2024.5.7 12:00
Olvasási idő 1:15
Masszi-Rigó Csilla

Büntetésből fogalmazást kell írnia a fiatal hekkernek, aki feltörte a KRÉTA-rendszert

TECH-TUDOMÁNY BÜNTETÉS HACKER HACKERTÁMADÁS KRÉTA-RENDSZER OKTATÁS

2022 végén derült ki, hogy néhány fiatal feltörte a KRÉTA-rendszert. Mivel a gyanúsított még fiatalkorú, személyre szabott büntetést kapott.

Közel másfél év után lezárult a KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) fejlesztőjét ért hekkertámadás ügye – derül ki a Telex cikkéből.

A portál 2022-ben adott hírt arról, hogy feltörték a közoktatás intézményeiben használt állami adminisztrációs rendszert. A rendőrség végül egy gyanúsítottat talált, mivel azonban még fiatalkorú, illetve nem töltötte be a 18. életévét, az ügyészség felfüggesztette az ellene folyó eljárást, és ún. „magatartási szabályokat” írt elő neki.

Büntetésből fogalmazást kell írnia a KRÉTA rendszer fiatal hekkerének
A KRÉTA rendszerét még 2022-ben törték fel. Forrás Mohos Márton / 24.hu

A 2022-es sikeres adathalász támadás következtében a hekker illetéktelen hozzáférést szerezhetett a rendszer adataihoz: a diákok összes, a KRÉTA-ban kezelt adata kiszivárgott, ezen felül pedig a cég más adatbázisaihoz, forráskódokhoz és a fejlesztők belső kommunikációjához is hozzáférhettek.

Akkor, 2022 decemberében a rendőrségi nyomozás sikeréről maga Pintér Sándor belügyminiszter számolt be, aki azt mondta:

Nem fogják elhinni, maguk még nem tudják az eredményt. Egy 13 éves és egy 15 éves gyerek törte föl.

A rendőrségi nyomozás végül egészen 2024-ig húzódott, a Telex kérdésére viszont az ORFK elmondta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást vádemelési javaslattal befejezte, majd az ügyet az illetékes ügyészségnek megküldte.

Kiemelt tartalom
Innentől minden más lesz, és nem sokan örülnek neki: hogyan változik az érettségi és a felvételi 2024-től? – 1. rész Innentől minden más lesz, és nem sokan örülnek neki: hogyan változik az érettségi és a felvételi 2024-től? – 1. rész 2024.4.30 19:41

Az ügyben illetékes Győri Járási Ügyészégtől a lap megtudta, hogy az ügyben gyanúsított fiatal 2007-ben született, tehát 15 éves volt a hekkertámadáskor, és mivel még most is kiskorú (büntetőjogilag fiatalkorú), vele szemben „a Győri Járási Ügyészség munkatársa mint fiatalkorúak ügyésze tavaly novemberben feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott. Ez azt jelenti, hogy az eljárást két évre felfüggesztette, és elrendelte a fiatalkorú gyanúsított pártfogó felügyeletét.”

A gyanúsítottnak most a következőket kell teljesítenie a „magatartási szabályok” betartásának értelmében: 

  • „levélben kérjen bocsánatot a sértettektől, amelyben térjen ki arra is, a sértettek milyen védelmi intézkedéseket tehetnek az online térben elkövetett csalásokkal kapcsolatban.”
  • „Meg kell térítenie továbbá az elkövetőnek az általa okozott kárt.” (Ez a Telex információi szerint tízezer forint.) 
  • „Fogalmazást kell írnia a közveszéllyel fenyegetésnek az állami szervekre rótt terheiről.”

„A két év felfüggesztés leteltét követően az eljárás megszüntetése várható, ha a terhelt a magatartási szabályokat teljesíti” – tudatta a Telexszel az ügyészség szóvivője.