a marihuána használatát szőtték a soraikba, míg az alkohol inkább kiegészítő szerként jelent meg. A toplistán tizennégy zenét fűszereztek trágárságokkal – derült ki a kutatásból.


Az NMHH szerint a hazai rádiók toplistáit megvizsgálva látható, hogy a magyarok online térben népszerű előadói közül a legtöbben nem értek el nagy sikereket a hagyományos médiában: a Spotify húsz legsikeresebb hazai előadója közül csupán kettő került be a rádiós top 20-ba: a Follow The Flow a harmadik, Azahriah pedig a huszadik helyre fért fel. Ezzel szemben például Rúzsa Magdolna, a Halott Pénz, a Wellhello, Ákos, Charlie vagy a Honeybeast mind olyan formációk, amelyek a rádiós top 20-ban végeztek, a Spotifyon azonban minimális sikereket értek el. 

Kiemelt tartalom
Ezekre az előadókra, számokra és albumokra pörgött a magyar 2023-ban Ezekre az előadókra, számokra és albumokra pörgött a magyar 2023-ban 2024.1.26 11:19

A tanulmányból kiderült, hogy a magyarok jelentős része távol marad a rádiók lineáris adásaitól, különösen a fiatalabbak. Ők inkább saját maguk látják el a műsorszerkesztők szerepét valamely online tartalomszolgáltató platformon, ebben pedig hosszú éveken át finomított algoritmusok segítik őket.