2024.5.3 15:15
Olvasási idő 2:42

Semennyire sem védjük a bőrünket a naptól, pedig a fényvédelem ma sokkal fontosabb, mint gondolnánk

ÉLETMÓD FÉNYVÉDELEM

Számtalan fényvédő termék áll már a rendelkezésünkre, de mégsem biztos, hogy jól használjuk őket. Pedig a fényvédelem nemcsak nyáron lenne fontos.

A Dora Natura hazai natúrkozmetikai márka felméréséből kiderült, hogy bár az emberek többsége tisztában van a bőr megóvásának fontosságával, ám a termékismeret szintjén nem köszön vissza ez a tudatosság, és sokan tévesen ítélik meg a fényvédőkrémek hatékonyságát. A felmérés eredményeit ismertető eseményen a cég bemutatta a Magyarországon elsőként Naturix minősítést kapó natúr fényvédőit is, amelyek igazoltan SPF50-es védelmet biztosítanak napégés, valamint az UV sugarak káros hatásai ellen.

Így ismerd fel a bőrrák típusait
A bőrdaganatok többségét az egész életen át összegyűlő és felhalmozódó UV-sugárzás okozza akkor is, ha valaki nem tölt jelentős időt napozással. Forrás GETTY IMAGES

Az időjárás különösen szeszélyes mostanában, azonban a tartós napsütés beköszöntével ismét előtérbe kerül a fényvédelem, ezért a magyar natúrkozmetikai márka, a Dora Natura több mint 1000 fő megkérdezésével készítette el „Mindent a fényvédelemről” nem reprezentatív, online felmérését. Az eredményekből kiderült, hogy a résztvevők 93%-a használ valamilyen formában fényvédőt, azonban sokan nem megfelelően választanak védelmet, ami hosszú távon súlyos következményekkel járhat a bőr állapotára és komoly kockázatot jelent az egészségre nézve.

A felmérés legfontosabb tanulsága, hogy a megkérdezettek 41%-a nem tudja, hogy milyen fényvédőt használ, míg a résztvevők több mint fele gondolja úgy, hogy minél magasabb az SPF (Sun Protection Factor – fényvédő faktor) érték, annál jobban véd a napsugárzás ellen. Ennek az értéknek a fontossága valóban bevésődött a köztudatba, ám sajnos tévesen. Az kétségtelen, hogy a faktorszámnak jelentős szerepe van a fényvédelemben, viszont nem a hatékonyság terén.

„Az SPF érték azt mutatja meg, hogy az adott fényvédő készítmény hányszor tovább képes védelmet biztosítani az UV-sugarak ellen ahhoz képest, mintha semmit nem kennénk a bőrünkre” – hangsúlyozta Fónyad Dorottya, a Dora Natura alapító tulajdonosa.

Egy normál bőrtípusú embert 5-10 perc alatt kap meg a nap, tehát ha egy 50 faktoros terméket használunk, az akár – körülményektől függően – 5-7 órán át biztosíthat védelmet az UV-sugárzással szemben. Ha például nyaralni megyünk vagy a szabadban sportolunk, akkor 2-3 óránként mindenképpen szükséges újrakenni az 50 faktoros fényvédőt is, ugyanis a víz, az izzadás és a törölközés jelentősen csökkentheti a termékek hatékonyságát. Ezzel szemben a válaszadók 22%-a sajnos csak naponta egyszer keni be magát, ami így egy hamis biztonságérzetet ad, de valójában nem nyújt elegendő védelmet egész napra

– tette hozzá a cég alapítója.

Arra a kérdésre, hogy vásárláskor milyen egyéb szempontokat vesznek még figyelembe, a válaszadók 83%-a a faktorszámot, 49%-a az összetevőket, közel 60%-a pedig a minőséget említette.

Forrás GETTY IMAGES

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a válaszadók 41%-a szinte minden nap használ fényvédőt, míg 32%-uk csak nyáron vagy nyaraláskor tesz így, 22%-uk pedig csak akkor, ha süt is a nap. A kitöltők 77%-a egyaránt alkalmaz fényvédőt az arcán és a testén, míg 21%-uk csak az arcán, 2%-uk pedig kizárólag a testén. A fényvédőt használók 23%-a általános kémiai fényvédővel, közel 11%-uk általános fizikaival, míg 14%-uk natúr kémiaival, 11%-uk pedig natúr fizikaival keni magát. A fennmaradó 41% nem tudta megnevezi fényvédője típusát.

Kiemelt tartalom
Egész életünkben védekeznünk kellene ellene, de sokan nem tudjuk, hogyan – Ezek a bőrrák különböző típusai Egész életünkben védekeznünk kellene ellene, de sokan nem tudjuk, hogyan – Ezek a bőrrák különböző típusai 2024.1.31 16:27

Míg a fizikai fényvédők pajzsot alkotva bőrünkön verik vissza az UV sugarakat, addig a kémiai fényvédők elnyelik azokat. Egy fényvédő akkor tekinthető natúrnak, ha kizárólag természetes bázisösszetevőkből áll és a nemzetközi natúr minősítő szervezetek által jóváhagyott fényvédő összetevőket tartalmazza. Fontos megjegyezni, hogy míg az UVB sugarak napégést és bőrkárosodást, addig az UVA sugarak mélyre hatolva a bőrünkbe melanómát és korai bőröregedést is okozhatnak. A jó hír, hogy a fényvédőt használók ebben a kérdésben tudatosak: 86%-uk a napégés, 73%-uk a bőrrák, 72%-uk a bőröregedés, 56%-uk pedig a pigmentfoltok megelőzésére is alkalmazza a fényvédőket.

A felmérés kiterjedt a gyermekek bőrvédelmére is. Megnyugtató, hogy a családos válaszadók 81%-a használ fényvédőt csemetéjére már csecsemőkora óta, 92%-uk méghozzá legalább 50-es faktorszámút. A kisebbek bőrére jobban figyelnek a kitöltők, 76%-uk már azelőtt bekeni gyermekét, hogy kimennének a szabadba, közel 60%-uk pedig – nagyon helyesen – pár óránként újra is keni őt.

Forrás Dora Natura

Naturix minősítésű 50 faktoros fényvédők a Dora Naturatól

A Dora Natura Magyarországon elsőként kapta meg a Naturix minősítést 50 faktoros natúr- fényvédőire, amelyek igazoltan SPF50-es védelmet biztosítanak a napégés, valamint az UVA és UVB sugárzás káros hatásai ellen. A Dora Natura Naturix minősítésű napozó termékcsaládban egy napolaj, egy felnőtt és egy baba napkrém, illetve egy napozás utáni termék található. A minősített fényvédők mostantól az állandó kínálat részei, egész évben kaphatók.

A Naturix egy 2018-ban alapított nonprofit szervezet, amely természetes/bio kozmetikumok tanúsítására szakosodott. Minősítésük garanciát jelent arra, hogy a kozmetikai termék valóban természetes/organikus összetevőket tartalmaznak, mindezt a szabványoknak megfelelően.