2024.5.27 19:41
Olvasási idő 3:06
Krajnyák Petra

Office siren, geek chic és corpcore, avagy minden esztétika a corporate-fétis bibliájából

Office siren, geek chic és corpcore, avagy minden esztétika a corporate-fétis bibliájából
Forrás REFRESHER / Krajnyák Petra
DIVAT BELLA HADID BUSINESSCORE CORPORATE-FÉTIS DIVAT GEEK CHIC OFFICE SIREN THE OFFICE TREND

Reneszánszát éli a formális hivatali ruházat. Vajon ez vizuális igazságszolgáltatás a hatalmas vállalatokban egykor porszemet jelentő alkalmazottaknak, inkább anakronisztikus esztétika, vagy épp a múlt már megszokott romantizálása?

Businesscore, corpcore, office siren és geek chic – megannyi TikTokon terjedő kifejezés, mind a corporate-fétis ernyője alatt. Ahogy azt a vizuális és tárgyi kultúra dualitásából sejteni lehetett, csak idők kérdése volt, hogy megjelenjen a hiperfeminin coquette-core ellenlábasa, a maszkulinabb corporate-fétis. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by MARKGONG (@markgong_official)

A leginkább vállalatfétisnek fordítható kifejezés a 70-es, 80-as évek irodai kultúráját támasztja fel, természetesen kissé kikarikírozva. A neutrális színek – mint a szürke, a fehér, a fekete, a bézs – és a földszínek uralta internetesztétikát blézerek, ingek, öltönyök, élére vasalt nadrágok, „ropogósra“ mosott anyagok, makulátlan ceruzaszoknyák és apró, szögletes szemüvegek tarkítják. 

A corporate-fétis sokak, leginkább a Z generáció számára a meg nem adatott irodai élet sajátos, idealizált megtapasztalásával kecsegtet. Statisztikák, papírmunka, tönkrement nyomtató, faxolás, unalmas telefonhívások és még unalmasabb meetingek helyett a filmekben prezentált kávészünetekkel, pletykákkal és a céges afférokkal telített atmoszféra lengi körül a fekete miniszoknyás, mélyen kivágott blúzban, kivillanó harisnyatartóval tovasikló office-sziréneket és a kötött mellényes, nyakkendős geek chices egyéneket.

@rikibustervideo Gisele Bündchen - Serena - The Devil Wears Prada (2006) #giselebündchen#thedevilwearsprada#annehathaway♬ sonido original - RikiBuster Video

Az olyan sikeres műsorok, mint a befolyást jelképező öltönyökben gazdag Mad Men vagy a vagyonnal csöndesen kérkedő eleganciát képviselő Utódlás kellően idealizálták a vállalati világot a ruhák útján. Sőt, még az Office szarkazmusa és szórakoztató kínossága is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a nyitott irodákra ironikus módon ne börtönként, hanem szabad térként tekintsünk. Az olyan filmek, mint az Amerikai pszichó és Az ördög Pradát visel, egyenesen kifutóvá avatták a személyiséget egykor elfojtó, szürke munkakörnyezetet. 

Kiemelt tartalom
A 2010-as évek divatikonjai, akik egy életre beleégtek a kollektív emlékezetbe és a popkultúrába A 2010-as évek divatikonjai, akik egy életre beleégtek a kollektív emlékezetbe és a popkultúrába 3 nappal ezelőtt

Még internetes szenzációvá válása előtt, a trend a divatheteken is megmutatkozott. A Miu Miu 2023-as őszi-téli kollekciójának bemutatója a sikolykirálynő Mia Goth sikkes könyvtárosként tipegett végig.

A Miu Miu 2023-as őszi-téli kollekciója.A Miu Miu 2023-as őszi-téli kollekciója.A Miu Miu 2023-as őszi-téli kollekciója.A Miu Miu 2023-as őszi-téli kollekciója.
Galéria megtekintése
(10)

A Sandy Liang 2024-es kollekciójában hemzsegtek a vállra kötött kardigánok, a Markgong prezentálta, hogyan lehet a legsikkesebben lehúzni a beléptető kártyát. A Luar hipertúlméretezett öltönye a tekintély megtestesülése, Kim Kardashiannek a GQ adott businessman-makeovert. Ami azt illeti, a szóban forgó üzletasszonyt is megihlette a vállalati kultúra, legalábbis a SKIMS Ultimate Nipple Bra kampánya erről tanúskodik.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by MARKGONG (@markgong_official)

Bár a vállalati kultúra rengeteget változott az ezredforduló óta, és sokkal nagyobb szabadságot engednek meg a nagyvállalatok az alkalmazottaknak, generációnk romantikus elképzelése valójában eléggé távol áll a valóságtól. Természetesen az újonnan származó rugalmasság országonként, kultúránként és cégenként is változhat. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jane Wade (@janewade_)

Nézzünk is néhány variációt a corporate-fétisre!

