2024.5.1 11:47
Olvasási idő 1:32
Masszi-Rigó Csilla

13 éves korig az internet, 18 éves korig a közösségi média használatának korlátozásán gondolkodik a francia kormány

TÁRSADALOM FRANCIAORSZÁG GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNY INTERNET KÖZÖSSÉGI MÉDIA

A javaslatcsomag szerint 18 év alatt korlátozni kéne a fiatalok körében az internethasználatot, más kérdés, hogyan lehet eltiltani az embereket a közösségimédia-felületektől.

13 éves korig az okostelefonok használatát, 18 éves korig pedig a közösségi média használatát korlátozná Franciaországban egy, Emmanuel Macron elnök által felállított szakértői bizottság, ezzel óvva a gyerekeket az internet káros hatásaitól. A javaslatcsomag szerint 18 év alatt egyetlen gyereknek sem kellene hozzáférnie a legtöbb közösségimédia-felülethez, így például a TikTokhoz, az Instagramhoz vagy éppen a Snapchathez sem. 

Forrás GETTY IMAGES

Ahogy a 444.hu írja, bár politikai döntés még nincs, a bizottság felállítását maga Macron kezdeményezte, célja pedig, hogy Franciaország élen járjon egy új, gyerekbarát szabályozási modell kialakításában. A pszichiáterek és addiktológusok által vezetett bizottság jelentése szerint a gyerekek áruvá váltak a technológiai piacon, és bizonyos szabályozási eszközökkel kellene őket megvédeni a techcégek profitorientált stratégiájától. 

„Hatéves kor előtt egyetlen gyermeknek sincs szüksége képernyőre ahhoz, hogy fejlődjön” – mondta Servane Mouton pszichiáter, a bizottság egyik vezetője. „Valójában a képernyők ebben a korban meggátolhatják a megfelelő fejlődésüket.”

A bizottság irányelvei szerint 3 éves korig egyáltalán nem szabadna képernyő elé engedni a gyerekeket, 11 éves korig legfeljebb internetes hozzáférés nélküli telefont használhatnának a fiatalok, okostelefon használata pedig csak 13 éves kor után lenne engedélyezett. A javaslatcsomag szerint még általános iskolában, oktatási célra sem kellene számítógépet vagy táblagépet használnia a kiskorúaknak. 

A pszichiáterekből és addiktológusokból álló bizottság tagjai jelentésüben leszögezték, nem céljuk a szülőket hibáztatni, akik maguk is „a hatalmas technológiai ipar áldozatai”. Azt mondták, a cél az lenne, hogy az otthonokban elkerülhető legyen az általuk techno-ference-nek nevezett jelenség, amikor a szülők folyamatosan a saját telefonjukat ellenőrzik, ez pedig gátolja őket abban, hogy a gyermekeikkel való beszélgetésre, étkezésre vagy játékra koncentráljanak. A jelentés szerint ez károsítja a fiatalok érzelmi fejlődését, a telefonozás mellett pedig az is káros, ha például állandóan be van kapcsolva a háttérben a televízió. 

Betiltaná a telefonozást gyerekeknek Franciaország
Franciaország élen szeretne járni egy gyermekbarát szabályozási modell kialakításában Forrás GETTY IMAGES

A szakértők szerint a szülők nem hibáztathatók, és a társadalom egészének többet kellene tennie, például lehetővé kellene tenni a felnőttek számára, hogy munkaidőn kívül ténylegesen ne kelljen munkával foglalkozniuk, képernyőmentes éttermeket és kávézókat kellene működtetni, de az sem lenne hátrány, ha a szülőknek hazatérve a telefonjukat egy dobozba kellene rakniuk. 

Kiemelt tartalom
Illusztrátorok, akik nagyon kedvesen mutatják be, milyen egy párkapcsolat a négy fal között Illusztrátorok, akik nagyon kedvesen mutatják be, milyen egy párkapcsolat a négy fal között 2024.4.26 16:43

Amine Benyamina bizottsági tag elmondta: „A technológia fantasztikus eszköz, és az is marad, de az emberek szolgálatában kell állnia, és nem az kellene legyen a cél, hogy maguk az emberek legyenek a termékek”. Szerinte a túlzott képernyőhasználat nemcsak a látásra és az anyagcserére, de az intelligencia fejlődésére, a koncentrációra és a kognitív folyamatok fejlődésére is negatív hatással van.