2024.5.13 10:18
Olvasási idő 0:47
Szöllősi Anna

A látogatók előtt született alpakacsikó a Szegedi Vadasparkban

TECH-TUDOMÁNY ÁLLAT ÁLLATKERT ÁLLATVILÁG SZEGEDI VADASPARK

A szülés során nem volt semmi komplikáció, a fekete kanca hamar talpra állt.

Ritka szerencséje volt azoknak, akik május 7-én, múlt kedden, kilátogattak a Szegedi Vadasparkba, és a délután közepén a dél-amerikai tevefélék kifutóinál sétáltak, ugyanis az MTI híre szerint a látogatóktól pár lépésre jött világra a szegedi állatkert legifjabb alpakacsikója.

A Szegedi Vadasparkban – a magyarországi állatkertek közül egyedüliként – valamennyi dél-amerikai teveféle megtalálható, a vad vikunya (Vicugna vicugna) és guanakó (Lama guanicoe) éppúgy, mint a háziasított láma (Lama glama) és alpaka. Sokáig azt gondolták, hogy az alpaka és a láma egyaránt a guanakótól származik, mára azonban bebizonyosodott, hogy az alpaka őse a vikunya.

Az alpakát ötezer éve háziasították, az 55-65 kilogrammos testtömegű állatok vérében magas a vörösvérsejtek száma, így alkalmazkodnak a ritka magashegyi levegőhöz. Dél-Amerikában az állat húsát, bőrét és tejét is hasznosítják, de egyre kedveltebb háziállattá válik Észak-Amerikában és Európában, nemcsak értékes szőre, hanem viszonylag egyszerű tartása miatt is. Ehhez hozzájárul, hogy közeli rokonánál, a lámánál kisebb és kevésbé agresszív, sőt, némelyik kifejezetten barátságossá válhat gondozójával.


A szegedi vadasparkban kétévente nyírják az alpakákat, de nem pénzszerzési célból, hanem a nyári meleg elviselését könnyítik meg így számukra. Egy-egy példány egyszerre 2,5-3 kilogramm gyapjút ad. Előfordult az is, hogy a vadasparkban lenyírt alpakagyapjúból egy, a természetvédelmi mentőközpontban nevelt menyétkölyöknek készítettek hálózsákot.