2024.5.31 7:54
Olvasási idő 1:36
Szöllősi Anna

A bíróság bűnösnek találta Donald Trumpot, akár börtönbe is kerülhet

KÖZÉLET AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK BÍRÓSÁGI ÜGY DONALD TRUMP

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.

A 12 tagú esküdtszék mintegy 11 órán át tartó vita után jutott egyhangú döntésre, ami így egy hathetes tárgyalási sorozatot zárt le. Ezzel a történelmi döntéssel Trump lett az első olyan amerikai elnök, aki egyben elítélt bűnöző is.

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki a volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban. Trumpot azután vádolták meg üzleti nyilvántartások meghamisításával, hogy Stormy Daniels pornósztár azt állította, 2006-ban szexuális kapcsolatot létesített az akkor még üzletemberként tevékenykedő volt elnökkel.

Trump és ügyvédje, Michael Cohen a 2016-os elnökválasztási kampány utolsó heteiben pénzt adtak Danielsnek azért, hogy hallgasson a viszonyról.

Az ügyészek szerint Cohen 2016 októberében 130 ezer dollárt fizetett Danielsnek, majd Trump részletekben térítette meg Cohennek a pénzt már a Fehér Házból, amit hamis módon vállalati jogi költségeknek álcázott, megsértve ezzel New York állam törvényeit. A tárgyalás során Daniels tartotta magát a korábbi vallomásához, és volt főnöke ellen vallott Cohen is.


Juan Merchan bíró, a büntetés mértékének közzétételét július 11-re tűzte ki, ami négy nappal előzi meg a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának kezdetét, ahol hivatalossá kell tenni a párt elnökjelöltjét. A Trump ellen felhozott vádak büntetési tétele akár 4 év letöltendő börtön is lehet, de valószínűbb, hogy pénzbüntetésre számíthat – írja a 24.hu.

Összecsaptak a demokraták és a republikánusok 

Az MTI tudósítása szerint a tárgyalás után Trump azt mondta, hogy ez egy, a Biden-kormány által megbundázott bírósági per volt, az igazi ítéletet majd a választók hozzák meg a novemberi elnökválasztáson.

Kiemelt tartalom
Jótékonysági estből a divat Super Bowlja – A Met Gálák eddigi legérdekesebb tematikáiból válogattunk Jótékonysági estből a divat Super Bowlja – A Met Gálák eddigi legérdekesebb tematikáiból válogattunk 2024.4.28 9:25

A volt amerikai elnök az esküdtszék ítéletének kihirdetése után a bíróság előtt elcsaltnak nevezte a teljes bűnvádi eljárást, amit véleménye szerint a Biden-adminisztráció indított annak érdekében, hogy politikai ellenfelének kárt okozzon.

A nem hivatalos republikánus elnökjelölt a vádat kezdeményező demokrata párti kerületi ügyészt, Alkvin Bragget, „Soros-által támogatott ügyésznek“ nevezte, és kijelentette, hogy az igazi ítéletet a választók mondják ki a választás napján, november 5-én.


Joe Biden amerikai elnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampánycsapata közleményben reagált az esküdtszék döntésére, ami szerint az New York-i bírósági eljárás azt mutatta meg, hogy senki nem áll a törvények felett.

Donald Trump tévesen hitte azt, hogy soha nem szembesül majd a törvény saját hasznára való megsértésének következményeivel

– olvasható a közleményben. Ebben hozzáteszi: „egyetlen mód van Donald Trumpot az Ovális Irodától távol tartani: a szavazóurnáknál.“


A bíróság épülete előtt csütörtökön Donald Trump támogatói és ellentüntetők is összegyűltek. A két csoport között kisebb dulakodás is kialakult, mielőtt a rendőrség szétválasztotta volna őket.