Businesscore

NEW YORK, NY - OKTÓBER 11.: Julia Fox távozik a Drew Barrymore Showból 2023. október 11-én New Yorkban. (Fotó: Jose Perez/Bauer-Griffin/GC Images)
Julia Fox távozik a Drew Barrymore Showból 2023. október 11-én. Forrás Jose Perez/Bauer-Griffin/GC Images

Az öltöny a 20. században a férfiak kiváltsága, a hatalom, az autoritás és a komolyság jelképe volt. Szerencsére ma már nem a ciszheteró férfi szimbóluma. A túlméretezett, jelentőségteljes, a válltöméses öltöny, a bő öltönynadrág és a nyakkendő felöltésével a nők ezt a függetlenséget, erőt és határozottságot ragadják magukhoz. Vagy bárki, aki a legális eszközökkel adná át magát A Wall Street farkasa életérzésének.

Office siren

A 2000-es évek formálisabb öltözékeiből inspirálódó office siren külső, akárcsak a corporate-fétis bármely formája, tökéletesen „összeturizható“, illetve használt ruha, naftalin és bepállott embertömeg bukéjától (okkal) ódzkodók esetében „összevintedezhető“. Az esztétika alapcsomagja a következő tételekből áll, melyekkel nagy esély egyik idősebb rokonod már rendelkezik:

  • hegyes orrú, törpesarkú cipő, alias kitten heels
  • karcsúsított, V kivágású ing
  • felsliccelt ceruzaszoknya
  • nyakig begombolható, szoros kardigán
  • Bayonetta szemüveg

Ha a miniszoknya feszélyez, választhatsz egy alacsony derekú szövetnadrágot, illetve ha még nem szabadultál meg a szalagavatóra csináltatott háromnegyedes ujjú ingtől, akkor ideje előbányásznod a fiók aljáról, ahova a ballagás után vizuális tömeggyilkosságnak minősítve elrejtetted. A Szex és New York negyedik évadának 17. epizódjának (újabb) megtekintése után biztosan másként tekintesz majd rá.

@dojas_milkshake#officesiren#officesirenmakeup#office#fypage#fypageシ#fypagee#fypシ#blowthisup#blowup?#trend#trending#trendingvideo#trendingtiktok#bayonetta#giselebundchen#bellahadid#beauty#bayonettaglasses#dior#gucci#model#elegant♬ original sound - ׂׂૢ་༘࿐ೢִֶ

Az újfent Bella Hadid által képviselt trendet gyakran éri a vád, miszerint újjáéleszti az elmúlt évtizedekben kialakult „szexi titkárnő“ sztereotípiát, aki egy klasszikust idézve:

Belibben átlátszó blúzban, és elmacázgat a sajtóanyagokkal

(Bridget Jones naplója)

Tekinthetünk az „irodai szirénre“ a filmek és a média által elmélyített „aktatologató szexi biodíszlet“ újabb formátumaként, de a y2k-alapokon nyugvó trend sokkal inkább az önrendelkezés, mint a tárgyiasítás eszköze. A negatív jelentéstartalmat ugyanis csak úgy tudjuk eltörölni, ha új, pozitív kontextusba helyezzük a jelenséget, illetve azt se feledjük el, hogy a konvencionálisan szép, szexuálisan vonzó nő nem biztos, hogy kényszeresen a male gaze-nek akar megfelelni. 

Geek chic

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by shushutongstudio (@shushu__tong)

Hogyan képzeled el egy fiatal, kissé szétszórt pályakezdő irodista megjelenését? Elaludt haj, kissé gyűrött ing, félig betűrve a betűrve a farmerbe? Esetleg Chandler Bing egyik ikonikus szettje úszik a szemed elé?

Kiemelt tartalom
Megfontoltan oltogasd a skinny jeans viselőit, mert simán lehet, hogy te is újra hordani fogod Megfontoltan oltogasd a skinny jeans viselőit, mert simán lehet, hogy te is újra hordani fogod 2024.6.26 16:24

A bő farmerek, ingek, kötött mellények, a khaki, a galléros ingek, a fejpántok, a kerek szemüvegek, a térdig érő szövetnadrágok és szoknyát mind megférnek a geek chic esztétikában. De ha a tükörbe pillantva egy szórakozott könyvtáros vagy egy sikkes programozó jut eszedben, az sem gond.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!