2024.6.1 12:40
Olvasási idő 1:20
Szécsi Krisztián

A Győri Egyházmegye jogi lépéseket tenne egy nő ellen, aki videóban számolt be egy gyerekeket molesztáló tanárról

TÁRSADALOM GYERMEKBÁNTALMAZÁS GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNY PEDOFÍLIA SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

A fiatal lányokat zaklató tanárt végül elküldték az iskolából, viszont püspöki utasításra azt a plébánost is, aki óvni próbálta a gyermekeket.

2023 év elején egy Győr-Moson-Sopron megyei falu egyházi általános iskolájában több fiatal lány is jelezte, hogy az iskola egyik tanára megengedhetetlen módon közeledik feléjük. Az esettel kapcsolatban feljelentés történt, amit az ügyészség végül megszüntetett. Az intézmény egyik tanítónője YouTube-csatornáján számolt be az esetről, ám a Győri Egyházmegye pont a nő ellen kíván jogi lépéseket tenni, olvashatjuk a 444 legújabb cikkében, melyben az ügy további részleteire is fény derül.

Május végén az Egy bipoláris anya nevű YouTube-csatorna vezetője Pedofil ügy egy egyházi iskolában címmel töltött fel videót a platformra. A beszámolóból, ami azóta már nem elérhető a megosztón, kiderült, hogy a nő tanárként dolgozik Győr Egyházmegye egyik intézményében. Egy kollegája, a tanulók elmondásai alapján többüket is zaklatta, ám a diákok hiába számoltak be az esetekről, kevesen hittek nekik – a helyi plébános mégis kiállt értük. A rendőrségi feljelentést követően az említett tanár távozott az iskolából, viszont az ügyet ejtették, és a megvádolt tanár kérésére a püspök másik plébániára helyezte át a tanulókat védő plébánost. Ágnes, a YouTube-csatorna vezetője, és az említett iskola tanára ezután fordult a nyilvánosság felé, hogy elmesélje a történteket. Fontos kihangsúlyozni, hogy az említett videóban nem említi meg az érintettek, a település, sem az iskola nevét.

Kiemelt tartalom
A zaklatás lélektana: miért és hogyan lesz valakiből megszállott “stalker”? A zaklatás lélektana: miért és hogyan lesz valakiből megszállott “stalker”? 2024.6.6 17:07

Azonban május 29-én a nőt, az áthelyezett plébánossal egyetemben, behívták a püspökségre, s nem sokkal később Győr Egyházmegye honlapjukon adott ki egy rövid közleményt, amivel gyakorlatilag magukra vállalták az ügyet:

Az elmúlt napokban médianyilvánosságra került gyermekvédelemmel kapcsolatos kijelentések ügyében a Győri Egyházmegye haladéktalanul megtette a szükséges jogi lépéseket.

A 444 újságírója telefonon keresztül felvette a kapcsolatot az egyházmegye egyik vezetőjével, aki az információk szerint Ágnes kihallgatását is vezette, és aki a bemutatkozást követően azonnal perrel kezdte fenyegetni a férfit, ha le meri írni a nevét. 

Az ügyet tovább bonyolítja egy interjú, ami a Szemlélek keresztény portálon jelent meg, és ami az egyik kislány édesanyjával készült. Az aggódó édesanya arról beszélt, hogy az iskolában senki nem védi meg a 14 év alatti lányokat, és hogy saját gyermekének is azt tanácsolta, „ha legközelebb hozzányúl a tanár, csapjon a kezére, hátha abból feleszmél“.